Yksi kuvio kertoo, miten nopea ja raju talouden romahdus Yhdysvalloissa on ollut - Talous | HS.fi
Talous|Työttömyys

Yksi kuvio kertoo, miten nopea ja raju talouden romahdus Yhdysvalloissa on ollut

Yhdysvaltojen työttömyyskorvaushakemusten määrä nousi viime viikolla yli nelinkertaiseksi verrattuna aiempaan ennätykseen 1980-luvulta.

Mies käveli ulos New Jerseyn osavaltion toimistorakennuksesta Jersey Cityssä viime viikolla rakennuksen sulkemisen jälkeen. Kuva: EDUARDO MUNOZ

Julkaistu: 26.3. 19:06

Yhdysvaltojen työttömyys­korvaus­hakemuksien määrää odotettiin torstaina pelolla, mutta lopulta luku onnistui kuitenkin yllättämään.

3,28 miljoonaa amerikkalaista haki viime viikon aikana työttömyyskorvausta. Määrä on moninkertainen verrattuna yhteenkään maan historian aiempaan viikkoon.

Aiempi ennätys oli 695 000 hakemusta lokakuun 2. päivä 1982 päättyneellä viikolla.

Oheinen kuvio tiivistää tylyllä tavalla, miten äkillinen ja syvä koronaviruksen hillitsemistoimien vaikutus talouteen on ollut.

Edellinen pomppaus työttömyydessä syntyi vuoden 2008 finanssikriisin aiheuttamasta taantumasta. Sen jälkeen Yhdysvaltojen työllisyys on kehittynyt erinomaisesti.

Viime viikolla työttömyyskorvauksien hakemuksia jätettiin kuitenkin viisinkertainen määrä finanssikriisin huippuun nähden. Ensisijainen syy karmeaan lukemaan oli se, että Yhdysvalloissa suljettiin viime viikolla koronaviruksen takia paljon ravintoloita ja muita palvelualojen työpaikkoja.

Työttömyys­korvaus­hakemuksia seurataan tarkkaan, koska se on nopein mittari, jolla saadaan kuvaa työttömyyden kehityksestä Yhdysvalloissa. Edellisen viikon luvut julkaistaan aina seuraavan viikon torstaina.

Varsinainen työttömyysprosentti julkaistaan selvästi pidemmällä viipeellä.

Yhdysvaltojen työttömyys­korvaus­hakemusten määrän räjähtäminen moninkertaiseksi aiempaan ennätykseen verrattuna ei kerro siitä, että käynnissä oleva talouskriisi olisi jo nyt kaikkien aikojen pahin.

Ennen kaikkea luku kertoo kriisin poikkeuksellisesta luonteesta. Se on osunut suoraan ja voimakkaasti reaalitalouteen, eli siihen talouden osaan, jossa tavalliset ihmiset tekevät töitään.

Tyypillisesti työttömyyden nousu tapahtuu suhdanteiden heiketessä vähitellen ja saavuttaa huippunsa kuukausia sen jälkeen kun talouskriisi on alkanut.

Esimerkiksi edellinen talouskriisi runsaat kymmenen vuotta sitten sai alkunsa rahoitusmarkkinoilta. Asunto- ja rahoitusmarkkinoiden ongelmat heijastuivat kuitenkin myös reaalitalouteen vähitellen.

Mies käveli ulos New Jerseyn osavaltion toimistorakennuksesta Jersey Cityssä viime viikolla rakennuksen sulkemisen jälkeen. Kuva: EDUARDO MUNOZ

Yleensä taantumassa palvelualat pitävät taloutta pystyssä, kun teollisuuden tuotanto ja työllisyys romahtavat. Tällä kertaa kriisi on iskenyt kuitenkin nopeimmin juuri palveluihin, kuten ravintoloihin ja matkailuun.

Myös Euroopassa monet palvelualan työpaikat ovat sulkeutuneet kokonaan. Se povaa nopeaa työttömyyden nousua myös Atlantin tällä puolen, vaikka yhtä ajantasaista työttömyyden kasvun seurannan mittaria ei ole Euroopassa saatavilla.

Suomen työ- ja elinkeinoministeriön seurannan mukaan yt-neuvottelujen piirissä on nyt noin 240 000 ihmistä, mutta luvussa on mukana vain vähintään 20 hengen yritykset. Kun mukaan laskee pienet yritykset, voi arvella Suomen 2,7 miljoonan hengen työvoimasta noin kymmenesosan olevan yt-neuvottelujen alaisena.

Valtaosa Suomen yt-neuvotteluista käsittelee lomautuksia koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen ajalle. Irtisanomisten määrästä ennustetaan ainakin aluksi pientä.

Tilanne on niin ainutkertainen, että talouden asiantuntijoille ei ole kunnon käsitystä siitä, miten kriisi jatkuu tästä eteenpäin. Optimistisen tulkinnan mukaan nopeasti päälle iskenyt kriisi voi kääntyä myös nopeaksi nousuksi.

Mitä pitempään talouden poikkeustila jatkuu, sitä epätodennäköisemmäksi tulee talouden ja työllisyyden palautuminen nopeasti ennalleen kriisin päätyttyä.