Euroalueen inflaatio hidastui liki nollaan: vaarallisen deflaation riski kasvaa - Talous | HS.fi
Talous|Suhdanne

Euroalueen inflaatio hidastui liki nollaan: vaarallisen deflaation riski kasvaa

Eurostatin ennakkotietojen perusteella inflaatiovauhti oli toukokuussa 0,1 prosenttia. Inflaatio on hidastunut tuntuvasti kolmen kuukauden kuluessa.

Euroopan keskuspankin päärakennus Frankfurtissa.

Julkaistu: 29.5. 13:37

Euroopan keskuspankin paineet ryhtyä uusiin rahapoliittisiin toimiin kasvavat, koska inflaatio on hidastunut merkittävästi.

Euroopan unionin tilastokeskuksen Eurostatin perjantaina julkaisemien ennakkotietojen perusteella inflaatiovauhti on toukokuussa enää 0,1 prosenttia. Huhtikuussa se oli 0,3 prosenttia ja maaliskuussa 0,7 prosenttia.

Keskuspankin hintavakaustavoitteen mukaan inflaatiovauhdin pitäisi olla euroalueella hieman alle kaksi prosenttia keskipitkällä aikavälillä. Inflaatio tarkoittaa hintojen kallistumista, joka johtaa ostovoiman heikkenemiseen.

Merkittävin yksittäinen syy inflaation hidastumiseen on energian halpeneminen, joka taas johtuu öljyn voimakkaasta halpenemisesta. Pohjainflaatio oli toukokuussa ennakkotietojen perusteella tulkinnasta riippuen joko 0,9 prosenttia tai 1,1 prosenttia.

Painava syy öljyn voimakkaaseen halpenemiseen on se, että maailmantalous vajoaa tänä vuonna hyvin todennäköisesti vaikeaan taantumaan koronaviruspandemian takia. Talouden supistuessa öljyn kysyntä vähenee.

Euroopan keskuspankin pääjohtaja Christine Lagarde arvioi keskiviikkona, että euroalueen talous supistuisi tänä vuonna 8–12 prosenttia. Se tarkoittaisi, että euroalue vajoaisi historiansa pahimpaan taantumaa.

Inflaatio on myös talouden ilmapuntari. Inflaatio hidastuu matalasuhdanteessa ja kiihtyy noususuhdanteessa. Noususuhdanne lisää työvoiman kysyntää, mikä normaalisti kasvattaa palkkoja ja lopulta myös hintoja.

Inflaation hidastuminen liki nollaan tarkoittaa, että euroalue voi suistua deflaatioon.

Laaja-alainen deflaatio on talouden vakava häiriö. Hintojen halvetessa on vaarana, että yritykset lykkäävät investointejaan ja kotitaloudet hillitsevät kulutustaan, koska ne uskovat hintojen halpenevan tulevaisuudessa vielä enemmän.

Deflaatio on erittäin haitallinen velkaantuneille yrityksille ja kotitalouksille, koska rahan ostovoiman kasvaessa velkojen reaaliarvo kasvaa.

”Lyhyellä aikavälillä riskinä on, että euroalueella hinnat halpenisivat ja nykyinen talouskriisi johtaisi pahimmassa tapauksessa deflaatioon”, sanoo finanssiyhtiö Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich.

Euroopan keskuspankin neuvosto kokoontuu ensi viikolla tekemään rahapoliittisia päätöksiä. Inflaatiovauhdin tuntuvan hidastuminen tarkoittaa, että neuvosto joutuu pohtimaan keinoja, joilla se yrittäisi jouduttaa hintojen kallistumista lähemmäksi tavoitettaan.

Maaliskuun alkupuolella keskuspankki ilmoitti ohjauskorkojen pysyvän ennallaan tai matalammalla tasolla, kunnes inflaationäkymät palautuvat vankasti riittävän lähelle hieman alle kahta prosenttia.

Perusrahoitusoperaatioiden korko on nykyisin 0,00 prosenttia, maksuvalmiusluoton korko 0,25 prosenttia ja pankkien talletuskorko –0,50 prosenttia.

Negatiivisella talletuskorolla se kannustaa pankkeja siirtämään talletuksiaan pois keskuspankista ja lisäämään lainanantoaan yrityksille ja kotitalouksille.

Lisäksi keskuspankki on lisännyt arvopapereiden ostamista markkinoilta, millä se lisää rahan tarjontaa.

Maaliskuun puolivälissä keskuspankki aloitti uuden 750 miljardin euron hätärahoituksen, jossa se ostaa etupäässä pankeilta eurovaltioiden ja yritysten joukkolainoja.

Vastikkeeksi pankit ja muut sijoittajat saavat keskuspankkirahaa, jonka turvin ne voivat lisätä muista sijoituksiaan ja lainanantoaan yrityksille ja kotitalouksille.

Huhtikuun alussa keskuspankki kevensi pankkien vakuusvaatimustensa ehtoja. Se tarkoittaa, että pankit saavat keskuspankista hyväksyttäviä vakuuksia vastaan enemmän lainaa.

Suhdanne|Euroopan keskus­pankin pääjohtaja Christine Lagarde: Euro­alueen talous supistunee tänä vuonna 8–12 prosenttia

Koronaviruskriisi|Euroopan keskus­pankki aloittaa 750 miljardin euron hätä­rahoituksen

Inflaatio mittaa talouden sykettä, mutta nyt jokin tuntuu olevan pielessä

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Talous