Kiistelty Uniperin hiilivoimala käynnistyy lauantaina Saksassa - Talous | HS.fi
Talous|Energia

Kiistelty Uniperin hiilivoimala käynnistyy lauantaina Saksassa

Fortumin omistaman Uniperin Datteln 4 -hiilivoimala aloittaa toimintansa kritiikistä huolimatta.

Mielenosoittajia Datteln 4 -voimalan alueen edustalla Uniperin yhtiökokouksen aikaan 20. toukokuuta 2020. Kokous järjestettiin koronakevään tapaan virtuaalisesti.

Julkaistu: 27.5. 8:40, Päivitetty 27.5. 14:44

Energiayhtiö Uniper aikoo käynnistää uuden Datteln 4 -hiilivoimalansa 30. toukokuuta, kertoo uutistoimisto Reuters.

Hiilivoimala Datteln 4 on ollut Saksassa hyvin kiistanalainen hanke. Saksan hallitus on päättänyt sulkea hiilivoimalat viimeistään vuonna 2038, mutta Datteln sai tästä huolimatta käynnistysluvan. Myös Uniper on luvannut, että sen sähköntuotanto Euroopassa on hiilineutraalia vuoteen 2035 mennessä.

Uniperin suurin omistaja on suomalainen Fortum, joka ilmoitti syyskuussa 2017 ostavansa 50 prosenttia yhtiöstä. Maaliskuussa Fortumin omistus nousi liki 70 prosenttiin.

Ympäristöjärjestöt ja -aktivistit ovat vaatineet Fortumia estämään voimalan käynnistymisen. Tammikuussa sadat mielenosoittajat kokoontuivat Dortmundin kupeessa sijaitsevan Dattelnin voimalaitoksen luo vastustaakseen käynnistystä. Samaan aikaa mieltä osoitettiin Fortumin pääkonttorin edessä Espoossa.

Fortum on kaikesta huolimatta antanut tukensa Uniperin suunnitelmille. Uniperin mukaan Datteln 4:n käyttöönotto mahdollistaa vanhempien hiilivoimaloiden sulkemisen.

Uniperin 1 100 megawatin hiilivoimala on maksanut yhtiölle 1,5 miljardia euroa. Voimalan rakentaminen aloitettiin jo helmikuussa 2007. Alun perin voimalan piti käynnistyä vuonna 2011, mutta rakennustyöt ovat viivästyneet.

Viivästykset ovat vaikeuttaneet Uniperin tilannetta, koska esimerkiksi ilmastohuolet ovat nousseet aivan eri tavalla keskusteluun. Uuden voimalan käyttöikä on kymmeniä vuosia.

Uniper syntyi, kun alan jätti Eon halusi irrottaa fossiilibisneksen erilliseen yhtiöön ja keskittyä itse uusiutuvaan energiaan, verkkoihin ja energiatehokkuuteen. Yli neljännes Uniperin tuotantokapasiteetista on kivi- ja ruskohiiltä. Vuonna 2018 Uniperin hiilidioksidipäästöt olivat noin 60 miljoonaa tonnia. Viime vuonna päästöt laskivat noin 47 miljoonaan tonniin.

Artikkelia muokattu kello 14.42. Lisätty tieto vuoden 2019 hiilidioksidipäästöistä.

HS-analyysi|Uniper avaa pian suuren hiili­voimalan kivi­hiilestä luopuvaan Saksaan – Fortum sai jätti­kaupasta kolauksen maineelleen

Energia|Uniper aikoo muuttaa tuotantonsa Euroopassa päästöttömäksi vuoteen 2035 mennessä – aikoo silti käynnistää kiistellyn Datteln 4 -hiilivoimalan

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Talous