Ennuste: Saksan bkt voi romahtaa jopa 20 prosenttia koronaviruksen vuoksi - Talous | HS.fi

Ennuste: Saksan bkt voi romahtaa jopa 20 prosenttia koronaviruksen vuoksi

”Kustannukset ylittävät todennäköisesti kaikki aiemmat talouskriisit tai luonnontuhot, joita olemme viime vuosikymmeninä Saksassa nähneet”, arvioi Ifo-instituutin johtaja Clemens Fuest.

Ifo-instituutin johtaja Clemens Fuest.­

23.3.2020 14:47

Koronaviruspandemia aiheuttaa Saksan taloudelle todennäköisesti valtavat kustannukset, arvioi tutkimuslaitos Ifo-instituutti. Laitoksen laskelmien mukaan maan bruttokansantuote voi supistua tänä vuonna jopa viidenneksen. Kriisi uhkaa miljoonia työpaikkoja.

”Kustannukset ylittävät todennäköisesti kaikki aiemmat talouskriisit tai luonnontuhot, joita olemme viime vuosikymmeninä Saksassa nähneet”, arvioi Ifon johtaja Clemens Fuest tiedotteessa.

Saksa on euroalueen suurin talous. Se on myös Suomen tärkeimpiä kauppakumppaneita. Saksan talouden hidastuminen vaikuttaa siis merkittävästi esimerkiksi suomalaisten vientituotteiden kysyntään.

Ifo laskee, että jos koronaviruksen leviämisen estämiseksi tehtävät toimet pysäyttävät talouden tuotannon suurimmalta osin kahdeksi kuukaudeksi, tämä maksaa taloudelle 255–495 miljardia euroa. Näin koko vuoden bruttokansantuote laskisi 7,2–11,2 prosenttia.

Parhaassa tapauksessa edessä olisi niin sanottu v-skenaario, jossa koronaviruksen aiheuttamaa lyhytkestoista ja syvää tuotannon supistumista seuraa nopea elpyminen. Mutta jos koronaviruksen rajoitustoimet ja tuotannon alasajo pitkittyvät, kasvavat myös taloudelliset kustannukset.

Jos tuotanto pysyy alas ajettuna vielä kolmannenkin kuukauden, kustannukset kasvavat 354–729 miljardiin euroon. Tämä tarkoittaisi, että Saksan bkt supistuu 10,0–20,6 prosenttia.

Tätä voi verrata Suomen historian rajuimpaan lamaan, arvioi Helsinki Graduate School of Economicsin työelämäprofessori Vesa Vihriälä.

”Tällöin puhutaan Suomen 90-luvun laman kaltaisesta tilanteesta, etenkin kun merkitsee samalla isoa työllisyyden pudotusta”, Vihriälä kirjoitti Twitterissä maanantaina.

Ifo laskee, että jokainen viikko, jolloin talous seisoo Saksassa, maksaa maan taloudelle 25–57 miljardia euroa.

Tutkimuslaitos arvioi, että 1,8 miljoonaa ihmistä on vaarassa menettää työnsä koronaviruksen vuoksi. Lisäksi 6 miljoonaa ihmistä on tilanteessa, jossa heidän työaikaansa lyhennetään ja siten palkkaa leikataan tuotannon supistumisen vuoksi.

”Kriisi aiheuttaa työmarkkinoille massiivisen häiriön, joka on pahempi kuin finanssikriisin pahimpina aikoina”, Clemens Fuest arvioi.