Tilastokeskus: Osakeasuntojen hinnat nousivat huhtikuussa kaksi prosenttia pääkaupunkiseudulla – Säästöpankin mukaan asuntokauppa kiihtyi toukokuussa - Talous | HS.fi
Talous|Asunnot

Tilastokeskus: Osakeasuntojen hinnat nousivat huhtikuussa kaksi prosenttia pääkaupunkiseudulla – Säästöpankin mukaan asuntokauppa kiihtyi toukokuussa

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan huhtikuussa vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat kaksi prosenttia pääkaupunkiseudulla viime vuoden huhtikuuhun nähden.

Säästöpankin mukaan nyt kysytään erityisesti omakotitalojen ja kesämökkien perään. Kiinteistönvälittäjä Virpi Romu esitteli Vantaan Hiekkaharjussa sijaitsevaa paritaloa.

Julkaistu: 28.5. 8:13, Päivitetty 28.5. 10:15

Säästöpankin mukaan asuntokauppoja tehtiin toukokuun ensimmäisellä viikolla lähes 40 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Pankki kertoo, että kysynnän nousu alkoi huhtikuun puolenvälin jälkeen.

Vaikka kysyntä on elpynyt toukokuussa voimakkaasti, uusien myyntikohteiden määrä on Säästöpankin mukaan laskenut lähes 45 prosenttia viime vuodesta.

”Jos käytettyjen asuntojen uusien myyntikohteiden määrä pysyy jatkossakin yhtä alhaisella tasolla, olemme pian tilanteessa, jossa joudumme myymään uutta kotia etsiville ei-oota”, Säästöpankkiryhmään kuuluvan kiinteistöketjun Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen sanoo tiedotteessa.

Asuntojen kysyntä ja kauppamäärät laskivat asumiseen keskittyvän luottolaitoksen Hypon mukaan reilusti maaliskuun puolivälissä koronavirusrajoitusten tullessa voimaan.

Tilastokeskuksen tuoreiden tietojen mukaan huhtikuussa tehtiin noin 35 prosenttia vähemmän asuntokauppoja verrattuna viime vuoden vastaavaan ajankohtaan. Huoneistokeskus kertoo, että vanhoja asuntoja myytiin Suomessa 33,7 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden huhtikuussa. Tammi–huhtikuun vanhojen asuntojen kauppa oli 5,4 prosenttia vähäisempää kuin viime vuonna.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan huhtikuussa vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat kaksi prosenttia pääkaupunkiseudulla viime vuoden huhtikuuhun nähden. Hinnat laskivat saman verran muualla maassa.

Maaliskuuhun verrattuna hinnat pysyivät lähes ennallaan koko maassa.

Myös Habitan toimitusjohtaja Mika Pärssinen ja Bo LKV:n toimitusjohtaja Tuomo Räsänen vahvistivat HS:lle aiemmin, että myynnissä olevista kohteista on puutetta.

Lue lisää: Myytävistä asunnoista tuli pula

Habitan Pärssisen mukaan myyjät pohtivat nyt tavallista tarkemmin, onko nyt oikea aika myydä ja meneekö asunto kaupaksi halutulla hinnalla. Myyjiä ja ostajia on koronaviruskeväänä mietityttänyt näyttöjen turvallisuus sekä omien töiden jatkuminen ja taloudellinen tilanne.

”Kun kohteita ei tule myyntiin, jää yhä useammalta uusi koti löytymättä ja asunnonvaihtoa siirretään. Oma koti päätetään laittaa myyntiin vasta, kun uusi sopiva löytyy. Ja kun vanha halutaan myydä ennen kuin ostetaan uusi, kaupanteko hidastuu ja kauppamäärät laskevat”, Säästöpankin Rantanen sanoo.

Rantasen mukaan erityistä kysyntää on nyt omakotitaloista ja kesämökeistä myös pienemmillä paikkakunnilla eri puolilla Suomea. Säästöpankki kertoo, että uudisasuntojen kysyntä on sen sijaan lähes pysähtynyt koronaviruspandemian aikana.

Huoneistokeskuksen liiketoimintajohtaja Anu-Elina Hintsa kertoo, että tammi–huhtikuussa mökkikauppa kävi 21,7 prosenttia vilkkaammin kuin vuosi sitten. Mökkikaupassa kiireisin aika on tyypillisesti kesä–elokuu, Hintsa sanoo.

”Olettamuksemme oli, että myös vapaa-ajan asuntojen kauppa hiljenisi epävakaassa taloustilanteessa, mutta toisin kävi”, Hintsa sanoo tiedotteessa.

”Syitä vilkkaana käyneen mökkikaupan takana on varmasti useita, mutta poikkeustilanne ja kesän ulkomaanmatkojen peruuntuminen ovat varmasti saaneet monet suomalaiset haaveilemaan omasta mökistä ja myös toteuttamaan haaveensa.”

Säästöpankin Rantanen arvioi, että myyntikohteiden määrän laskun jatkuminen heijastuu markkinoihin viimeistään heinä–elokuussa. Hän ei kuitenkaan usko asuntojen hintojen romahdukseen, jos kysyntä pysyy nykyisen kaltaisena.

Hypo taas ennustaa, että koronavirustilanne saa asuntojen hinnat notkahtamaan keskimäärin viisi prosenttia. Koska hinnat ehtivät nousta alkuvuodesta, jäävät koko vuoden luvut tätä pienemmiksi, Hypo laskee. Se ennakoi hintojen alenevan tänä vuonna keskimäärin kaksi prosenttia koko maassa ja 0,5 prosenttia pääkaupunkiseudulla, kun verrataan vuoteen 2019.

Asunnot|Hypo: Asuntojen hinnat laskevat aina pääkaupunkiseutua myöten – Airbnb-kuplan puhkeaminen työnsi myös tuhansia asuntoja vuokramarkkinoille

Asuntokauppa|Moni miettii, kannattaako nyt myydä asunto vai odotella – Aapeli Turkki ja Jenni Marttila päättivät myydä asuntonsa itse Helsingin hittialueisiin kuuluvassa Herttoniemessä

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Talous