Rakentaminen supistuu: asunto­aloitukset vähenevät yli neljänneksellä - Talous | HS.fi
Talous|Rakentaminen

Rakentaminen supistuu: asunto­aloitukset vähenevät yli neljänneksellä

Myös toimitilarakentaminen on supistumassa voimakkaasti koronaviruskriisin vuoksi.

Rakennustyömaa Pukinmäen aseman vieressä kuvattiin huhtikuussa.

Julkaistu: 28.5. 11:13

Asuntoaloitukset vähenevät tänä vuonna yli neljänneksellä, ennakoi rakennusalan yritysten edunvalvoja Rakennusteollisuus RT. Myös toimitilarakentaminen on supistumassa voimakkaasti koronaviruskriisin vuoksi.

Rakennusteollisuus arvioi rakentamisen vähenevän tänä vuonna noin viisi prosenttia ja ensi vuonna noin neljä prosenttia. Suuntaus on kaikissa rakentamisen lajeissa laskeva.

Työllisyys rakentamisessa voi etujärjestön mukaan supistua pahimmillaan lähes 20 000 henkilöllä.

”Koronaviruskriisi vähentää asuntojen tarjontaa, muttei niiden tarvetta. Asuntotuotannon hidastuminen vaikeuttaa talouden toipumista ja koskettaa koko yhteiskuntaa taloudellisesti ja sosiaalisesti”, sanoo Rakennusteollisuus RT:n pääekonomisti Jouni Vihmo tiedotteessa.

Rakentamisen suhdannetilanne oli jo vuodenvaihteessa hiljalleen hidastuva, mutta nyt alamäen jyrkkyys on tuplaantunut. Koronavirusepidemia on osunut rakentamisen kiivaimpaan kevätsesonkiin. Rakennusteollisuuden mukaan tilaajat siirtävät hankkeitaan, ja poikkeuksellinen tilanne näkyy tuotannossa syksystä alkaen.

”Suomen talous on jälleenrakennettava kriisin jälkeen. Poliittinen päätöksentekokyky on toipumisen ydinkysymys. Ennakoivilla ja nopeilla elvytystoimilla voidaan estää rakentamisen pitkäaikainen taantuma ja suurtyöttömyys”, arvioi Rakennusteollisuus RT:n toimitusjohtaja Aleksi Randell.

Tänä vuonna asuntoaloituksia ennakoidaan kertyvän yhteensä noin 28 000, kun vielä viime vuonna niitä oli lähes 40 000. Ensi vuonna pudotus jatkuu, elleivät markkinat elvy tai ellei niitä elvytetä.

”Rakentajien on vaikea ymmärtää, miksi rakentaminen on ainoana teollisuuden alana rajattu valtion täytetakausten ulkopuolelle. Koska kyseessä olisi täytetakaus, se ei juuri muuttaisi takauksen antajan riskiasemaa”, Randell sanoo.

Järjestö huomauttaa, että valtio voi tukea talouden kestävää elpymistä vauhdittamalla välttämättömiä investointeja etenkin infrahankkeisiin ja tukemalla asuntorakentamista sekä energiaremontteja.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Talous