USA:n keskus­pankilta ennen­näkemätön ilmoitus: Se on valmis ostamaan arvo­papereita määrättömästi - Talous | HS.fi
Talous|Koronaviruskriisi

USA:n keskus­pankilta ennen­näkemätön ilmoitus: Se on valmis ostamaan arvo­papereita määrättömästi

”Tämä on todella iso päätös ja keskuspankki menee paljon pidemmällä kuin finanssikriisissä”, sanoo finanssiyhtiö Nordean päästrategi Jan von Gerich.

Arvopapereita ostamalla keskuspankki lisää rahan tarjontaa. Kun Yhdysvaltain keskuspankki ostaa pankeilta ja rahoitusalan yhtiöiltä arvopapereita, ne saavat keskuspankkirahaa, jota ne voivat lainata yrityksille ja kotitalouksille. Kuva: Leah Millis / Reuters

Julkaistu: 23.3. 15:17, Päivitetty 23.3. 17:41

Yhdysvaltojen keskuspankki ottaa käyttöön hätäkeinot, joihin se ei turvautunut edes vuonna 2008 kärjistyneessä rahoitusmarkkinoiden kriisissä.

Keskuspankki ilmoitti maanantaina ostavansa markkinoilta liittovaltion joukkolainoja ja asuntovakuudellisia arvopapereita ilman ennalta määriteltyä enimmäismäärää. Toisin sanoen se on valmis ostamaan niitä määrättömästi lisätäkseen rahan tarjontaa.

”Yhdysvaltojen keskuspankki ei ole koskaan aikaisemmin ilmoittanut ostavansa rajattomasti arvopapereita ja yrityslainoja. Tämä on todella iso päätös ja keskuspankki menee paljon pidemmällä kuin finanssikriisissä”, sanoo finanssiyhtiö Nordean päästrategi Jan von Gerich.

Keskuspankin poikkeuksellisen järeät keinot kertovat siitä, että Yhdysvaltojen talouden ongelmat ovat kärjistyneet äärimmilleen. Koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi käyttöön otetut poikkeustoimet ovat mitä ilmeisimmin vähentäneet yksityistä kulutusta voimakkaasti.

Yhdysvaltojen talous nojaa voimakkaasti yksityiseen kulutukseen, joka vastaa 70 prosenttia bruttokansantuotteesta.

Runsas viikko sitten keskuspankki ilmoitti ostavansa liittovaltion joukkolainoja ja asuntovakuudellisia arvopapereita 700 miljardin dollarin arvosta, mutta maanantaina enimmäismäärää siis poistettiin.

Lisäksi keskuspankki ostaa ensi vaiheessa markkinoilta yrityslainoja 300 miljardin dollarin arvosta sekä vahvistaa kuluttajien ja pienten yritysten rahoitusmahdollisuuksia ostamalla omaisuusvakuudellisia velkakirjoja.

”Keskuspankki on sitoutunut käyttämään kaikkia työkalujaan vahvistaakseen Yhdysvaltojen taloutta tällä vaikealla ajanjaksolla ja edistämään siten täystyöllisyyden ja hintavakauden tavoitteittaan", keskuspankki ilmoitti lausunnossaan.

Rahapolitiikasta päättävän avomarkkinakomitean päätös entistä järeämmistä hätäkeinoista oli yksimielinen.

”Suuresta epävarmuudesta huolimatta on tullut selväksi, että taloutemme tulee kohtamaan suuria häiriöitä. Aggressiivisia keinoja edellytetään sekä julkisessa taloudessa että yksityistaloudessa työpaikkojen ja tulojen menetysten hillitsemiseksi”, lausunnossa todetaan.

Arvopapereita ostamalla keskuspankki lisää rahan tarjontaa yrittäessään pitää huolta siitä, että taloudellisissa vaikeuksissa olevat yritykset ja kotitaloudet saisivat lainaa.

Kun se ostaa pankeilta ja rahoitusalan yhtiöiltä arvopapereita, ne saavat keskuspankkirahaa, jota ne voivat lainata yrityksille ja kotitalouksille.

Keskuspankki pystyy luomaan keskuspankkirahaa periaatteessa määrättömästi.

”Rahapolitiikka elvyttää taloutta pienentämällä yritysten ja kotitalouksien velanhoitomenoja, heikentämällä dollaria ja viestittäen, että keskuspankki on valmis mihin tahansa koronaviruspandemian taloudellisten vahinkojen torjumisessa. Rahapolitiikka mahdollistaa merkittävän velalla rahoitettavan finanssipolitiikan, jota valmistellaan Washingtonissa”, sanoo finanssiyhtiö Danske Bankin päästrategi Valtteri Ahti.

Keskuspankin historialliset poikkeustoimet eivät kuitenkaan rauhoittaneet arvopaperimarkkinoita. Illansuussa Suomen aikaa Yhdysvaltojen suurin osakeindeksi S&P 500 oli heikentynyt yli kaksi prosenttia.

Sijoittajia ilmeisesti pelottaa se, että Yhdysvalloissa ei ole saatu aikaan päätöstä hätärahoituksesta, jolla hillittäisiin pandemian taloudellisia vahinkoja. Hallitus on esittänyt 2 000 miljardin dollarin hätärahoitusta yrityksille ja kotitalouksille, mutta kongressi ei ole sitä hyväksynyt.

Saksa|Ennuste: Saksan bkt voi romahtaa jopa 20 prosenttia koronaviruksen vuoksi

Talous|Yhdysvaltain pörssien keskeiset indeksit laskivat maanantaina

Koronakriisi|Yhdysvaltojen apupaketti jumittui jälleen kongressissa, talouden pelätään supistuvan keväällä jopa 50 prosentilla

Kansantalous|Perinteiset taloustilastot eivät pysy koronaviruksen perässä – Nämä viisi grafiikkaa kertovat, millaisen iskun Suomen talous on jo nyt saanut