Kelan työttömyysetuus­hakemusten ruuhka helpottui ja uusi lakipaketti auttaa hakijoiden ahdinkoa nopeammin - Talous | HS.fi
Talous|Työttömyysturva

Kelan työttömyysetuus­hakemusten ruuhka helpottui ja uusi lakipaketti auttaa hakijoiden ahdinkoa nopeammin

Poikkeustilan kuluneen seitsemän viikon aikana Kelaan on saapunut 123 000 työttömyysturvahakemusta.

Kelassa työttömyysetuushakemusten käsittelyajat on pystytty ruuhkapiikistä huolimatta pitämään lain mukaisissa rajoissa.

Julkaistu: 8.5. 14:48

Kansaneläkelaitos Kelassa työttömyysetuus­hakemusten ruuhka on tasaantunut. Kelan juristin Teija Hauteran mukaan pahin piikki hakemusten tulvassa on ohi. Torstaina hakemuksia saapui 1 828.

Hallitus päätti 16. maaliskuuta, että Suomessa vallitsee poikkeusolot. Sen jälkeen poikkeusoloja on eletty seitsemän täyttä viikkoa ja kulunut viikko. Viikoilla 12–18 Kelaan saapui työttömyysturvahakemuksia 122 902 kappaletta. Viime vuonna samaan aikaan hakemuksia saapui Kelaan 47 810. Muutos viimevuotiseen hakemusten määrään on 75 092 hakemusta.

Helpottaakseen poikkeuksellisen koronakriisin vaikutuksia hyväksyi eduskunta tiistaina lakiehdotuksen, jossa työttömyysturvalakia muutettiin väliaikaisesti koronakriisin kasvattaman hakemussuman purkamiseksi ja käsittelyaikojen nopeuttamiseksi.

Kelassa käsittelyajat on kuitenkin Hauteran mukaan pystytty pitämään lain mukaisissa rajoissa.

Uuden lain nojalla työttömyysetuutta voidaan maksaa ennakkona ilman päätöstä enintään kuuden kuukauden ajan nykyisen kahden kuukauden sijasta. Ennakkomaksulla voidaan turvata työttömyysetuuden maksamista ruuhkatilanteissa.

Mahdollisissa viivetilanteissa ennakkomaksut saattavat kuitenkin helpottaa hakijoiden ahdinkoa.

”Mikäli ennakkomaksuja hyödynnetään laajamittaisemmin, asiakkaiden toimeentulotuen tarve vähenee. Asiakas saa nopeammin turvattua toimeentulonsa”, Hautera sanoo.

Hauteran mukaan lakipaketin muutokset helpottavat hieman työttömyysetujen hakijoiden ja yrittäjien tilannetta. Lakimuutokset koskevat myös työttömyysetuuden sovittelutilanteita kuten esimerkiksi sitä, miten sivutoimisen yrittäjän ansiotulo huomioitaisiin, kun työttömyysetuus maksetaan soviteltuna.

Yrittäjän selvitystaakkaa tulojen vähenemisestä on väliaikaisesti kevennetty siten, että Kela voi lain mukaan luottaa yrittäjän arvioon tuloista. Se helpottaa asian käsittelyä.

Kelalle ennakkomaksut tietävät kaksinkertaista työtä. Ensin Kelan pitää suorittaa ennakkomaksu ja jälkikäteen pitää antaa varsinainen päätös, jota annettaessa tarkistetaan, onko maksu tehty oikein vai joudutaanko päätöksessä korjaustoimiin.

Ennakkomaksuja koskeva lakipaketti astuu voimaan 11. toukokuuta ja on voimassa lokakuun loppuun saakka.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Talous