Teknologia­teollisuus: jo 40 prosenttia alan yrityksistä turvautunut lomautuksiin - Talous | HS.fi
Talous|Koronakriisi

Teknologia­teollisuus: jo 40 prosenttia alan yrityksistä turvautunut lomautuksiin

Teknologiateollisuus uskoo kysynnän jyrkän supistumisen johtavan myös irtisanomisiin.

STT:n tammikuussa julkaiseman uutisen mukaan teknologiateollisuuden yritysten tilauksista 60 prosenttia on perustunut viime vuosina telakkateollisuuteen. Kuva Meyerin Turun telakalta.

Julkaistu: 11.5. 16:02

Teknologiateollisuuden maanantaina julkaiseman yrityskyselyn mukaan yli viidennes teknologiayrityksistä on joko irtisanonut henkilöstöä tai valmistautunut irtisanomisiin lähikuukausien aikana.

Lomautuksiin on nyt jo turvautunut lähes 40 prosenttia vastanneista yrityksistä.

”Pula osaavasta työvoimasta oli ennen kriisiä merkittävä kasvun este. Yhä useamman yrityksen päätyminen irtisanomisiin viestii kuitenkin siitä, että yritykset arvioivat koronan aiheuttaman matalasuhdanteen jatkuvan vielä pitkään. Muutoin osaavasta työvoimasta ei hevin lähdettäisi luopumaan”, sanoo Teknologiateollisuus ry:n pääekonomisti Petteri Rautaporras tiedotteessa.

Teknologiateollisuus ry:n viime viikolla tekemään kyselyyn vastasi noin 600 keskeistä teknologiayritystä. Tavoitteena oli selvittää koronakriisin vaikutuksia suomalaisen teknologiateollisuuteen.

Teknologiateollisuus kertoo tuovansa noin puolet Suomen kaikista vientituloista.

Teknologiateollisuuden mukaan tuoreet tulokset vahvistavat aiemmista kyselyistä saadun tiedon, että kysynnän hiipuminen on nyt ehdottomasti suurin koronan aiheuttama ongelma teknologiayrityksille.

Sen mukaan ensimmäiset uutiset vientimaiden varovaisesta avautumisesta eivät ole muuttaneet tilannetta.

Peräti 73 prosenttia alan teollisuusyrityksistä sanoo liikevaihdon jäävän tänä vuonna pienemmäksi kuin viime vuonna. Neljännes arvioi liikevaihdon pienenevän yli 20 prosenttia.

Teknologiateollisuuden palvelutoimialoilla eli suunnittelussa, konsultoinnissa ja tietotekniikan palvelualalla liikevaihdon supistumista ennakoi 65 prosenttia yrityksistä. Kymmenen prosenttia yrityksistä sanoo, että pudotus on yli 20 prosenttia.

”Vientiyritysten näkymä synkkenee, ja pahin on todellakin edessä vasta lomien jälkeen syksyllä ja loppuvuodesta. Suomella ei ole varaa siihen, että vientiyrityksiä alihankintaketjuineen ja osaamispääomineen katoaisi laajasti koronakriisin takia”, Rautaporras sanoo.

Kyselyn mukaan lomautukset ovat alkaneet yhä useammassa yrityksessä. Lähes 40 prosenttia teknologiayrityksistä on jo lomauttanut henkilöstöä. Noin 30 prosenttia yrityksistä valmistautuu lomautuksiin tai uusimaan jo päättyneen lomautuksen.

Lomautukset|Kun Jarkko Miettinen kuuli menettävänsä palkkansa kolmeksi kuukaudeksi, päätti hän etsiä uusia töitä – HS kysyi, miten lomautus vaikuttaa suomalaisiin

Työttömyys|Yritykset saavat lomauttaa työn­tekijöitään lyhyellä varoitusajalla keskiviikosta alkaen

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Talous