Suomalaiset vetivät miljardeja euroja rahastoistaan maaliskuussa - Talous | HS.fi
Talous|Sijoittaminen

Suomalaiset vetivät miljardeja euroja rahastoistaan maaliskuussa

Raha pakeni suomalaisista rahastoista maaliskuussa. Lunastukset painottuivat erityisesti korkorahastoihin, jotka normaalioloissa ovat osakerahastoja vakaampia.

Osakekurssit laskivat maaliskuussa voimakkaasti. Suomalaisista sijoitusrahastoista lunastettiin kuukauden aikana nettomääräisesti 4,5 miljardia euroa. Kuva: Heidi Piiroinen / HS

Julkaistu: 9.4. 10:06

Raha pakeni suomalaisista sijoitusrahastoista maaliskuussa, kun koronaviruksen aiheuttama paniikki sai osakkeiden ja korkopaperien hinnat laskemaan.

Suomeen rekisteröidyistä sijoitusrahastoista lunastettiin 4,5 miljardia euroa enemmän kuin niihin laitettiin. Rahastojen kokoa pienensi myös kurssien lasku. Rahastojen yhteenlaskettu koko pieneni maaliskuun aikana noin 19 miljardilla 106 miljardiin euroon.

Suomalaiset vetivät rahaa pois ennen kaikkea korkorahastoista.

Inderesin pääanalyytikko Sauli Vilén arveli Twitterissä syyksi sen, että korkomarkkinoiden liikehdintä oli niin poikkeuksellista. Osakesijoittajat ovat tottuneet kurssien heiluntaan, kun taas korkorahastoihin sijoittaneet ovat odottaneet tasaisempaa arvonkehitystä.

Piensijoittajien suosimissa rahastoissa lunastuksia tehtiin eniten niistä rahastoista, jotka on suunniteltu varovaisille sijoittajille. Niissä korkosijoitusten osuus on suuri verrattuna osakesijoitusten osuuteen.

Esimerkiksi OP:n yhdistelmärahastoista OP Maltillinen ja OP Varovainen -rahastoista vedettiin selvästi enemmän varoja kuin OP Rohkeasta.

Sama ilmiö on nähtävissä myös Nordean rahastoissa.

Osakerahastoista rahaa vedettiin pois selvästi korkorahastoja vähemmän, vaikka pörssikurssit laskivat maaliskuussa voimakkaasti.

”Osakesijoittajat ovat selvästi pitäneet kiinni pitkäjänteisistä sijoitusstrategioistaan. Kurssiromahduksessa ei ole lähdetty lunastamaan varoja pois. Kurssien lasku on jopa nähty positiivisena mahdollisuutena sijoittaa lisää varoja Suomeen ja Pohjois-Amerikkaan sijoittaviin osakerahastoihin. Kun koronaan liittyvät varotoimenpiteet vähitellen poistuvat ja luottamus tulevaisuuteen alkaa palata, se näkynee myös markkinoilla nopeasti”, kirjoitti asiantuntija Mariia Somerla Finanssiala ry:n tiedotteessa.

Rahastoyhtiöistä kovimman tärskyn koki maaliskuussa Evli, jonka rahastopääomat supistuivat maaliskuun aikana 1,1 miljardilla 7,5 miljardiin. Suurin osa supistumisesta johtui siitä, että asiakkaat vetivät rahoja pois Evlin korkorahastoista.

Poikkeuksellinen markkinatilanne näkyi erityisesti korkeariskisiin yrityslainoihin sijoittavissa rahastoissa. Kun pitkät korot nousivat, rahastojen arvot putosivat.

Finanssiala ry:n tiedotteessa arvioidaan, että poikkeusoloissa lyhyen koron rahastoista lunastettiin todennäköisesti myös yrityksen kassaan käteisvaroja. Turvallisena pidettyjä lyhyen koron rahastoja käytetään usein vaihtoehtona rahojen makuuttamiselle tilillä.

Sijoittaminen|Näin nuoret sijoittajat toimivat ensimmäisen pörssiromahduksensa keskellä

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Talous

Luetuimmat

Uusimmat