Elinkeino­elämän tutkimus­laitos ennustaa Suomen talouden supistuvan tänä vuonna kahdeksan prosenttia, elpyminen kestää vuosia - Talous | HS.fi
Talous|Suhdanne

Elinkeino­elämän tutkimus­laitos ennustaa Suomen talouden supistuvan tänä vuonna kahdeksan prosenttia, elpyminen kestää vuosia

Ensi vuonna talous kasvaa ennusteen mukaan neljä prosenttia.

Julkaistu: 25.5. 10:24, Päivitetty 25.5. 10:46

Suomen bruttokansantuote supistuu tänä vuonna korona­viruspandemian takia kahdeksan prosenttia, arvioi Elinkeinoelämän tutkimuslaitos (Etla) maanantaina julkaistussa ennusteessaan.

Tutkimuslaitoksen mukaan viime vuoden tuotantotason saavuttaminen kestää useita vuosia. Bruttokansantuote tarkoittaa loppukäyttöön tuotettujen tavaroiden ja palveluiden yhteenlaskettua arvoa.

Teollisuudessa arvonlisäys vähenee ennusteen mukaan yhdeksän prosenttia ja palvelu­aloilla seitsemän prosenttia.

Eniten kärsii majoitus- ja ravitsemistoiminta, jonka arvonlisäys romahtaa ennusteen mukaan tänä vuonna lähes 30 prosenttia. Kuljetuksessa ja varastoinnissa arvonlisäys vähenee ennusteen perusteella noin 20 prosenttia.

Molempia toimialoja koettelevat taloudellisen toimeliaisuuden supistumisen ja ostovoiman vähenemisen lisäksi myös valtiovallan asettamat toimintarajoitukset.

Autojen ja muun kulkuneuvoteollisuuden vienti supistuu tänä vuonna 25 prosenttia, mutta kasvaa ensi vuonna noin 30 prosenttia.

Tutkimuslaitos painottaa, että pandemian vaikutusten arviointi eri toimialojen kehitykseen on erittäin vaikeaa. Siksi ennusteissa on huomattavaa epävarmuutta.

Työttömyysasteen Elinkeinoelämän tutkimuslaitos arvioi olevan tänä vuonna 9,7 prosenttia ja ensi vuonna 8,9 prosenttia. Viime vuonna se oli 6,7 prosenttia.

Ensi vuonna bruttokansantuote kasvaa ennusteen mukaan neljä prosenttia. Teollisuudessa arvonlisäys kasvaa ensi vuonna viisi prosenttia ja palvelualoilla kolme prosenttia.

Pandemian aiheuttama epävarmuus vaikuttaa Suomelle tärkeään investointitavaroita valmistavaan teollisuuteen viipeellä. Vanhat tilaukset kannattelevat tuotantoa jonkin aikaa ennen kuin uusien tilauksien väheneminen alkaa näkyä tuotannossa.

”Kotimaisen kysynnän lisäksi myös vientikysynnän näkymät ovat heikot. Pandemia on hellittämässä Euroopassa, mutta Yhdysvalloissa on vasta päästy pahimman vaiheen yli samalla, kun kehittyvissä talouksissa, kuten Brasiliassa ja Venäjällä, uusien tartuntojen määrä kasvaa edelleen”, ennusteessa sanotaan.

Euroalueen talouden tutkimuslaitos arvioi kasvavan ensi vuonna 4,5 prosenttia eli hieman nopeammin kuin Suomen talouden. Sen mukaan rahapolitiikan ja finanssipolitiikan ennätysmäinen keventäminen helpottavat euroalueen selviytymistä akuutin kriisivaiheen yli ja lisäävät talouskasvua ensi vuonna.

Suomen julkisen talouden velka kasvaa tutkimuslaitoksen mukaan tänä vuonna 74 prosenttiin ja ensi vuonna 77 prosenttiin suhteessa bruttokansantuotteeseen. Viime vuonna velkasuhde oli 59 prosenttia.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Talous