Synkkä laskelma ravintoloista: puolet maksuvaikeuksissa kuukauden kuluessa - Talous | HS.fi

Synkkä laskelma ravintoloista: puolet maksuvaikeuksissa kuukauden kuluessa

Puolen vuoden kuluttua vain 10–15 prosenttia ravitsemus- ja majoitustoimialan yrityksistä voisi onnistua välttämään maksuvaikeudet.

Bar Loosessa Helsingissä ei ollut yhtään asiakasta seitsemän aikaan perjantaina.­

26.3.2020 16:10

Ravitsemus- ja majoitustoimiala vajoaa koronaviruspandemian takia nopeasti pahoihin maksuvaikeuksiin, ilmenee Aalto-yliopiston rahoituksen tutkijoiden tekemästä laskelmasta.

Laskelma perustuu tilinpäätöstietoihin, joiden avulla tutkijat selvittivät, kuinka pitkään yritysten kassat kestävät liikevaihdon romahtamisen jälkeen ja kuinka paljon näillä aloilla syntyy kassavajetta.

Toimialan yrityksistä 39–50 prosenttia on asiakkaiden kaikkoamisen takia vaikeuksissa ensimmäisen kuukauden aikana siitä, kun niiden liikevaihdot romahtavat. Kuukauden aikana yritysten kassavaje on 176–314 miljoonaa euroa.

Kolmen kuukauden kuluttua 70–80 prosenttia toimialan yrityksistä voi vajota maksuvaikeuksiin kassavajeen kasvaessa 803–1 359 miljoonaa euroon.

Mitä pidempään ravitsemus- ja majoitustoimiala kärsii liikevaihdon romahduksesta, sitä vakavammaksi seuraukset luonnollisesti kasvavat.

Puolen vuoden jälkeen vain 10–15 prosenttia yrityksistä selviää itsenäisesti ilman maksuvaikeuksia, mutta niiden kassavaje kasvaa 1,9–3,1 miljardiin euroon.

Laskelman ovat tehneet rahoituksen professori Vesa Puttonen sekä opiskelijat Valtteri Heikkala ja Omar Khary.

Kassavajeet kertovat karkeasti sen, kuinka paljon toimialan yhtiöt tarvitsevat rahoitusta, jotta ne eivät vajoaisi maksukyvyttömyyteen.

”Valtion perustehtävänä ei ole yritysten suora rahallinen tukeminen. Terveessä taloudessa yrityksiä kaatuu ja uusia yrityksiä syntyy. Mutta nyt taloutemme ei ole terve. Koronavirus on iskenyt Suomessakin talouteen ennen näkemättömällä tavalla. Mutta se ei ole iskenyt jokaiseen kansalaiseen ja yritykseen samalla tavalla”, tutkijat kirjoittavat.

Heidän mukaansa tärkeää olisi, että yritykset keksivät uusia tulonlähteitä tai onnistuisivat supistumaan kulurakennettaan.

”Selviytymistä helpottaa myös kevyt kulurakenne, korkea voittomarginaali ja suuret kassavarat. Käteinen todella on kuningas, varsinkin tänään”, tutkijat kirjoittavat johtopäätöksenään.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat