Euroalueen taloudessa alkaa näkyä merkkejä elpymisestä - Talous | HS.fi
Talous|Suhdanne

Euroalueen taloudessa alkaa näkyä merkkejä elpymisestä

Talouskasvua verraten luotettavasti ennakoiva ostopäälliköiden indeksi vahvistui hieman toukokuussa verrattuna huhtikuun ennätykselliseen romahdukseen.

Euroalueen talouden kehittymisellä on suuri merkitys Suomelle, sillä tavaraviennin arvosta 40 prosenttia menee muihin eurovaltioihin. Rekka-autoja ja rahtikontteja Vuosaaren satamassa maaliskuussa.

Julkaistu: 21.5. 11:45, Päivitetty 21.5. 11:50

Euroalueen taloudellinen sekasorto lieveni hieman toukokuussa, ilmenee torstaina julkaistusta ostopäälliköiden indeksistä.

Ennakkotietojen perusteella indeksi oli toukokuussa 30,5 pistettä. Se tarkoittaisi, että talouden näkymät ovat aavistuksen valoisammat, koska huhtikuussa indeksi oli 13,6 pistettä. Merkittävä syy siihen, miksi suhdanne olisi hieman parantunut, on eurovaltioiden päätökset purkaa koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi määrättyjä rajoitteita.

Hieman valoisimmista näkymistä huolimatta euroalueen talous supistuu tänä vuonna todennäköisesti enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Indeksi tuottava markkinatutkimusyhtiö IHS Markit arvioi, että euroalueen bruttokansantuote supistuisi huhti–kesäkuussa kymmenen prosenttia edelliseen vuosineljännekseen verrattuna.

”Euroalueen taloudellisen toimeliaisuuden romahdus jatkui toukokuussa. Kyselyn tuloksissa oli kuitenkin rauhoittavia merkkejä, että laskusuhdanteen pahin vaihe olisi ohitse”, sanoo IHS Markitin ekonomisti Chris Williamson tiedotteessa.

Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF) arvioi huhtikuun puolivälissä, että euroalueen talous supistuu tänä vuonna 7,5 prosenttia. Jos ennuste pitää paikkansa, euroalueella koronaviruspandemian taloudelliset vahingot olisivat suurimmat.

Ostopäälliköiden indeksi ennakoi verraten luotettavasti talouskasvua, minkä takia ekonomistit ja sijoittajat seuraavat tarkkaavaisesti sen kehittymistä. IHS Markit tuottaa indeksin 5 000 yritykselle tehtävästä kyselystä.

Indeksin perusteella koronaviruspandemia on aiheuttanut euroalueen talouteen laaja-alaisia häiriöitä aina teollisuudesta palveluihin.

Jos indeksi on yli 50 pistettä, se ennakoi bruttokansantuotteen kasvavan. Jos se on alle 50 pistettä, bruttokansantuote supistuu. Bruttokansantuote tarkoittaa loppukäyttöön tuotettujen tavaroiden ja palveluiden yhteenlaskettua arvoa.

Suomelle euroalueen talouden kehittymisellä on suuri merkitys. Tavaraviennin arvosta 40 prosenttia menee muihin eurovaltioihin.

Suomen Pankin arvion mukaan talous supistuisi tänä vuonna 5–13 prosenttia.

Suhdanne|Euroalueen talouteen ennakoidaan ennätysmäistä romahdusta

Koronaviruskriisi|Kansain­välinen valuutta­rahasto ennustaa pahinta taantumaa 1930-luvun suuren laman jälkeen – Suomi voi selvitä paremmin kuin muut Pohjoismaat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Talous