Ryanair syyttää seitsemän lentoyhtiön saaneen ”laittomia valtiontukia” – mukana myös Finnair - Talous | HS.fi
Talous|Lentoyhtiöt

Ryanair syyttää seitsemän lentoyhtiön saaneen ”laittomia valtiontukia” – mukana myös Finnair

Irlantilaisyhtiö on vienyt Air Francen ja SAS:n koronatuet EU-tuomioistuimeen.

Irlantilainen halpalentoyhtiö Ryanair arvioi, että sen suunnitellusta liikenteestä toteutuu huhti–kesäkuussa yksi prosentti. Kuvassa Ryanairin koneita Dublinissa vappupäivänä.

Julkaistu: 18.5. 13:50

Irlantilainen halpalentoyhtiö Ryanair moittii kovasanaisesti lentoyhtiöiden saamia valtiontukia maanantaina julkistetussa tulostiedotteessaan.

Yhtiö laskee seitsemän eurooppalaisen lentoyhtiön saaneen ”laittomia” ja ”kilpailua vääristäviä” valtiontukia yhteensä 30 miljardia euroa koronaviruspandemian vuoksi. Suurimpien tukien saajina sen listalla ovat saksalainen Lufthansa 12,4 miljardilla ja ranskalais-hollantilainen AirFrance-KLM 10,1 miljardin euron tuillaan. Mukana on myös suomalainen Finnair, jonka 700 miljoonan tuki on eduskunnan käsiteltävänä.

Ryanair arvioi tukien johtavan merkittäviin hinnanalennuksiin ja kannattamattomaan myyntiin valtionyhtiöiden reiteillä, kun liikennöinti alkaa vähitellen palautua heinäkuusta alkaen.

Ryanair arvioi tämän vaikeuttavan sen omaa toimintaa. Yhtiö ilmoittaa, ettei se itse aio pyytää eikä vastaanottaa valtiontukia.

Aiemmin toukokuussa Ryanair on valittanut Air Francen ja SAS:n pelastuspaketeista Euroopan unionin yleiseen tuomioistuimeen. Asiasta on kertonut muun muassa uutistoimisto Bloomberg.

Euroopan komissio puolestaan katsoi Ryanairin saaneen Ranskassa 8,5 miljoonaa euroa laitonta valtiontukea ja määräsi yhtiön palauttamaan rahat.

Koronaviruspandemian vaikutukset eivät näkyneet vielä voimakkaasti Ryanairin maaliskuun lopussa päättyneellä tilikaudella.

Ryanair tiedotti maanantaina liikevoittonsa ennen veroja kohonneen runsaaseen miljardiin euroon maaliskuun lopussa päättyneellä tilikaudellaan. Kasvua oli 13 prosenttia vuodentakaiseen nähden. Yhtiön liikevaihto oli noin 8,5 miljardia euroa.

”Kun ottaa huomioon koronaviruspandemian kestoon ja vaikutuksiin liittyvät epävarmuudet sekä näkyvyyden puutteen siihen, minkälaisia asiakaskäyttäytyminen ja kysyntä ovat liikennöinnin alettua, Ryanair ei voi antaa tulosennustetta tulevalle vuodelle”, yhtiö tiedottaa.

Ensimmäisellä vuosineljänneksellään eli huhti–kesäkuussa yhtiö odottaa tekevänsä ennätyksellisen 200 miljoonan euron tappion. Ryanair ennustaa toteuttavansa vain prosentin suunnitellusta liikenteestään tällä ajanjaksolla.

Ryanair suunnittelee noin 3 000 työntekijän irtisanomisia. Heistä suurin osa on lentäjiä ja matkustamohenkilöstöä. Suunnitteilla on lisäksi 20 prosentin palkanalennuksia.

Koko tulevana vuonna Ryanair odottaa, että tavoitellusta 154 miljoonan matkustajamääristä toteutuu hieman yli puolet, noin 80 miljoonaa.

Pitkässä juoksussa yhtiö näkee liiketoimintamallilleen hyviä mahdollisuuksia. Se arvioi kilpailijoiden liiketoiminnan supistuvan ja valtiontukia saaneiden lentoyhtiöiden ostavan pienempiä lentoyhtiöitä.

Lentäminen|Ryanair moninkertaistaa lentonsa heinäkuussa, mutta niille tulee uusia sääntöjä: Vessaan pääsyä on pyydettävä lentoemänniltä

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Talous