Suursijoittaja George Soros varoittaa EU:n tulevaisuuden olevan vaakalaudalla - Talous | HS.fi
Talous|Talousnäkymät

Suursijoittaja George Soros varoittaa EU:n tulevaisuuden olevan vaakalaudalla

Suursijoittaja George Sorosin mielestä pahimmissa vaikeuksissa oleville valtioille pitäisi antaa lainaa, jossa ei ole ennalta määriteltyä takaisinmaksua. Kuva: Lisi Niesner / REUTERS

Julkaistu: 22.5. 14:26

Suursijoittaja George Sorosin mielestä Euroopan unionin tulevaisuus on uhattuna, jos se ei onnistu helpottamaan suurimmissa vaikeuksissa olevien jäsenvaltioiden taloudellista ahdinkoa.

Hänen mielestään pahimmissa vaikeuksissa oleville valtioille kuten Italialle pitäisi antaa lainaa, jossa ei ole ennalta määriteltyä takaisinmaksua.

”Jos EU ei pysty harkitsemaan tätä nyt, se ei välttämättä selviydy nykyistä haasteistaan”, Soros kirjoittaa tiedotusvälineille lähettämässään sähköpostiviestissä.

Hänen mielestä lainaa voisi antaa nimenomaan EU, jolla pitäisi olla tarvittaessa valtuutus kiristää verotusta kattaakseen lainan mahdolliset kustannukset.

Sorosin ajatuksena ilmeisesti on, että valtuutus verotuksen kiristämiselle olisi EU:n lainojen vakuus. Hän korostaa viestissään, että verotuksen kiristämistä ei välttämättä tarvitsisi toteuttaa, vaan pelkkä valtuutus riittäisi.

Kysymykseen siitä, onko hän erityisen huolissaan Italiassa, vastaus oli paljon puhuva.

”Mitä Euroopasta [EU] olisi jäljellä ilman Italiaa” Soros kysyy.

Koronaviruspandemia on aiheuttanut erityisen suuria terveydellisiä, sosiaalisia ja taloudellisia ongelmia Italiassa. Siksi sen julkisen talouden menot kasvavat voimakkaasti.

Ennen pandemian puhkeamista Italian talouskasvu oli jo pitkään selvästi hitaampaa kuin euroalueella keskimäärin. Lisäksi Italia on pahoin velkaantunut.

Viime vuoden lopussa Italian julkisen talouden velka oli Euroopan tilastokeskuksen Eurostatin mukaan 2 410 miljardia euroa eli 135 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Talous

Luetuimmat

Uusimmat