Lomautusuhan alla jo yli 200 000 ihmistä - Talous | HS.fi
Talous|Koronakriisi

Lomautusuhan alla jo yli 200 000 ihmistä

Määrä kasvoi yli 50 000:lla vuorokaudessa.

Työnhakija kuvattiin Pasilan TE-toimistossa 2017. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Julkaistu: 25.3. 17:13, Päivitetty 26.3. 11:36

Noin 209 000 ihmistä Suomessa on vaarassa joutua lomautetuksi koronaviruksen vuoksi, kertovat työ- ja elinkeinoministeriön tuoreet tilastot. Yt-neuvotteluita käydään yli 2 200 työpaikalla.

Koronaviruspandemian aiheuttaman poikkeuksellisen rajun taloudellisen iskun vuoksi ministeriö julkaisee tiedot TE-keskuksille tehdyistä yt-neuvotteluilmoituksista nyt päivittäin. Ilmoituksen yt-neuvotteluiden alkamisesta joutuvat tekemään kaikki yli 20 henkeä työllistävät yritykset.

Lomautusuhka leviää nyt taloudessa kovaa vauhtia. Vielä tiistaina yt-ilmoituksen TE-keskukselle oli tehnyt 1 700 yritystä, ja lomautusuhan alla oli noin 158 000 työntekijää. Vuorokaudessa yt-neuvotteluiden piiriin tuli 51 000 uutta ihmistä.

Kaikkiaan lomautusuhan alla on keskiviikon tilastojen mukaan 8 prosenttia työllisistä. Tilastokeskuksen mukaan helmikuussa Suomessa oli 2 524 000 työllistä.

Kaikkia lomautusuhan alla olevia ihmisiä ei kuitenkaan välttämättä lomauteta, tai heidät saatetaan lomauttaa eri ajankohtina.

Tarkempi kuva lomautettujen määrästä syntyy, kun seurataan työttömäksi työnhakijaksi ilmoittautuneiden määrää. TEM:n arvion mukaan maaliskuun 16. päivän jälkeen noin 7 700 ihmistä on ilmoittanut joutuneensa lomautetuksi koronaviruksen vuoksi.

Määrä ei ole täsmällinen, vaan perustuu arvioon siitä, kuinka paljon lomautettujen määrä on kasvanut normaalitasolta koronaviruksen vuoksi.

Keskiviikkona uusista yt-neuvotteluista tai niiden laajentamisesta ovat kertoneet muun muassa logistiikkayhtiö Transval, konepaja Metso, mediayhtiöt Keskisuomalainen ja Ilkka, rakennusyhtiö Lehto sekä turkisyhtiö Saga Furs.

Oikaisu 26.3. kello 11.40: Transval on logistiikkayhtiö, ei kuljetusyhtiö.

Osakkeet|Suomalaisista osakkeista pyyhkiytyi parissa viikossa kuuden vuoden arvonnousu: Näin koronavirus lopetti vuosikymmenen juhlat markkinoilla

Pörssiyhtiöt|Yli 200 ravintolaa omistava pörssiyhtiö Noho Partners on luhistumisen partaalla – Toimitusjohtaja: ”Kassamme on tiukilla”