Finnair määrää matkustajilleen maski­pakon, Finavia ”suosittelee vahvasti” maskin käyttöä lentoasemilla - Talous | HS.fi
Talous|Lentäminen

Finnair määrää matkustajilleen maski­pakon, Finavia ”suosittelee vahvasti” maskin käyttöä lentoasemilla

Finnair ilmoitti uusista määräyksistä tiistaina.

SPR:n työntekijät jakoivat koronatietoa Alicanten-koneesta tuleville matkustajille Helsinki-Vantaan lentokentällä maaliskuussa.

Julkaistu: 12.5. 11:46, Päivitetty 12.5. 12:58

Finnair määrää maskipakon kaikille lennoilleen.

Finnair edellyttää lentomatkustajiensa käyttävän suu- ja nenäsuojuksia koko lennon ajan. Yhtiö kertoo, että käytäntö on voimassa 18. toukokuuta alkaen elokuun loppuun asti.

Finnairin mukaan asiakkailla tulee olla mukanaan oma suojus, joka peittää nenän ja suun. Sitä käytetään koneeseen noususta koneesta poistumiseen asti. Jos suojusta ei voi käyttää terveyssyistä, tulee poikkeukseen hakea suostumus Finnairilta ennen lentoa.

Myös matkustamohenkilökunta käyttää suu-nenäsuojuksia lennon aikana.

Kotitekoinen tai kertakäyttöinen maski riittävät. Jokainen tuo maskinsa itse ja pitää huolta niiden riittävyydestä. Jos matkustajan maski tai maskit hukkuvat tai menevät rikki, henkilökunnalla on niitä, mutta niiden riittävyyttä ei voi taata kaikille, kertoo Päivyt Tallqvist Finnairin viestinnästä.

Lennolle pääsy voidaan evätä, jos maskia ei ole.

Alle 7-vuotiaat eivät tarvitse maskia. Lääketieteellisistä syistä maskin käytöstä voi saada vapautuksen ennalta täytetyllä Meda-lomakkeella, josta saa lisätietoa tästä: https://www.finnair.com/fi/fi/information-services/before-the-flight/special-services-health/medical-conditions

Lisäksi Finnairilla on käytössä muiden muassa seuraavia turvajärjestelyjä:

-Asiakkaiden on pidettävä vähintään metrin etäisyys muihin ihmisiin lentoasemalla.

-Finnairin henkilökunta käyttää suu-nenäsuojuksia lentoasemalla asiakaspalvelutilanteissa.

-Istuinpaikat lennoille jaetaan niin, että koneessa olevan tilan puitteissa asiakkailla on mahdollisimman paljon tilaa ympärillään.

-Jos koneeseen siirrytään bussikuljetuksella, bussiin otetaan kerrallaan vain puolet auton kapasiteetista.

-Lentokoneiden siivousta on tehostettu entisestään, ja erityisesti kohtia, joita useat ihmiset koskevat, siivotaan tehostetusti.

-Lennoilla on voimassa muokattu asiakaspalvelukonsepti, joka edesauttaa asiakkaiden ja matkustamopalveluhenkilökunnan kohtaamisten vähentämistä.

-Asiakkaita pyydetään tuomaan mahdollisimman vähän matkatavaroita lennoille ja välttämään turhaa liikehdintää matkustamossa.

-Asiakkaat poistuvat koneista pienemmissä ryhmissä.

Myös Kansainvälinen lentoyhtiöiden etujärjestö IATA suosittelee, että lentoliikenteessä käytetään vastaisuudessa kasvomaskeja.

Tarkoituksena olisi hillitä koronaviruksen leviämistä siinä vaiheessa, kun lentoliikenne jälleen käynnistyy.

Aiemmin tiistaina lentoasemia operoiva Finavia tiedotti, että se laajentaa kasvomaskien käyttösuositusta koskemaan lentoasemien kaikkia asiakaspalvelussa olevia työntekijöitä, joita ei suojaa työpisteessä erillinen suojapleksi.

Aiemmin maskeja on käyttänyt kenttähenkilöstö.

Finavia vastaa muassa Helsinki-Vantaan lentoaseman toiminnasta.

Lisäksi Finavia kertoo tiedotteessaan ”suosittelevansa vahvasti”, että suu- ja nenäsuojaimia käyttäisivät myös kaikki matkustajat lentoasemalla liikkuessaan.

”Pyydämme matkustajia käyttämään omia maskejaan aina lentoasemalla liikkuessaan. Sopiva maski on hyvä hankkia osana muita matkavalmisteluja. Tällä hetkellä olemme lisäksi varanneet rajallisen erän suu-nenäsuojaimia annettavaksi pyydettäessä niille matkustajille, joilla ei vielä ole omaa maskia mukanaan”, kertoo tiedotteessa Helsinki-Vantaan lentoasemanjohtaja Ulla Lettijeff.

Finavia tarjoaa lentoaseman asiakaspalvelussa toimiville yrityksille ensimmäisen suu- ja nenäsuojainerän ja velvoittaa yritykset sen jälkeen pitämään huolta henkilöstönsä suojaamisesta omatoimisesti.

Finavia ylläpitää 21:tä lentoasemaa eri puolilla Suomea.

Lue lisää kasvomaskeista: Miksi Suomessa ei suositella kasvomaskien käyttöä kaikille? ”Siitä voi tulla jopa virusgeneraattori”, sanoo ylilääkäri

Lentoliikenne|Kansainvälinen lentoyhtiöiden etujärjestö IATA: Lentolippujen hinnoissa on laskupaineita, suosittelee kasvomaskeja lennoille

Koronavirus|Miksi Suomessa ei suositella kasvo­maskien käyttöä kaikille? ”Siitä voi tulla jopa virus­generaattori”, sanoo ylilääkäri

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Talous