USA:n raakaöljyn hinta romahti negatiiviseksi ensimmäistä kertaa historiassa - Talous | HS.fi
Talous|Öljy

USA:n raakaöljyn hinta romahti negatiiviseksi ensimmäistä kertaa historiassa

Koronaviruspandemian seurauksena öljyn kysyntä on vähentynyt rajusti ja varastotila Yhdysvalloissa on loppumassa.

Öljypumppu nosti raakaöljyä Signal Hillissä Kaliforniassa 9. maaliskuuta. Kuva: David Mcnew / AFP

Julkaistu: 20.4. 21:31, Päivitetty 21.4. 5:22

Yhdysvaltojen WTI-viitelaadun raakaöljyn hinta romahti maanantaina negatiiviseksi ensimmäistä kertaa historiassa, kun huolet varastokapasiteetin loppumisesta Yhdysvalloissa voimistuivat.

Käytännössä siis öljyntuottajat maksoivat ostajille päästäkseen öljystä eroon.

Vielä varhain maanantaina WTI-laadun öljybarrelin hinta pyöri 15 dollarin paikkeilla, mutta Suomen aikaa iltayhdeksään mennessä hinta oli painunut alle dollariin. Iltakymmeneltä yhden barrelin hinta oli –37 dollaria.

”Päädyttiin sitten lähes –40 dollariin. Mustasta kullasta tulikin ainakin hetkellisesti musta pekka. Öljymarkkinoilla on tasapainotilanne kaukana”, kirjoitti Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich Twitterissä.

Barreli on öljykaupan mittayksikkö, joka vastaa 159:ää litraa.

Maanantain romahdus koski WTI-viitelaadun toukokuun toimituksia.

Romahdus liittyi todennäköisesti osin tekniseen seikkaan, huomauttaa BBC. Toukokuun toimituksia koskeneet futuurisopimukset umpeutuivat maanantaina, ja futuureja omistaneet sijoittajat halusivat sopimuksistaan eroon välttääkseen toimitusten vastaanottamisen ja öljyn varastointimaksut.

Kesäkuussa toimitettavasta WTI-laadun öljystä maksettiin maanantaina runsaat 20 dollaria barrelilta.

Pohjanmeren Brent-viitelaadun öljy halpeni runsaat seitsemän prosenttia ja maksoi maanantai-iltana noin 26 dollaria barrelilta, eli hintapudotus koski ennen muuta Yhdysvaltojen WTI-laadun öljyä.

Koronaviruspandemian seurauksena öljyn kysyntä on vähentynyt rajusti. Syynä on muun muassa se, että rajoitustoimenpiteiden ja suositusten vuoksi ihmiset ympäri maailmaa liikkuvat nyt huomattavasti aiempaa vähemmän.

Kysynnän lasku on puolestaan vetänyt öljyn hinnan luisuun. Saudi-Arabian johtama Opec-järjestö ja Venäjä sopivat aiemmin huhtikuussa leikkaavansa tuotantoaan, mutta toimet eivät ole pysäyttäneet öljyn hinnan laskua.

Lue myös: Öljymahtien kriisikokouksessa syntyi alustava sopu tuotannon supistamisesta

Yhdysvalloissa akuuttina huolena on tilan loppuminen öljyvarastoista.

Uutistoimisto Reutersin mukaan osa sijoittajista on vuokrannut säiliöaluksia öljyvarastoiksi. Kaiken kaikkiaan ympäri maailman öljyä on varastoituna säiliöaluksiin tällä hetkellä ennätykselliset 160 miljoonaa barrelia, Reuters kertoo.

Yhdysvaltojen liuskeöljyteollisuus on joutunut kevään aikana vaikeuksiin, kun alhaiset hinnat eivät riitä kattamaan yhtiöiden kustannuksia.

Lue myös: Yhdysvalloista kasvoi maailman suurin öljyntuottaja, ja se muuttaa Lähi-idän suuren pelin sääntöjä

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoi hallintonsa hyödyntävän ennätysalhaisen öljyn hinnan täydentämällä maan strategisia öljyreservejä. Trump kertoi maanantaina paikallista aikaa tiedotustilaisuudessaan, että valtio aikoo ostaa jopa 75 miljoonaa tynnyriä öljyä.

Yhdysvaltojen öljyreservissä on tällä hetkellä 635 miljoonaa tynnyriä, kun yläraja on 713,5 miljoonaa tynnyriä. Trump aikoo siis täyttää varastot käytännössä kokonaan.

Reservit sijaitsevat maan alla neljässä paikassa Texasin ja Louisianan osavaltioissa. Niitä on tarkoitus hyödyntää hätätapauksissa.

Viitelaatu

Viitelaatu määrittelee sen, kuinka tiheää raakaöljy on 15,6 celsiusasteen lämpötilassa ja mikä on öljyn rikkipitoisuus.

Brent ja WTI ovat kevyitä ja vähärikkisiä raakaöljyjä.

Mitä raskaampaa ja runsasrikkisempää raakaöljy on, sitä enemmän se edellyttää jalostamista.

Öljy|Öljymahtien kriisikokouksessa syntyi alustava sopu tuotannon supistamisesta

Yhdysvalloista kasvoi maailman suurin öljyntuottaja, ja se muuttaa Lähi-idän suuren pelin sääntöjä

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Talous

Luetuimmat

Uusimmat