Tiukkaa talouskuria ajava EU-maiden nelikko esitteli oman ehdotuksen koronakriisin hoitamiseksi - Talous | HS.fi
Talous|EU

Tiukkaa talouskuria ajava EU-maiden nelikko esitteli oman ehdotuksen koronakriisin hoitamiseksi

Itävalta, Hollanti, Tanska ja Ruotsi vastustavat jyrkästi Ranskan ja Saksan ehdotusta EU:n yhteisestä velanotosta ja vastikkeettomasta tuesta pahiten kärsineille maille.

Itävallan liittokansleri Sebastian Kurz piti kasvomaskia tiedotustilaisuudessa runsas viikko sitten. Kuva: Leonhard Foeger / Reuters

Julkaistu: 23.5. 13:12

EU:ssa tiukkaa talouskuria ajava neljän maan ryhmä esitteli lauantaina oman ehdotuksensa siitä, miten EU-maiden taloudet saadaan toipumaan koronaviruskriisistä.

Itävalta, Hollanti, Tanska ja Ruotsi ovat muodostaneet lempinimellä ”säästäväisyysnelikko” kutsutun ryhmän, joka vastustaa jyrkästi Ranskan ja Saksan ehdottamaa 500 miljardin euron elvytysrahastoa, joka rahoitettaisiin EU:n yhteisellä velalla ja EU:n budjettia kasvattamalla.

Rahastosta voitaisiin myöntää pahiten kärsineille maille myös vastikkeettomia tukia, joita ei tarvitse maksaa takaisin.

Nelikon mielestä avustusten pitäisi olla lainamuotoisia ja niihin pitäisi liittyä esimerkiksi valtiontalouden hoitoon liittyviä ehtoja. Nelikko vastustaa ylipäätään EU:n budjetin kasvattamista. Esityksen julkisti Itävallan liittokansleri Sebastian Kurzin kanslia.

Nelikon mielestä rahoituksen pitäisi myös olla kohdennettu tarkoin. ”Niin, että se edistää taloudellista elpymistä mahdollisimman paljon. Se tarkoittaisi tutkimusta ja tuotekehitystä, terveydenhuoltosektorin kestävyyden parantamista ja vihreätä muutosta”, esityksessä sanotaan.

Rahoituksen saajilta pitää ryhmän mielestä edellyttää myös sitoutumista talouden uudistamiseen ja valtiontalouden tasapainottamiseen.

Finanssikriisiä seuranneen valtionlainakriisin aikana euromaiden antamaan hätärahoitukseen liittyi tiukka talouspoliittinen ohjelma, jota komissio ja Euroopan keskuspankki valvoivat rahoitusta saaneissa maissa. Perinteisesti myös Saksa on kannattanut tiukkaa talouskuria.

Se, että Saksa kannattaa nyt Ranskan kanssa yhteistä velanottoa ja ei-lainamuotoista rahoitusta heikommin talouttaan hoitaneille maille, on merkittävä suunnanmuutos.

Suomen hallitus ei ole kertonut virallista kantaansa Ranskan ja Saksan ehdotukseen, mutta valtiovarainministeri Katri Kulmunin (kesk) ja tasavallan presidentti Sauli Niinistön kommentit ovat olleet kriittisiä yhteistä velanottoa ja vastikkeetonta tukea kohtaan.

Suomi on yleensä kannattanut tiukkaa talouskuria. Koronaviruskriisistä pahiten kärsineistä maista esimerkiksi Italia ja Kreikka ovat noudattaneet euromaiden talouspolitiikalle asetettuja sääntöjä heikosti.

Euroopan unioni|Presidentti Niinistö pitää kiinni talous­kurista ja vaatii paluuta euroalueen peli­sääntöihin

Euroopan unioni|Hallitus harkitsee, Orpo asettaa ehtoja, Halla-aho ajaisi eroa eurosta – näin hallitus ja oppositio kommentoivat 500 miljardin euron korona-avustuksia

Euroopan unioni|Saksan ja Ranskan ehdotus EU:n yhteisestä lainasta mursi tabun: ”Edellinen käsikirja on heitetty olan yli”, sanoo asiantuntija

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Talous

Luetuimmat

Uusimmat