Kesätyöt vähenivät koronaepidemian takia – HS selvitti, mistä niitä voi vielä etsiä - Talous | HS.fi
Talous|Kesätyöt

Kesätyöt vähenivät koronaepidemian takia – HS selvitti, mistä niitä voi vielä etsiä

Ilman kesätyötä olevia kannustetaan olemaan omatoimisesti yhteydessä suoraan yrityksiin.

Esimerkiksi mansikanpoimijoille on vielä työtä tarjolla kesäksi.

Julkaistu: 27.5. 13:13

Jos kesätöitä ei ole tähän mennessä löytynyt, vaihtoehdot alkavat käydä vähiin, mutta täysin menetetty peli ei vielä ole.

Koronaviruspandemian vuoksi kesätyöpaikat ovat aiempaa tiukemmassa. SAK kertoi tiistaina, että kesätyöpaikkojen määrä on romahtanut. SAK:n luottamushenkilöille tehdyn kyselyn mukaan vain 56 prosenttia työpaikoista palkkaa tänä vuonna kesätyöntekijöitä.

Viime vuonna kesätyöntekijöitä palkkasi vielä 71 prosenttia työpaikoista.

SAK:n koulutus- ja työvoimapoliittinen asiantuntija Kirsi Rasinaho arvioi eilen, että osalla työpaikoista tehdään palkkauspäätöksiä vasta nyt. Esimerkiksi ravintolat ja kahvilat saavat jälleen avata ovensa maanantaina.

HS kysyi järjestöiltä ja työnantajilta, voiko kesätyöpaikan vielä löytää.

Erityisesti maatalouden kausitöissä kesätöitä on vielä reilusti tarjolla. Maa- ja metsätaloustuottajien keskusliiton MTK:n elinkeinojohtaja Marko Mäki-Hakola sanoo, että ennen kaikkea kesäkuun puolivälistä eteenpäin työntekijöitä puuttuu vielä paljon.

Normaalisti Suomeen saapuu kausitöihin noin 16 000 ulkomaalaista työntekijää, mutta koronaviruksen takia tänä vuonna määrä on pienempi.

”Keväällä ja alkukesästä tiloilla tarvitaan yleensä työvoimaa, joilla on pidempiaikaista kokemusta. Keruuaikaan on paikkoja, joissa asenteen ja työhalujen pitää olla kunnossa sekä olla fyysistä kuntoa, että esimerkiksi selkä kestää”, Mäki-Hakola sanoo.

MTK ylläpitää Töitä Suomesta -sivustoa, jonka avulla työntekijöitä ja -antajia pyritään saattamaan yhteen. Mäki-Hakolan mukaan pelkästään tällä sivulla on auki parituhatta työpaikkaa.

Esimerkiksi Helsingin kaupungilla on vielä avoinna paikkoja hoitotyöhön ja tekniselle alalle. Keskiviikkona kaupungin rekrytointisivuilla oli auki seitsemän kesätyöpaikkaa.

”Yksittäisiä tehtäviä voidaan julkaista hakuun vielä kesän aikanakin”, kertoo Helsingin kaupungin strategisen resursoinnin päällikkö Tarja Näkki.

Omien paikkojensa lisäksi kaupunki tukee nuorten työllistymistä. Näkin mukaan paikkoja on yhä tarjolla satokausihankkeessa ja nuorten yrityspolussa.

Kunta-alan työnhakupalvelussa Kuntarekryssä osa- ja kokoaikaisten kesätöiden haulla löytyi koko maasta keskiviikkona 71 työpaikkailmoitusta. Osa näistä oli jatkuvasti käynnissä olevia avoimia hakuja sijaisuuksiin.

Helsingin kaupungilla on vielä tarjolla joitakin kesätyöpaikkoja. Puistotyöntekijä kasteli istutuksia viime keväänä Karhupuistossa.

Pääkaupunkiseudun työnantajista esimerkiksi Linnanmäki ja HOK-Elanto ovat jo täyttäneet kaikki kesätyöpaikkansa. Myös hautausmaiden kausityöntekijät on rekrytoitu alkuvuodesta.

