Palkan­­saajien tutkimus­laitos arvioi Suomen elpyvän nopeasti taantumasta: ensi vuonna talous voi kasvaa jo yli neljä prosenttia - Talous | HS.fi
Talous|Suhdanne

Palkan­­saajien tutkimus­laitos arvioi Suomen elpyvän nopeasti taantumasta: ensi vuonna talous voi kasvaa jo yli neljä prosenttia

Ennustepäällikkö Ilkka Kiema painottaa, että arvio on poikkeuksellisen epävarma.

Julkaistu: 8.4. 0:01, Päivitetty 8.4. 6:07

Suomen talous saattaa elpyä nopeasti kuluvan vuoden äkillisestä taantumasta, arvioi Palkansaajien tutkimuslaitos. Sen alustavan arvion mukaan talous supistuu tänä vuonna 5,0 prosenttia, mutta kasvaa ensi vuonna 4,5 prosenttia.

”Oletuksemme on, että koronavirusepidemia alkaa helpottaa kevään mittaan niin kuin Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on arvioinut. Tautihuipun tasaaminen tai taudin tukahduttaminen saattavat käsityksemme mukaan johtaa liki samanlaisiin taloudellisiin vaikutuksiin”, sanoo ennustepäällikkö Ilkka Kiema.

Tutkimuslaitos on pyytänyt arvioonsa neuvoa Tampereen yliopiston epidemiologian professorilta Pekka Nuortilta.

Arviossa on lähtökohtana, että kesän aikana yksityinen kulutus alkaisi kasvaa ja myöhemmin myös vienti ja investoinnit. Vienti supistuisi arvion mukaan tänä vuonna 15 prosenttia, mutta kasvaisi ensi vuonna 10 prosenttia.

Tutkimuslaitos arvioi, että suurista lomautuksista huolimatta näköpiirissä ei ole poikkeuksellisen suuria määriä yritysten konkursseja.

Kiema kuitenkin korostaa, että arvio on poikkeuksellisen epävarma. Kukaan ei vielä tiedä varmasti, milloin koronaviruspandemian pahin vaihe on ohitse.

Tutkimuslaitos arvioi työttömyysasteen kasvavan tänä vuonna 8,5 prosenttiin ja työllisyysasteen supistuvan 68 prosenttiin. Ensi vuonna työttömyysaste olisi arvion mukaan 7,5 prosenttia ja työllisyysaste 70,0 prosenttia.

Viime vuonna Suomen työttömyysaste oli 6,7 prosenttia ja työllisyysaste 72,6 prosenttia.

Hallitukselle Palkansaajien tutkimuslaitoksen viesti on verraten yksiselitteinen: hätärahoitusta yrityksille ja kotitalouksille pitäisi lisätä nopeasti ennustettua huonomman taloudellisen kehityksen riskien vähentämiseksi.

Suomen Pankki arvioi tiistaina, että pahimmassa tapauksessa Suomen talous voisi supistua tänä vuonna 13 prosenttia. Pahin vaihtoehto voisi toteutua, jos nykyisiä liikkumisrajoituksia jatketaan syyskuun loppuun saakka.

Maltillisemmassa arviossa talous supistui tänä vuonna viisi prosenttia, jos nykyistä voimakkaammat toimet tartuntojen hillitsemiseksi olisivat voimassa toukokuun puoliväliin, mutta rajoitustoimia voitaisiin sen jälkeen purkaa.

Pahimmassa vaihtoehdossa talous kasvaisi ensi vuonnakin vain 3,9 prosenttia ja jälkimmäisessä eli maltillisemmassa arviossa talous kasvaisi ensi vuonna 6,9 prosenttia. Talouden elpyminen olisi siis pahimmassa vaihtoehdossa selvästi hitaampaa.

Työttömyysasteen Suomen Pankki arvioi kasvavan tänä vuonna pahimmassa tapauksessa 11 prosenttiin ja maltillisemmassa arviossa yhdeksään prosenttiin.

Uudessa arviossaan Suomen Pankki korostaa, että terveydenhoidon voimavaroja lisäämällä koronaviruspandemia voidaan saada nopeammin kuriin. Siinä tapauksessa liikkumisrajoituksia voidaan purkaa aikaisemmin, jolloin taloudelliset vahingot pienenisivät.

Koronakriisi|Suomen talous voi supistua tänä vuonna peräti 13 prosenttia, laskee Suomen Pankki – rajoitus­toimien kestolla tuntuva vaikutus laskun jyrkkyyteen

Koronaviruskriisi |HS:n koostamat grafiikat näyttävät, miten pahasti Suomen talous on romahtamassa

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Talous

Luetuimmat

Uusimmat