Taantuma koettelee uudiskohteiden myyntiä: Jo myynnissä olleita uusia asuntoja on vedetty hyllylle - Talous | HS.fi
Talous|Asuntomarkkinat

Taantuma koettelee uudiskohteiden myyntiä: Jo myynnissä olleita uusia asuntoja on vedetty hyllylle

Rakennusyhtiöt harkitsevat nyt tarkoin uusien kohteiden aloittamista. Markkinoille on kuitenkin tulossa paljon myytävää, koska hankkeita on käynnissä runsaasti.

Helsingin Kalasatama on yksi alueista, joille on viime vuosina rakennettu kiivaasti uusia asuinkerrostaloja. Yksiöiden neliöhinnat alueella liikkuvat 6 000–12 000 euron välillä kohteesta, huoneistosta ja tontin hallintamuodosta riippuen. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Julkaistu: 2.5. 18:17, Päivitetty 2.5. 18:19

Rakennusliikkeet ovat alkaneet sopeuttaa asuntorakentamista koronaviruksen aikaiseen ja jälkeiseen aikaan.

Joitain ennakkomarkkinoinnissa olleita kohteita on jo vedetty pois myynnistä. Uusia rakennuspäätöksiä tehdään aiempaa harkitummin. Pankit ovat tiukentaneet lainahanojaan rakennusliikkeille, mikä myös saattaa hidastaa uusien kohteiden aloituksia.

Rakennusliike YIT veti huhtikuun lopulla yhden myynnissä olleen kohteen hyllylle Vantaan Kivistössä. Alueelle on valmistunut viime vuosina paljon asuntoja, ja niitä on jäänyt myymättä jo ennen koronakriisiä.

YIT:n Suomen asuntotuotannon johtaja Antti Inkilä sanoo, että Kivistön kohde on ainoa, joka heillä on vedetty pois ennakkomarkkinoinnista.

”Tarkoitus on yhä aloittaa se, mutta ei nyt”, Inkilä sanoo.

Maaliskuun puolivälissä YIT päätti pysäyttää kaikki uudet asuntoaloitukset kuukaudeksi. Tarkoituksena oli seurata, millaisia vaikutuksia koronakriisillä on asuntojen kysyntään.

Inkilän mukaan asuntokauppa toimii yhä etenkin omaan käyttöön tulevien asuntojen osalta.

”Asuntokauppa on hiljentynyt, mutta ei pysähtynyt. Nyt katsotaan, mitä tapahtuu”, Inkilä sanoo.

Kategorinen päätös uusien kohteiden jäädyttämisestä on YIT:llä päättynyt. Yhtiö aikookin palata asuntokohteiden aloituksiin. Asuntomarkkinan kehitystä seurataan tietysti tavallistakin tarkemmin.

Asuntotuotanto on käynyt Suomessa kuumana jo usean vuoden ajan. Kovin vuosi oli 2018, mutta vielä tämän vuoden alussa asuntoaloitusten määrä oli hyvällä tasolla.

Pienikin kysynnän heikkeneminen voi tarkoittaa väliaikaista ylitarjontaa asunnoista.

HS:n tietojen mukaan pankit ovat ottaneet aiempaa tiukemman linjan uusien kohteiden rahoittamisessa. Se voi vaikuttaa erityisesti pienten rakennusliikkeiden asuntoaloituksiin.

Rakennusliike Porrassalmen yksi asuntokohde vedettiin äskettäin pois myynnistä Jyväskylän kupeessa. Toimitusjohtaja Timo Porrassalmi kertoo, että kohteen kanssa on otettu aikalisä, joka ei suoraan liity koronavirukseen.

Viime kesästä asti markkinoitu kohde ei kerännyt tarpeeksi kiinnostusta. Markkinointia jatketaan tällä tietoa elokuussa.

”Odotetaan, että saataisiin ennakkovarauksia sen verran, että rupeaisivat pankit rahoittamaan”, Porrassalmi sanoo.

Paljon riippuu kuitenkin siitä, miten asuntomarkkina kehittyy.

”Koko hankkeelle pitää keksiä ehkä joku uusi kuvio, myydä vuokrataloksi tai jotakin”, Porrassalmi pohtii.

OP-Koti Keski-Suomen toimitusjohtaja Janne Särkkä sanoo, että Jyväskylässä kauppa kävi hyvin maaliskuuhun asti, mutta huhtikuu toi notkahduksen.

”Uudiskohteiden markkina on tiettyjen kohteiden kohdalla ollut melko pirteää. Paljon ratkaisee, missä kohde sijaitsee”, Särkkä sanoo.

Erityisesti omaksi kodiksi ostettavien kohteiden kauppa käy edelleen lähes vanhaan malliin. Sijoittajien ostot ovat vähentyneet.

”Se on notkahtanut melko paljonkin. Koko ajan sijoittajien kanssa asioidaan, mutta volyymi on selvästi pudonnut.”

Jos uudiskohteiden kysyntä laskee selvästi taantuman myötä, kovimmassa paineessa ovat grynderit.

Gryndereillä tarkoitetaan rakentajia, jotka hankkivat tontin, rakentavat kohteen ja myyvät huoneistot. Toiminta vaatii isoja lainoja, joiden maksaminen on vaikeaa, jos asunnot eivät käykään kaupaksi.

Pienemmän riskin toimintaa on asuntorakentaminen urakkasopimuksilla. Syvistä talousongelmista kärsinyt pörssiyhtiö SRV on esimerkiksi siirtänyt toimintaansa kohti tilauksesta tehtyjä rakennusprojekteja.

SRV teki vuokrataloyhtiö Kojamon kanssa alkuvuodesta sopimuksen, joka kattaa lähes SRV:n vuosituotannon verran asuntoja. Myös yksi Kalasataman kauppakeskus Redin päälle nousevista pilvenpiirtäjistä myytiin Kojamon vuokra-asunnoiksi.

Ostajien kannalta uusien asuntojen ylitarjonta tarkoittaisi parempaa neuvotteluasemaa.

Yksittäisten asuntojen ostajille ei lähtökohtaisesti tarjota suoria alennuksia, mutta toisinaan myyjät saattavat vauhdittaa asuntojen myyntiä tarjoutumalla esimerkiksi maksamaan ensimmäisen vuoden tai puolen vuoden yhtiövastikkeet.

Rakentaminen|Ongelmayhtiö SRV löysi toivon pilkahduksen – ja vielä koronakriisin keskellä: Toimitusjohtaja kertoo, miten se onnistui

Uusien asuntojen hinnat ovat nousseet huomattavasti – Vantaa räikeä poikkeus

Uusia asuntoja kaupataan alennusmyynnissä useissa isoissa aluekeskuksissa

Asuntomarkkinoiden käänne alkoi, mutta syntyykö siitä romahdusta? Tämä kerta on erilainen, sanoo pääekonomisti

Uusi tapa omistaa asunnon tontti yleistynyt nopeasti: Espoossa jopa puolet uusista asunnoista sijaitsee tonttirahaston tontilla

Taloyhtiöissä muhii uusi pommi: Asukkaat voivat joutua maksamaan naapuriensa lainoja

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Talous

Luetuimmat

Uusimmat