Lentojen lopettaminen olisi ”jäätävä suihku Finnairilta”, sanoo Kemin kaupungin­johtaja - Talous | HS.fi
Talous|Lentoliikenne

Lentojen lopettaminen olisi ”jäätävä suihku Finnairilta”, sanoo Kemin kaupungin­johtaja

Finnair ei aloita lentoja Joensuuhun, Jyväskylään, Kajaaniin, Kemiin ja Kokkolaan vielä kesän 2020 aikana. Jatkoa arvioidaan elokuussa.

Kemin kaupunginjohtaja Tero Nissinen

Julkaistu: 17.5. 13:54

Kemin ja Tornion kaupunginjohtajat ovat järkyttyneitä, joskaan eivät kovin yllättyneitä, Ylen sunnuntaina uutisoimista Finnairin aikeista lopettaa mahdollisesti jopa kokonaan liikennöinti joillekin kotimaan kentille, kuten juuri Kemi-Tornion kentälle.

”Onhan tämä jäätävä suihku Finnairilta. Ei voi tulla kysymykseen, että lennot Kemiin loppuisivat kokonaan”, kommentoi Ylen aamun uutista Kemin kaupunginjohtaja Tero Nissinen.

Sunnuntaina iltapäivällä Finnair vahvisti tiedotteessaan, ettei Kemiin, Kokkolaan, Kajaaniin, Joensuuhun ja Jyväskylään lennetä vielä kesän 2020 aikana, ja jatko arvioidaan elokuussa.

”Ei tosin ole ensimmäinen kerta, että kun tilanne on surkea, Finnair kääntää katseensa juuri Meri-Lappiin, jonne liikennöinti ei ehkä ole kovin kannattavaa, mutta joka kuitenkin on maan vientivetoisinta aluetta”, Nissinen sanoo.

Nissinen viittaa Metsä-Groupin Kemiin kaavailemaan 1,5 miljardin euron arvoiseen investointiin, josta hän toivoo päätöksiä vuoden loppuun mennessä.

Metsä Groupiin kuuluvan Metsä Fibren uusi biotuotetehdas olisi toteutuessaan Suomen metsäteollisuuden historian suurin investointi.

Finnairia Nissinen suomii myös karusta osaoptimoinnista.

”Toisella kädellä pyydetään valtiolta satojen miljoonien eurojen valtiontakauksia pelastamaan oma yhtiö ja toisella kädellä leikataan kansantalouden ja viennin kannalta kriittisiä liikenneyhteyksiä panemalla vientikenttiä pakettiin.”

Eduskunnassa on parhaillaan käsittelyssä 700 miljoonan euron pääomitus Finnairille.

Tiedotteessaan Finnair toivoo näiltä kaupungeilta ymmärrystä poikkeuksellisessa tilanteessa.

”Ymmärrämme hyvin lentoyhteyksien merkityksen alueiden elinkeinoelämälle, mutta näiden reittien täyttöasteet ovat jo ennestään olleet alhaisia, ja kysyntä on nyt koronatilanteen johdosta normaaliakin pienempää”, sanoo Finnairin myynnistä vastaava johtaja Mikko Turtiainen tiedotteessa.

Kaupunginjohtaja Nissinen arvostelee yhtiön tapaa valmistella supistuksia ja kertoa ikävistä uutisista.

”Viime torstaina tuli epämääräinen kutsu Teams-kokoukseen, joka on huomenna maanantaina aamulla. Kutsussa sanotaan vain, että he haluavat hieman päivittää Finnairin suunnitelmia.”

Nissisen mukaan neljä kaupunkia ovat jo pitempään yrittäneet yhdessä kommunikoida yhtiön kanssa maakuntien liikenneyhteyksien puolesta.

”Muutaman kuukauden ajan eli jo ennen koronakriisiä olemme Kajaanin, Kokkolan ja Jyväskylän kanssa kertoneet huolemme jatkuvista yhteyksien tiivistämisistä ja aikataulumuutoksista jo talvikaudellakin”, Nissinen sanoo.

Tornion kaupunginjohtaja Timo Nousiainen ei ole neuvottelukutsua maanantaille saanut mutta yhtyy Nissisen huoleen siitä, miten kävisi alueen suurten investointien, jos lennot loppuisivat kokonaan.

”Se nyt on pahinta, mitä voisi sattua”, Nousiainen sanoo.

Tornion kaupunginjohtajan Timo Nousiaisen mukaan Torniolla ja Haaparannalla on suuria suunnitelmia laajentaa yhdessä turismia.

”Metsä Groupin biotuotetehtaan lisäksi myös Outokumpu suunnittelee uutta kuonajalostamoa Tornion terästehtaan yhteyteen. Tarvitsemme ehdottomasti lentoyhteyden Helsinkiin ja sieltä maailmalle”, Nousiainen muistuttaa.

”Myös Haaparannan kanssa meillä on suuria suunnitelmia kasvattaa turismia esimerkiksi markkinoimalla Kukkolankoskea ja kaupunkien yhteistä keskustaa”, Nousiainen sanoo.

”Mutta niinhän se on, että aina kun Finnairilla on jokin mahdollinen syy, se yrittää raivata maakuntien kakkoskenttiä pois”, Nousiainen huomauttaa.

Myös Kajaanin kaupunginjohtaja Jari Tolonen kertoi STT:lle maanantain palaverista ja toivoi, että kyseessä olisi vain määräaikainen lentojen loppuminen tai supistaminen. Kaupunkien kokouksesta Finnairin kanssa uutisoi ensimmäisenä Kainuun Sanomat.

Tolosen mukaan lentojen loppuminen kokonaan vaikuttaisi esimerkiksi Kajaanin naapurikunnassa Sotkamossa sijaitsevan laskettelukeskus Vuokatin matkailuun.

”Jos ne olisivat kokonaan loppumassa, aloitamme rummutuksen omistajaohjaukseen päin. Emme tule sitä pään nyökkäyksellä hyväksymään”, Tolonen sanoi STT:lle.

Omistajaohjauksesta vastaa ministeri Tytti Tuppurainen (sd), jolta HS kysyi kommenttia Finnairin mahdollisista kotimaanliikenteen supistussuunnitelmista. Valtio omistaa tällä hetkellä 55,8 prosenttia Finnairista.

Omistajaohjausministeri Tytti Tuppuraisen mukaan pörssiyhtiönä Finnair tiedottaa itse toimintaansa liittyvistä asioista.

Tuppurainen vastasi teksti­viestillä. Hän korosti pörssi­yhtiön hyvää hallinto­tapaa, jonka mukaan yhtiö itse kommentoi ja tiedottaa: ”Pörssi­yhtiö Finnair tiedottaa itse toimintaansa liittyvistä asioista.”

Tuppurainen viestitti silti myös, että ”kotimaan ja ulkomaan lentoyhteydet ovat tärkeitä saavutettavuuden ja Suomen talouden kannalta”.

Iltapäivällä Tuppurainen täsmensi viisiosaisessa Twitter-viestissään muun muassa, että ”Finnair on valtiolle strategisen intressin yhtiö. Lentoyhteydet ovat Suomelle välttämättömät ja yhtiön merkitys Suomen kansantaloudelle on suuri.”

”Pidän tärkeänä sitä, että Finnair on valmis lisäämään liikennettä nopealla aikataululla kysynnän kasvaessa”, Tuppurainen kirjoitti.

Lentoliikenne|Finnair jättää lentämättä moniin maakunta­kaupunkeihin ainakin kesän ajan, talvi­kauden kohtalo ratkeaa myöhemmin

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Talous