Takaisin töihin vaan – Trumpin ajatus hirvittää, mutta keskustelu siitä voi alkaa yllättävänkin pian - Talous | HS.fi

Takaisin töihin vaan – Trumpin ajatus hirvittää, mutta keskustelu siitä voi alkaa yllättävänkin pian

Trump on puheissaan etukenossa, mutta jossain vaiheessa poikkeustoimia on pakko alkaa purkaa, kirjoittaa HS:n taloustoimittaja Tuomas Niskakangas.

Presidentti Donald Trump puhui Valkoisessa talossa maanantaina.­

24.3.2020 11:00

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump tunnetaan miehenä, jolla ei ole pidäkkeitä sanoa ajatuksiaan ääneen. Maanantaina Trump otti esiin asian, jota monet ovat miettineet, mutta harva sanonut ääneen.

Trump sanoi lehdistötilaisuudessa, että hän haluaisi yritysten aukeavan ja liiketoiminnan elpyvän jo pian. ”Emme voi antaa lääkkeen olla ongelmaa pahempi”, Trump sanoi.

Trumpilta kysyttiin, tarkoittaako ”pian” viikkoja vai kuukausia. ”En tarkoita kuukausia”, Trump vastasi.

Edellisenä yönä Trump oli twiitannut samasta asiasta. Aivan hetkellisestä päähänpälkähdyksestä ei siis ole kyse.

Juuri kukaan ei halua vielä puhua poikkeustoimien purkamisesta, kun kuolonuhrien määrä jatkaa nopeaa kasvuaan.

Koronaviruksen hoidossa on omaksuttu humaani lähtökohta, jonka presidentti Sauli Niinistö puki sanoiksi. ”Talous on sittenkin vain taloutta ja ihmiselämät ovat aivan eri arvossa. Ensin murehditaan niistä”, Niinistö sanoi.

Näin se on.

Jossain vaiheessa ihmisten liikkuminen ja toiminta pitää kuitenkin vapauttaa. Kyse on vain siitä, milloin poikkeustoimien purkaminen aloitetaan. Se ei voi tapahtua vasta sitten, kun viimeinenkin koronapotilas on parantunut.

Koronaviruksen talousvaikutukset ovat osoittautuneet massiivisiksi. Ennusteita taantuman syvyydestä on kaivettu koko ajan syvemmälle. Nyt länsimaissa puhutaan jopa kymmenien prosenttien laskusta bruttokansantuotteeseen kevään osalta.

Suomen osalta vertailukohta on jo 1990-luvun lama, jolla oli ylisukupolvisia vaikutuksia suomalaisten terveyteen ja elämänlaatuun.

Koronaviruksen talousvaikutusten ehkäisy on aloitettu erillisenä projektina. Keskuspankit ovat heittäneet kriisin hoitoon koko tulivoimansa. Hallitukset ympäri maailman valmistelevat ennätyskokoisia elvytyspaketteja.

Silti epävarmuus leviää taloudessa, eikä konkurssiaallon ja massatyöttömyyden uhkaa ole saatu poistettua. Ongelma on selvä. Mitkään elvytystoimet eivät saa taloutta elpymään, jos ravintolat ovat kiinni, lentokoneet maassa, ihmiset kodeissaan ja liiketilat autioina.

Julkinen keskustelu rajoitusten purkamisesta alkanee pian sen jälkeen kun ensimmäiset kunnon merkit viruksen talttumisesta saadaan Euroopassa. Keskustelusta tulee vaikea, sillä rajoitusten purkuun liittyy riskejä. Asiantuntijoiden on vaikea arvioida, milloin riskit viruksen uudesta leviämisestä ovat hallittavissa olevia.

Viruksen leviämisessä odotetaan myös toista ja ehkä kolmattakin aaltoa, jolloin elämisen rajoituksia voidaan joutua säätelemään kahteen suuntaan pitkäänkin.

Luultavasti rajoitusten purkaminen alkaa Yhdysvalloista, ellei maan virustilanne etene merkittävästi Eurooppaa huonompaan suuntaan. Syynä ei ole pelkästään Trump, vaan se, että yhdysvaltalaisten arvomaailmassa talous on arvostetummassa asemassa kuin eurooppalaisilla.

Tällä hetkellä tilanne näyttää huonolta. Talouden tila kärjistyy länsimaissa nopeammin kuin koronavirusta ollaan saamassa hallintaan.

Ehdottomat sävyt talousrajoituksista puhuttaessa eivät ole rakentavia, kun keskustelun aika koittaa.

Trump on etukenossa rajoitusten purkamisessa, mutta olisi väärin tuomita taloudesta huolta kantavia ihmisiä vastuuttomiksi. Terveydellinen ahdinko on tietysti taloudellista ahdinkoa vakavampi asia, mutta kriisin taloudelliset vaikutukset leviävät virusta nopeammin.

Kansaa voi aiheellisesti pyytää alentamaan elintasoaan, mutta syvää lamaa pitäisi pystyä välttämään vaikeassakin epidemiatilanteessa. Myös talous on terveyttä, kuten pahimmissa talouskriiseissä on huomattu.

Ehdottomasta ”viruksen torjunta ensin” -periaatteesta tullaan siirtymään tasapainoilun aikaan. Oikean ajankohdan valinta on luultavasti kriisin tärkein poliittinen päätös.