Yrityksiä tulee kaatumaan, jos palkkoja ei turvata, sanoo kokenut ravintoloitsija: ”Ensimmäisenä peruttiin yritysten varaukset”

Herttoniemen Treffipubissa riitti vielä tiistaina lounaalle asiakkaita. Omistaja Andy Solomon pelkää, että alalla nähdään pian konkurssiaalto.

Andy Solomonin omistama Treffipub on noussut herttoniemeläisten suosioon.

18.3.2020 2:00 | Päivitetty 18.3.2020 6:19

Suomi siirtyi tällä viikolla poikkeustilaan, mutta jossain ihmisten pitää edelleen syödä.

Se näkyy tiistaina Helsingin Herttoniemessä sijaitsevassa Treffipubissa, jonka lounasta kymmenet asiakkaat nauttivat hieman yhden jälkeen iltapäivällä.

Omistaja Andy Solomon on yllättynyt, sillä yksityisasiakkaita on riittänyt vielä hyvin.

Hänen mukaansa on kuitenkin väistämätöntä, että jossain vaiheessa koronaviruksen aiheuttamat toimenpiteet ja asiakaskato alkavat näkyä.

”Ensimmäisenä peruttiin yritysten varaukset”, Solomon sanoo.

Solomon on toimii ravintola-alalla Herttoniemen lisäksi myös Espoossa, jossa hän on mukana Otaniemessä toimivassa Fat Lizard -ravintolassa yhtenä osakkaana ja perustajana.

Herttoniemen Treffipubia hän on muuttanut vähitellen perinteisestä lähiökapakasta kokonaisvaltaiseksi ravintolaksi.

Esimerkiksi ravintolan sunnuntaibrunssilla saatetaan palvella yhden päivän aikana jopa neljääsataa asiakasta.

Vielä viime viikonloppuna asiakasmäärät näyttivät suhteellisen normaaleilta. Tulevasta viikonlopusta Solomon ei vielä uskalla sanoa mitään.

Hänen mielestään hallituksen ja viranomaisten ohjeet olivat ainakin tiistai-iltapäivään mennessä olleet ravintoloiden näkökulmasta ristiriitaisia.

”Pahinta tässä tilanteessa on epätietoisuus”, Solomon sanoi tiistaina.

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk) kertoi maanantai-iltana toimenpiteistä, joilla hallitus pyrkii auttamaan ahdingossa olevia yrityksiä.

Lisätalousarvion suuruus on noin sata miljoonaa euroa, josta selvä enemmistö on tarkoitus osoittaa yritysten rahoittamiseen.

”Valitettavasti se ei tule riittämään mihinkään. Muissa Pohjoismaissa on tehty huomattavia panostuksia, jotta yritykset pysyisivät pystyssä”, Solomon sanoo.

Esimerkiksi Tanskassa työmarkkinoiden keskusjärjestöt ja hallitus päättivät viikonloppuna ripeästi suuresta tukipaketista, joka on voimassa kesäkuun alkuun. Valtio muun muassa kattaa 75 prosenttia niiden henkilöiden palkoista, jotka ovat koronaviruksen takia irtisanomisuhan alla.

Ruotsi puolestaan aikoo tukea elinkeinoelämää 300 miljardin kruunun (27,4 miljardin euron) paketilla, kertoo Dagens Nyheter -lehti.

Suomessa panostukset ovat olleet vain murto-osa tästä.

Solomon on juuri nyt erityisen huolestunut yrityksensä työntekijöiden puolesta. Esimerkiksi Herttoniemessä hänen palveluksessaan työskentelee koko- tai osa-aikaisesti 30 työntekijää.

Mikäli ravintolat määrätään kokonaan suljettaviksi, on moni yritys hankalassa tilanteessa.

”Minkään ison tai pienen firman kassa ei tule riittämään palkkojen maksamiseen, jos kassavirta tyrehtyy kokonaan”, Solomon sanoo.

Treffipub on hänen mukaansa varautunut suhteellisen hyvin poikkeustilanteisiin. Mikäli aluehallintoviranomaiset antavat sulkemismääräyksen, on yrityksellä tilanteeseen kattava vakuutus.

Sen sijaan yrityksen omalla päätöksellä tapahtuvaa sulkemista ei vakuutus kata. Siksi Treffipub pysyy auki niin kauan, kunnes viranomaiset toisin määräävät.

Andy Solomon on toiminut yrittäjänä 28 vuotta. Ensimmäisenä yrityksenään hän perusti 18-vuotiaana rekkapesulan.

Ravintoloista hänellä on jo vuosikymmenien kokemus. Solomon uskoo, että hänen yrityksensä selviävät kriisitilanteesta tavalla tai toisella.

Mutta monesta alan muusta yrityksestä hän on huolissaan. Yhtenä tukikeinona on mainittu valtion erityisluottolaitos Finnveran myöntämät lainat.

Solomonin mukaan kyseessä on yritysten näkökulmasta oleellinen tukimuoto. Yleisellä tasolla hän kuitenkin sanoo, että monelle pienelle ravintolalle pelkkä lainoitus ei tule poikkeustilanteessa riittämään.

Andy Solomon on mukana omistajana Fat Lizard- ja Treffipub-ravintoloissa.

”Jos pienelle yritykselle tulee iso velkapiikki, ei sen maksamiseen riitä edes se, että ravintola on täynnä seuraavat kaksi vuotta joka ilta”, Solomon sanoo.

Hänen mukaansa tilanne on nyt vakava. Kyse on suomalaisen yrityskentän tulevaisuudesta ja tuhansien työntekijöiden toimeentulosta.

Pienyritysten konkurssiaalto näyttää vääjäämättömältä, jos valtio ei tee nopeita päätöksiä nykyistä suuremmasta pienyritysten tukemisesta, Solomon sanoo.

”Tiedän jo pari lamaa nähneenä, että nyt kaikki panokset pitäisi laittaa siihen, ettei työttömyys pääse karkaamaan käsistä. Sen jälkeen tilannetta on todella vaikea korjata.”

Otaniemessä toimivan Fat Lizardin toimitusjohtaja Viljo Laine kertoo, että Espoon-ravintolassa koronaviruksen aiheuttama hiljeneminen on jo näkynyt selvästi.

”Espoossa varmaankin 60 prosenttia ihmisistä on etätöissä. Työpaikkojen after work -porukat puuttuvat käytännössä kokonaan”, Laine sanoo puhelimessa.

Sen sijaan yksityiseen kulutukseen perustuvat paikat pärjäävät hänen mukaansa vielä tällä hetkellä paremmin.

Torstaina Laineen ja Solomonin yrityksellä on edessä jännittävä tilanne: Herttoniemen uuteen kauppakeskus Hertsiin pitäisi avautua yli 800 asiakaspaikan Fat Lizard -ravintola, johon on palkattu töihin 50 työntekijää.

Miten heille käy, jos ravintolat suljetaan kokonaan eikä palkkojen turvaamiseen osoiteta merkittävää lisätukea?

Solomonin mukaan lomautukset ovat mahdollisia, jos ravintolat suljetaan kokonaan.