Norwegian keskeyttää lähes kaikki lentonsa ainakin ensi kevääseen – konkurssi yritetään välttää rajulla velkajärjestelyllä - Talous | HS.fi
Talous|Lentoyhtiöt

Norwegian keskeyttää lähes kaikki lentonsa ainakin ensi kevääseen – konkurssi yritetään välttää rajulla velkajärjestelyllä

Norjalaisyhtiö siirtyisi velkajärjestelyssä lentokoneita vuokraavien yhtiöiden ja muiden velkojien omistukseen. Vanhoille osakkeenomistajille jäisi vain noin viisi prosenttia osakkeista.

Lentoyhtiö Norwegianin matkustajia nousemassa koneeseen. Kuva: Gwladys Fouche / Reuters

Julkaistu: 27.4. 17:18, Päivitetty 27.4. 20:51

Selviytymisestään kamppaileva lentoyhtiö Norwegian kertoi maanantaina yksityiskohtia pelastussuunnitelmastaan. Uutistoimisto Bloombergin mukaan suunnitelmaan kuuluu, että yhtiö lopettaa lähes koko lentotoimintansa ensi vuoden huhtikuuhun asti. Vain muutamia Pohjoismaiden-reittejä lennettäisiin tällä välin.

Ensi vuoden huhtikuun jälkeenkin toimintaa jatkettaisiin huomattavasti supistettuna. Nykyisten 168 lentokoneen sijaan liikenne jatkuisi 110–120 koneella.

Norwegian nousi yltiöpäisellä kasvustrategialla vain kymmenessä vuodessa Euroopan kolmanneksi suurimmaksi halpalentoyhtiöksi ja yhdeksi suurimmista Yhdysvaltoihin Euroopasta lentävistä yhtiöistä.

Kasvustrategia rahoitettiin velalla, joka ajoi yhtiön vaikeuksiin jo runsas vuosi sitten. Koronavirusepidemian aiheuttama lentotoiminnan loppuminen ajoi Norwegianin maksuvaikeuksiin muutamassa viikossa.

Lennot jatkuvat vuoden päästä tai ylipäätään milloinkaan vain, jos yhtiö välttää konkurssin. Se taas edellyttää sitä, että yhtiön velkojat hyväksyvät saneerausohjelman, jossa ne vaihtaisivat suuren osan saatavistaan lentoyhtiön osakkeisiin.

Järjestely koskisi yhteensä runsaan miljardin euron edestä yhtiön velkoja. Lisäksi loppujenkin velkojen korot ja lyhennykset jäädytettäisiin runsaan vuoden ajaksi.

Järjestelyssä lentokoneleasing-yhtiöt, joilta yhtiö on vuokrannut lentokoneita pitkäaikaisilla sopimuksilla, saisivat noin puolet yhtiön omistuksesta. Merkittävän osuuden saisivat myös Norwegianin joukkolainojen haltijat. Vanhoille osakkeenomistajille jäisi vain noin viisi prosenttia osakkeista.

Norwegianin osakkeen arvosta on haihtunut yli 85 prosenttia vuoden alkuun verrattuna.

Velkajärjestely on ehtona Norjan valtion maaliskuussa hyväksymälle 2,7 miljardin kruunun eli noin 240 miljoonan euron takauspaketille. Yhtiö sai jo aiemmin valtiolta 300 miljoonan kruunun (26 miljoonan euron) tuen akuuteimpaan hätään.

Yhtiö aikoo lisäksi hankkia osakeannilla 400 miljoonaa kruunua (35 miljoonaa euroa) omaa pääomaa. Se laimentaisi nykyisten osakkeenomistajien osuuksia edelleen.

Norwegian on kertonut, että sen kassavarat riittävät vain toukokuun loppuun asti. Valtion takaamilla lainoilla se selviäisi pakollisista kuluistaan vuoden ajan. Sen jälkeen lentotoimintaan voitaisiin taas käynnistää supistetussa muodossa.

Joukkolainojen haltijat äänestävät suunnitelmasta tämän viikon torstaina. Osakkeenomistajat käsittelevät sitä vapun jälkeen järjestettävässä ylimääräisessä yhtiökokousessa. Lisäksi hyväksyntä vaaditaan lentokoneita vuokraavilta yhtiöiltä.

Norwegian myi maanantaina edelleen lentoja ensi syksylle. Jos lentoyhtiö menee konkurssiin, maksetun lentohinnan saaminen takaisin on hyvin epävarmaa. Jos liput on maksanut luottokortilla, rahaa voi periä takaisin korttiyhtiöltä.

Viime viikolla Norwegian haki Ruotsissa ja Tanskassa toimivia tytäryhtiöitään konkurssiin.

Oikaisu 27.4. kello 20.50: Korjattu velkajärjestelyn jälkeiset omistusosuudet.

Lentoyhtiöt|Norwegianin osakekurssi romahti pelastuspaketin takia

Ilmailu|Norwegianin osake syöksyy pörssissä – Kestääkö pitkään talousongelmissa ollut yhtiö koronaviruksen iskun?

Norwegianin tappio supistui, yhtiö uskoo nousevansa voitolle tämän vuoden aikana

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Talous

Luetuimmat

Uusimmat