Yritysten luottamus talouteen on edelleen pohjalukemissa, mutta kuluttajien usko elpyi hieman - Talous | HS.fi
Talous|Suhdanne

Yritysten luottamus talouteen on edelleen pohjalukemissa, mutta kuluttajien usko elpyi hieman

Kuluttajien ja elinkeinoelämän luottamusindikaattorit ovat edelleen synkkiä. Kuluttajien luottamus talouteen parani toukokuussa.

Luottamus omaan talouteen on paljon vahvempi kuin luottamus Suomen talouteen, ilmenee Tilastokeskuksen julkistuksesta.

Julkaistu: 27.5. 8:35

Koronakriisin romahduttama kuluttajien luottamus talouteen toipui hieman toukokuussa, mutta elinkeinoelämän näkemys tulevasta on yhä synkkä.

Tilastokeskuksen mukaan kuluttajien kuva Suomen talouskehityksestä oli toukokuussa elpymisestä huolimatta synkällä tasolla ja lähellä historiallisia pohjalukemiaan vuosilta 2008–2009.

Kuluttajien luottamusta kuvaava luku oli -9,0, kun se huhtikuussa oli -13,9 ja maaliskuussa -7,1. Indikaattorin pitkän ajan keskiarvo on -1,7.

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n julkaisema luottamusindikaattori taas osoittaa, että kaikilla aloilla on heikko usko Suomen talouteen. Yritysten luottamusta talouteen kuvaava luku oli toukokuussa merkittävästi pitkän aikavälin keskivertoa alhaisempi.

”Tiedämme varmuudella, että taloudessa on koronaviruksen myötä tapahtunut jonkinlainen maanjäristys. Voimakkuudesta ja kestosta ei ole vielä varmuutta. Kestää hetken ennen kuin seuraukset tulevat pintaan”, EK:n johtava ekonomisti Sami Pakarinen sanoo tiedotteessa.

Teollisuusyritysten luottamus laski toukokuussa edelliskuukauden tasolta ja uusi luku oli -26. Rakennusalan luottamusta kuvaava saldoluku oli toukokuussa -24 eli neljä pistettä enemmän kuin edelliskuussa.

Palvelualalla luku oli toukokuussa -46, mikä on kaksi pistettä parempi lukema kuin huhtikuussa.

Vähittäiskaupassa luottamus lisääntyi toukokuussa. Indikaattorin uusin saldoluku oli -13, kun edellisen kuun tarkentunut saldoluku oli -36.

Kuluttajien luottamusta kuvaavat luvut paranivat huhtikuusta, mutta ovat edelleen viime vuoden vastaavaan aikaan nähden heikkoja. Odotukset Suomen taloudesta paranivat toukokuussa vain hieman.

Sen sijaan arviot kuluttajan oman talouden nykytilasta ja varsinkin lähitulevaisuudesta olivat toukokuussa enää vain vähän pitkän ajan keskiarvon alapuolella.

Oman rahatilanteensa kuluttajat taas arvioivat toukokuussa erinomaiseksi. Huhtikuun tapaan huomattavan monet harkitsivat toukokuussa lainanottoa ja asunnon ostoa seuraavan vuoden aikana.

Kuluttajien odotus työttömyystilanteen kehityksestä Suomessa parani toukokuussa, mutta odotus on yhä ankealla tasolla. Sama pätee työllisten kuluttajien eli palkansaajien ja yrittäjien kokemaan omakohtaiseen työttömyyden uhkaan kyselyhetkellä.

”Tulevat viikot juhannukseen asti ratkaisevat paljon, mihin suuntaan koronakriisi on menossa. Saamme lisää tietoa siitä, miten luottamus palautuu, onko kriisiapu mennyt riittävässä määrin ja nopeasti perille sekä käynnistyykö talous loppukesän aikana kuten on ajateltu”, Pakarinen sanoo.

Työttömyys|Työttömien työn­hakijoiden määrä lähes kaksinkertaistui huhtikuussa – YTK: Hakemusten käsittelyaika venynyt yli lain salliman

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Talous