Suomen Pankki kaksin­kertaistaa yritys­todistusten osto-ohjelman miljardiin euroon - Talous | HS.fi

Suomen Pankki kaksin­kertaistaa yritys­todistusten osto-ohjelman miljardiin euroon

Kun Suomen Pankki ostaa markkinoilta isojen yritysten yritystodistuksia, saavat yritykset uudenlaista rahoitusta. Samalla ostot helpottavat välillisesti myös pienten yritysten rahoitusoloja.

Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn.­

20.3.2020 18:30

Suomen Pankin pääjohtajan Olli Rehnin mukaan Euroopan keskuspankki (EKP) tekee kaikkensa tukeakseen Eurooppaa, jonka taloutta koronakriisi runtelee.

Suomen Pankki on aloittanut yritystodistusten osto-ohjelman. Osto-ohjelman 500 miljoonan maksimiostot nostettiin yhteen miljardiin euroon Suomessa kovan kysynnän vuoksi, Rehn kertoi perjantaina pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Kun Suomen Pankki ostaa markkinoilta isojen yritysten yritystodistuksia, saavat yritykset uudenlaista rahoitusta. Samalla ostot helpottavat välillisesti myös pienten yritysten rahoitusoloja.

Tämä johtuu siitä, että ostot vapauttavat pankkien limiittejä pienempien yritysasiakkaiden käyttöön.

Kotimaiset yritystodistusostot ovat osa Suomen Pankin sijoitustoimintaa. Yritystodistukset ostetaan osaksi Suomen Pankin rahoitusvarallisuutta.

Ostot käynnistyivät viime tiistaina ja jatkuvat yhä.

EKP ilmoitti keskiviikon ja torstain välisenä yönä, että se aloittaa uuden 750 miljardin euron hätärahoituksen. Se alkaa ostaa markkinoilta sekä julkisen että yksityisen sektorin joukkolainoja.

Rehn arvioi, että koronaepidemian vuoksi Suomi päätyy joka tapauksessa taantumaan. Suomi päätyy syvään taantumaan, jos kotitalouksien kulutuskysyntä supistuu huomattavasti. Myös pankkien ja finanssisektorin vaikeudet syventävät ja pidentävät taantumaa, Rehn kertoo.

”Lähiviikkoina tehtävillä talouspoliittisilla päätöksillä on siksi suuri merkitys”, hän sanoi.

Suomen hallitus kertoi perjantaina talouden kriisipaketista.

Rehnin mukaan se on mittava ja kohdistuu nimenomaan pienten ja keskisuurten yritysten rahoituksen turvaamiseen. Hän sanoo, että tuntee pakettiin nyt osittain ja tutustuu siihen vielä lisää.

”Tervehdin sitä [pakettia] myönteisesti”, Rehn vastasi kysymykseen paketin riittävyydestä.

Lue lisää: Yrittäjille oikeus työttömyys­­päivärahaan, yt-neuvottelujen vähimmäis­kestoa lyhennetään – Näistä koronakriisin lievitystoimista hallitus päätti

Rehn sanoi myös, että työeläkeyhtiöt voisivat antaa helpotuksia eli ”maksuvapaita” vuokranmaksusta pienille ja keskisuurille yrityksille. Työeläkeyhtiöt ovat Suomessa suuria asuin- ja liikekiinteistöjen omistajia.

Huomattavia tuotannon supistuksia tullaan näkemään maaliskuun aikana useimmissa maissa.

Olli Rehn arvioi, että tuotanto ja luottamus talouteen palaavat vasta, kun ihmiset luottavat siihen, että pandemia on saatu hallintaan.

Pandemiakriisi ei hänen arvionsa mukaan ole kymmenen vuoden takaisen finanssikriisin tasolla. Siksi talouden elvytysmekanismit ovat nyt tärkeitä, jotta maailma ei ajautuisi finanssikriisin kaltaisiin olosuhteisiin, Rehn sanoo.