USA:n työttömyyskorvausluvut pelättyäkin pahemmat – pörssit avautuivat nousuun - Talous | HS.fi
Talous|Markkinat

USA:n työttömyyskorvausluvut pelättyäkin pahemmat – pörssit avautuivat nousuun

Yhdysvalloissa jätettiin viime viikolla 3,3 miljoonaa uutta työttömyyskorvaushakemusta. Luku on kaikkien aikojen ennätys.

Lontoon pörssin FTSE 100 -indeksi avautui niin ikään noin 2 prosentin laskuun. Kuva: Zuma

Julkaistu: 26.3. 10:14, Päivitetty 26.3. 15:42

Koronavirusepidemia on lisännyt työttömyyttä Yhdysvalloissa ennätyksellisen nopeasti. Viime viikolla maassa jätettiin 3,3 miljoonaa uutta työttömyyskorvaushakemusta, Yhdysvaltain työministeriö kertoi torstaina.

Edellisellä viikolla hakemuksia jätettiin 282 000.

Edellinen ennätys viikottaisissa hakemusmäärissä tehtiin vuonna 1982. Tuolloin hakemuksia tuli yhdessä viikossa 695 000.

Hakemukset lisääntyivät nopeammin kuin ekonomistien valtavirta uskoi. Uutistoimisto Reutersin tekemän etukäteiskyselyn mukaan ekonomistien odotusten keskiarvo oli, että uusia hakemuksia tulisi noin miljoona.

Työttömyyskorvaushakemusten määrä antaa aiempaa tarkemman kuvan siitä, kuinka nopeasti leviävä koronavirus ja sen seurauksena asetetut liikkumisrajoitukset vaikuttavat maailman suurimpaan talouteen.

Lue lisää Yhdysvaltain tilanteesta täältä.

Tilastojulkistuksen jälkeen Yhdysvaltain osakemarkkinoita ennakoivat futuurit kääntyivät laskuun, mutta varsinaisen kaupankäynnin alkaessa keskeiset osakeindeksit lähtivät nousuun.

S&P 500, Nasdaq ja Dow Jones avautuivat runsaan 2 prosentin nousuun.

Euroopassa osakkeiden hinnat ovat laskussa kahden nousupäivän jälkeen. Euroopan suurimpia yhtiöitä seuraava Stoxx 600 -indeksi oli ennen kello kolmea hieman alle kahden prosentin laskussa. Pörssit ovat laskussa niin Lontoossa, Frankfurtissa kuin Pariisissakin.

Helsingin pörssin yleisindeksi oli noin 2 prosentin laskussa.

Torstaina luottoluokittaja S&P arvioi, että euroalueen ja Britannian talous supistuu tänä vuonna 2 prosenttia. Tämä tarkoittaa 420 miljardin euron menetettyä tuotantoa koronavirusepidemian vuoksi. Elpyminen voi ennusteen mukaan alkaa vuoden jälkipuoliskolla.

S&P:n mukaan on kuitenkin riski, että taloudelliset vahingot ovat huomattavasti suuremmat. Jos valtioiden asettamat tiukat liikkumis-, kokoontumis- ja aukiolorajoitukset jatkuvat neljä kuukautta, putoaisi euroalueen ja Britannian bkt jopa 10 prosenttia.

Viime viikkoina osakemarkkinoilla on nähty rajuja heilahteluja. Osakekurssit ovat tulleet koronavirusepidemian vuoksi alas noin 30 prosenttia helmikuun huipusta.

Euroopan pankkiosakkeet ovat laskeneet muita aloja nopeammin. Torstaina maailman suurimpiin luottoluokittajiin kuuluva Moody’s laski Ranskan, Italian, Espanjan, Tanskan, Hollannin ja Belgian pankkisektorin näkymät vakaista negatiivisiksi.

”Moody’s odottaa, että näiden pankkijärjestelmien toimintaympäristö heikkenee merkittävästi koronaviruksen aiheuttamien häiriöiden vuoksi. Pandemian käynnistämä myllerrys taloudessa ja markkinoilla vähentää talouden aktiviteettia ja lisää pankkien taseriskejä, minkä vuoksi on syytä varautua kasvaviin luottotappioihin. Tämän tuloksena pankkien kannattavuus laskee”, Moody’s arvioi.

Tiistaina ja keskiviikkona osakkeet kallistuivat voimakkaasti. Euroopassa ja Yhdysvalloissa Yhdysvaltain hallinnon elvytystoimien vetämänä.

Japanissa koronavirustartuntojen määrät ovat nousseet. Sijoittajat pelkäävät, että maa joutuu ottamaan käyttöön entistä tiukempia rajoituksia viruksen leviämisen estämiseksi, mikä voisi pysäyttää talouden rattaiden pyörimisen. Tokion pörssi laski torstaina 4,5 prosenttia.

Koronakriisi|EK:n Pekka Lundmark toivoo, että kaikki jotka voivat, jatkavat kuluttamista: ”On hirveän tärkeätä, että emme luo joukko­psykoosia”