Keskisuomalainen ja Kesko lomauttavat 2 000 työntekijää molemmat – yt-neuvottelujen piirissä jo yli 350 000 ihmistä - Talous | HS.fi
Talous|Koronakriisi

Keskisuomalainen ja Kesko lomauttavat 2 000 työntekijää molemmat – yt-neuvottelujen piirissä jo yli 350 000 ihmistä

Jo 20 prosenttia palveluyrityksistä on turvautunut lomautuksiin, minkä lisäksi 50 prosenttia suunnittelee niitä lähiviikoiksi.

Keskisuomalainen on Suomen toiseksi suurin kaupallinen mediakonserni. Siihen kuuluu esimerkiksi Keskisuomalainen-lehti sekä lukuisia muita mediayhtiöitä. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Julkaistu: 3.4. 11:35, Päivitetty 3.4. 20:34

Mediakonserni Keskisuomalainen lomauttaa koko henkilöstönsä enintään 90 päiväksi tämän vuoden aikana. Konserni kertoi perjantaina saaneensa päätökseen yt-neuvottelut, jotka koskivat noin 2 000 työntekijää.

Keskisuomalainen on Suomen toiseksi suurin kaupallinen mediakonserni. Siihen kuuluu esimerkiksi Keskisuomalainen-lehti sekä lukuisia muita mediayhtiöitä, kuten Etelä-Suomen Media, Kaakon Viestintä ja Väli-Suomen Media.

Useat muutkin yritykset kertoivat jälleen perjantaina yt-neuvotteluista ja lomautuksista. Syynä on koronavirusepidemia ja sen vuoksi aloitetut laajat rajoitustoimet.

Koronakriisin takia uusia lomautettuja oli perjantaihin mennessä jo 77 000, kertoivat Työ- ja elinkeinoministeriön luvut. Yt-neuvottelujen piirissä oli ainakin 357 595 ihmistä Suomessa. Luvussa eivät ole mukana yt-neuvottelut, joita on aloitettu alle 20 ihmistä työllistävissä yrityksissä.

Kauppayhtiö Kesko arvioi perjantaina lomauttavansa noin 2 000 työntekijää Suomessa. Lomautukset kestävät enintään 90 päivää, ja ne voivat olla myös osa-aikaisia.

Keskon yt-neuvottelut ovat vielä kesken.

Yt-neuvottelujen aloittamisesta kertoi myös elintarvikeyhtiö Valio. Se suunnittelee lomautuksia pääkonttorillaan. Neuvotteluihin kutsutaan 580 työntekijää.

Perjantaina myös mediakonserni Ilkka-Yhtymä kertoi lomauttavansa noin 120 työntekijää enintään kolmeksi kuukaudeksi.

Palvelualojen työnantajien etujärjestö Palta varoitti perjantaina, että alan yritysten ahdinko keskellä koronaviruspandemian aiheuttamaa kriisiä pahenee jatkuvasti.

Jo 20 prosenttia palvelualojen yrityksistä on lomauttanut henkilöstöään. Tämän lisäksi puolet alan yrityksistä suunnittelee lomautuksia lähiviikoille. Tämä ilmenee Elinkeinoelämän keskusliiton 30.–31. maaliskuuta tekemästä kyselystä.

Siinä vain neljä prosenttia palvelualojen yrityksistä arvioi, ettei koronatilanne vaikuta niiden toimintaan.

Paltan arvion mukaan lomautusuhan alla on yli 120 000 palvelualojen työntekijää.

Palta huomauttaa tiedotteessa, että nyt käsillä oleva talouskriisi on poikkeuksellinen. Tavallisesti myös palveluille on kysyntää myös laskusuhdanteen keskellä, ja työllistävä vaikutus tasapainottaa taloutta. Nyt kriisi on osunut juuri palvelualoihin.

Koronakriisi|Uusi verkko­sivusto pyrkii luomaan ajantasaisen tilanne­kuvan koronakriisin vaikutuksista

Suhdanne|Talouskasvua ennakoiva indeksi romahti euroalueella nopeammin ja alemmas kuin koskaan aikaisemmin

Koronaviruskriisi |HS:n koostamat grafiikat näyttävät, miten pahasti Suomen talous on romahtamassa

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Talous

Luetuimmat

Uusimmat