Osakemarkkinoilla takana heikoin viikko sitten vuoden 2008 – Asiantuntija sanoo odottavansa alkavaa viikkoa ”pelonsekaisin tuntein” - Talous | HS.fi
Talous|Pörssit

Osakemarkkinoilla takana heikoin viikko sitten vuoden 2008 – Asiantuntija sanoo odottavansa alkavaa viikkoa ”pelonsekaisin tuntein”

S-Pankin strategi Lippo Suominen sanoo, että käänne vaatisi koronaviruksen hallinnasta hyviä uutisia.

S-Pankin strategi Lippo Suominen uskoo, että taloudessa voidaan unohtaa nopea toipuminen koronakriisin vaikutuksista. Kuva: S-pankki

Julkaistu: 22.3. 21:59

Osakemarkkinoilla on nyt yksi teema: miten pitkään ja miten syvälle kurssilasku jatkuu?

Kysymys on tietysti retorinen, sillä vastausta ei ole.

Se kuitenkin on tiedossa, että Yhdysvaltain osakemarkkinoilla viime viikko oli huonoin sitten vuoden 2008 finanssikriisin.

Tämä oli kivuliasta seurattavaa paitsi osakkeenomistajille mutta myös Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpille, joka tunnetusti seuraa tarkasti kurssien kehitystä. Trump on myös mielellään ottanut kunnian itselleen, kun kurssit nousevat.

Viime viikolla Dow Jones -indeksi kuitenkin laski jo alle tason, jolla se oli Trumpin noustessa presidentiksi. Jos tilanne ei muutu parempaan, Trumpin uudelleenvalinta saattaa jäädä haaveeksi.

Helsingissä pörssin yleisindeksi on tullut alas kuukaudessa 32 prosenttia.

Moni osake on p/e-lukujen valossa jo edullinen, mutta osin tämä johtuu siitä, että yritykset eivät ole ehtineet arvioimaan uudelleen tulosennusteitaan. Tulovaroituksia on yhä tulossa.

S-Pankin päästrategi Lippo Suominen myöntää, että viime viikolla moni asia muuttui.

”Maanantaina vielä kuvitteli jotain, mutta perjantaihin mennessä se olikin muuttunut huonompaan suuntaan.”

Keskuspankit ja valtiot esittelivät pelastuspakettejaan, mutta niillä ei ollut kuin ehkä kurssilaskua hidastava vaikutus.

Yhdysvaltojen keskuspankki laski ohjauskorkonsa nollaan ja ilmoitti ostavansa markkinoilta 700 miljardin dollarin arvosta liittovaltion joukkolainoja ja asuntovakuudellisia arvopapereita.

Torstaina EKP kertoi, että se aloittaa uuden 750 miljardin euron hätärahoituksen. Se alkaa ostaa markkinoilta sekä julkisen että yksityisen sektorin joukkolainoja.

Suomisen mukaan kurssilaskun ja epävarmuuden syynä on yksinkertaisesti se, että koronaviruksesta tulee toistaiseksi pelkästään huonoja uutisia.

Suominen puhuu talouden montusta, joka onkin nyt syvempi kuin aluksi ajateltiin.

”Pohjalle saadaan pehmusteita. Se on pienempi uutinen kuin sen montun syvyys. Olemme yhä siinä vaiheessa, jossa huonoilla uutisilla on enemmän painoarvoa kuin hyvillä.”

Suominen sanoo odottavansa tulevan viikon käänteitä pelonsekaisin tuntein. Erityisesti häntä huolestuttaa, miten rajusti koronavirus iskee Yhdysvaltoihin, joka on maailman talousveturi, mutta jossa yleinen terveydenhuoltojärjestelmä ei ole samaa tasoa kuin vaikkapa Suomessa.

”Taudin eksponentiaalinen leviäminen pitäisi saada katkeamaan.”

Vielä jokin aika sitten moni ennusti, että taloudessa nähdään nopea v:n muotoinen kehitys, jossa on nopea tiputus ja raju palautuminen.

”Nyt sitä v:tä vedetään joka suuntaan ja syvemmälle. Muoto on muuttumassa selkeästi. Tämä tulee heijastumaan talouteen pitkään.”

Lippo Suominen sanoo seuraavansa erityisesti kehitystä korkomarkkinoilla.

”Korkean riskin yrityslainat ovat paras mittari, kun mietitään, miten iso riski meillä on konkurssiaallosta. Se olisi taloudelle pahinta myrkkyä: ensin yrityksiä alkaa mennä nurin, mikä heikentää taloutta, mistä seuraa, että lisää yrityksiä menee nurin.”

Pörssit|USA:n osakemarkkinoilla huonoin viikko sitten finanssikriisin – Tässä ovat viikon voittajat ja häviäjät Helsingin pörssissä

Pörssi|Romahdus, korjausliike vai väärä hälytys? Kolme skenaariota markkinamyllerryksestä

Kommentti|Maanantain pörssiromahduksesta voi tehdä kaksi tulkintaa, ja molemmat ovat huonoja