”Linnanmäen kausirekrytointi toteutetaan aina tammikuussa ja paikat täytetään helmikuun alkuun mennessä. Näin ollen meillä ei ole enää avoimia työpaikkoja. Joskus olemme toteuttaneet toisen rekrytointiprosessin loppukesästä syksyn teemaviikkoja varten, mutta tänä vuonna se ei liene tarpeellista”, kertoo Linnanmäen toimitusjohtaja Pia Adlivankin.

Kaupan liiton ekonomisti Bate Ismail sanoo, että kesätyöntekijöitä on palkattu noin puolet aiemmasta. Koronaviruspandemian isku keväällä näkyy palkattujen määrässä.

”Rekrytointeja on jouduttu perumaan ja keskeyttämään. Työntekijöitä on lomautettu paljon, ja sitä kautta työntekijöitä ei ole voitu ottaa”, Ismail sanoo.

Ismailin mukaan kesätyöntekijöitä ovat palkanneet tänä vuonna ennen kaikkea päivittäistavarakaupat. Sen sijaan erikoiskaupan puolella palkkaaminen on ollut vähäistä. Paikkoja voi aueta vielä kesän mittaan.

”Jos kulutus lähtee kasvuun, voi tulla täsmärekrytointeja”, Ismail ennakoi.

Matkailu- ja ravintola-alalta kuuluva viesti on samankaltainen. Työmarkkinajohtaja Eero Lindström sanoo, että osa suuristakin yrityksistä on karsinut kaikki kesätyöpaikkansa tänä vuonna.

Pääosin tämän vuoden rekrytoinnit on Lindströmin mukaan tehty, mutta empijöitä saattaa olla joukossa. Lindström kannustaa kyselemään paikkoja työnantajilta.

”Voi olla vielä paikkoja, joilla on mahdollisuus ottaa, mutta päätöksiä ei ole tehty. Nyt paikkoja vähitellen avataan, mutta elämä on vielä epävarmaa pidempään”, Lindström sanoo.

Rakennusliiton nuoristotyön asiantuntija Karri Korpi sanoo, että monessa paikassa rekrytoinnit on jo tehty, mutta muistuttaa, että hakemalla ei häviä mitään.

Toistaiseksi koronaviruksen vaikutus rakentamiseen on hänen mukaansa ollut vähäinen. Rakennuksille voi olla jopa tunkua, kun muilla aloilla tarjolla oleva työ vähenee.

”Omatoimiset yhteydenotot ovat rakennusalalla poikkeuksellisen toimiva tapa työllistyä. Näin korona-aikaan suosittelen kuitenkin soittamista aina ennen suoraan työmaalle marssimista, sillä monilla työmailla on tilanteesta johtuen poikkeavia käytäntöjä”, Korpi sanoo.

Uudenmaan TE-toimistossa näkyy samankaltainen suuntaus, josta liitot kertovat. Yrityspalveluiden palvelupäällikkö Varpu Siivonen kertoo, että paikkoja ilmoitettiin tammi-maaliskuussa entiseen tahtiin, mutta huhtikuussa määrät alkoivat laskea.

Esimerkiksi 18–25-vuotiaiden työttömien työnhakijoiden määrä on kasvanut yli 180 prosentilla. Tänä vuonna heitä oli 16 983, viime vuonna 6 054.

Tänä vuonna toukokuun 1.–12. päivän välillä haettiin Uudenmaan TE-palveluiden kautta 53 työntekijää. Viime vuonna vastaavalla ajanjaksolla oli haussa 469 työntekijää ja koko kuukauden aikana määrä kipusi 1 304 työntekijään.

Keskiviikkoaamuna TE-palveluiden työpaikkailmoitusten kautta löytyi 205 ilmoitusta Uudenmaan kesätyöpaikoista. Koko maassa ilmoituksia oli 1 043.

Myös Siivonen arvioi, että paikkoja saattaa vielä aueta. Kokonaismäärä on jäämässä viime vuotta alemmaksi. Siivonen kannustaa hakijoita hyödyntämään sosiaalista mediaa ja aiempia kontakteja työpaikkoihin ja harrastuksiin sekä ottamaan rohkeasti yhteyttä suoraan työnantajiin.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Talous