Norwegianin omistajat hyväksyivät saneerausohjelman – Toimitusjohtaja NRK:lle: Lennot jatkuvat ensi kevääseen saakka vain seitsemällä koneella - Talous | HS.fi
Talous|Lentoyhtiöt

Norwegianin omistajat hyväksyivät saneerausohjelman – Toimitusjohtaja NRK:lle: Lennot jatkuvat ensi kevääseen saakka vain seitsemällä koneella

Yli 95 prosenttia yhtiökokouksessa annetuista äänistä tuki ohjelmaa, jossa noin 10 miljardia kruunua (890 miljoonaa euroa) velkojien saatavia on tarkoitus muuttaa yhtiön osakkeiksi.

Lentoyhtiö Norwegianin matkustajia nousemassa koneeseen.

Julkaistu: 4.5. 11:35, Päivitetty 4.5. 18:59

Lentoyhtiö Norwegianin osakkeenomistajat antoivat tukensa yhtiön saneerausohjelmalle maanantaina pidetyssä ylimääräisessä yhtiökokouksessa.

Saneerausohjelman hyväksyminen tarkoittanee, että Norwegian välttää tällä erää konkurssin ja voi jatkaa lentämistä, joskin toistaiseksi vain muutamilla koneilla.

Norwegianin toimitusjohtaja Jacob Schram kuvaili yhtiökokouksen äänestystulosta suureksi helpotukseksi.

”Tunnemme nyt uskomatonta helpotusta. Meille toukokuun neljännestä on tullut uusi norjalainen päivä, ’new norwegian day’, uskon että muistamme sen pitkään”, hän sanoi Norjan yleisradion NRK:n mukaan.

Velkarahalla voimakkaasti viime vuosina kasvanut Norwegian on joutunut pahoihin ongelmiin koronakriisin vuoksi. Yhtiö on keikkunut viime ajat konkurssin partaalla.

Tavallisesti Norwegian lentää noin 600 lentoa päivässä alkavaan sesonkiaikaan, tällä hetkellä lentoja on 20–30 päivässä ja käytössä on vain seitsemän konetta, Schram kuvaili.

Tällä hetkellä Norwegian lentää vain Norjan sisäisiä reittejä.

”Suunnitelma edellyttää, että jatkamme lentämistä nykymalliin, seitsemällä koneella, vuoden 2021 huhtikuuhun saakka”, hän sanoi NRK:n mukaan maanantaina.

Mikäli kysyntä palautuu aiemmin ja olosuhteet sallivat, voidaan tilannetta tarkastella uudelleen, hän jatkoi talouslehti E24:n mukaan.

Schram kiitti yhtiön omistajia saneerausohjelman hyväksymisestä.

Yli 95 prosenttia yhtiökokouksessa annetuista äänistä tuki Reutersin mukaan ohjelmaa, jossa noin 10 miljardia kruunua (890 miljoonaa euroa) velkojien saatavia on tarkoitus muuttaa yhtiön osakkeiksi.

Yhtiökokouksen tulosten perusteella Norwegian etenee myös suunnitelmissaan laskea liikkeelle uusia osakkeita.

Tehtyjen päätösten tuloksena Norwegianin nykyiset omistajat käytännössä luopuvat omistuksistaan lähes kokonaan ja yhtiö siirtyy velkojiensa omistukseen. Nykyisille omistajille jää enää noin viiden prosentin osuus yhtiöstä.

Saneerausohjelman hyväksyminen on ollut yhtenä ehtona sille, että Norwegian saa käyttöönsä Norjan valtion lupaaman noin 2,7 miljardin kruunun eli noin 240 miljoonan euron lainatakuupaketin. Yhtiö on jo aiemmin saanut noin 300 miljoonaa kruunua tukea.

Norjan hallitus viestitti maanantaina, että se tutustuu nyt saneerausohjelman yksityiskohtiin.

”Norwegianilla on jännittäviä päiviä takanaan. Olemme ymmärtäneet, että he ovat saaneet myönteisen päätöksen osakkeenomistajilta ja ovat siten valmiita jatkamaan”, sanoi teollisuusministeri Iselin Nybø NRK:n mukaan.

Hän totesi myös, etteivät yhtiön haasteet ole ohi.

Norwegian oli kertonut aiemmin, että sen rahat loppuisivat toukokuun puolivälissä, mikäli osakkeenomistajat eivät olisi tukeneen saneerausohjelmaa.

Yhtiö sai jo sunnuntaina tärkeimpien velkojiensa hyväksynnän saneeraussuunnitelmalle. Velkojien piti hyväksyä suunnitelma jo perjantaina, mutta tuolloin yhtiö ei onnistunut saamaan suunnitelman taakse vaadittua velkojien enemmistöä.

Maanantaina aamupäivällä saneeraussuunnitelman hyväksymisen tultua julkisuuteen Norwegianin osakekurssi lähti voimakkaaseen nousuun. Pörssipäivän aikana osake nousi rakettimaisesti, mutta iltaa kohden nousu tasaantui. Kaupankäynti osakkeella oli aamulla pysäytetty, kunnes yhtiökokouksen ratkaisu olisi tiedossa.

Lentoyhtiöt|Norwegianin velkasaneeraus etenee: pääsi velkojien kanssa sopuun ehdoista

Lentäminen|Kuluttaja-asiamies: Nyt ei kannata ottaa vastaan Norwegianin lentopisteitä, pyytää selvitystä lentoyhtiöltä

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Talous