Laivayhtiöt odottavat hallitukselta kesäksi selvää linjaa: Nyt Viroon pääsisi, mutta kotimaan karanteenisuositus voi syödä matkustushalut - Talous | HS.fi
Talous|Laivat

Laivayhtiöt odottavat hallitukselta kesäksi selvää linjaa: Nyt Viroon pääsisi, mutta kotimaan karanteenisuositus voi syödä matkustushalut

Suomalaiset pääsevät kesäkuun alusta Viroon ilman karanteenia. Omaehtoinen karanteeni on kuitenkin odottamassa kotiin palatessa.

Tallink Siljan alus Silja Europa liikennöi Tallinnaan vielä maaliskuussa. Sittemmin 22 tunnin risteilyjä tekevä alus on jäänyt tauolle.

Julkaistu: 29.5. 14:06

Viroon liikennöivissä laivayhtiöissä odotetaan, että Suomen hallitus täsmentäisi ja vapauttaisi kesää ajatellen matkustussuosituksiaan. Nykylinjauksilla matkustajaa kohtaa ristiriitainen tilanne.

Viro ilmoitti torstaina, että muuan muassa suomalaiset pääsevät maahan kesäkuun alusta alkaen ilman kahden viikon karanteenia.

Suomessa ulkoministeriö kuitenkin suosittelee yhä välttämään vapaa-ajan matkustamista, ja ulkomailta palaavien pitäisi olla kaksi viikkoa omaehtoisessa karanteenissa.

”Jos hallitus ei suosittele vapaa-ajan matkustamista, niin varmasti se osan lähtöhalua rajoittaa. Toivotaan, että Suomen hallitus olisi samoilla linjoilla Viron kanssa, ettei tarvitse miettiä, onko ok. Jos on karanteeni Suomeen saavuttaessa, se voi monella vaikuttaa matkustusinnokkuuteen”, sanoo Tallink Siljan viestintäjohtaja Marika Nöjd.

Viroon on voinut viime viikkoina matkustaa työntekoon ja muihin välttämättömiin syihin liittyen.

Joka tapauksessa risteilyaluksilla on vielä pitkään väljää, sillä matkustajamääriä rajoitetaan. Sekä Eckerö Line että Tallink Silja suunnittelevat maksimikapasiteetiksi puolta normaalista. Normaalitilanteessa laivoille mahtuu korkeintaan 2 800 matkustajaa.

”Kysynnän kehittyessä asiaan otetaan uudestaan kantaa. Alustavasti on puhuttu, että ei puolta enempää, ennen kuin nähdään, miten matkustaminen sujuu”, sanoo Eckerö Linen toimitusjohtaja Taru Keronen.

Viking Linella kapasiteetti voi olla Viroon matkaavilla laivoilla jopa pienempi. Tiedotuspäällikkö Christa Grönlund sanoo, että tilannetta seurataan ja siihen reagoidaan tarvittaessa.

Eckerö Linen Kerosen mukaan yhtiön laivoilla on ollut rajoitusten voimassaolon aikana korkeintaan noin 400 matkustajaa.

Laivoilla ja terminaaleissa noudatetaan turvallisuusasioissa viranomaisten ohjeita. Kaikki yhtiöt rajoittavat toistaiseksi ravintoloiden asiakasmääriä.

Esimerkiksi Tallink Siljan Viron lipun alla liikennöivällä Megastar-aluksella on viestintäpäällikkö Nöjdin mukaan pidetty ravintolat auki buffet-ravintoloita lukuun ottamatta. Henkilökunta tarjoilee annokset.

Viking Linen Tallinnan-aluksilla ravintoloita on rajoitetusti auki, ja tiedotuspäällikkö Grönlundin mukaan kaikki ruoka on ollut mukaan ostettavaa. Koronaviruspandemian takia Viking Line kehitti osalle reiteistä myös huonepalvelun, jossa ruoan voi tilata hyttiinsä jo matkaa varatessa.

Eckerö Line on pitänyt buffet-ruokailun auki, mutta ruoat on annosteltu valmiiksi tai henkilökunta annostelee niitä. Yhteisiä ottimia ei käytetä.

Tanssi- ja viihderavintoloita ei tämän hetkisen tiedon mukaan ole Eckerö Linella käytössä koko kesänä.

Matkailuhalukkuuden osalta kesä on hallituksen linjanvetoja odotellessa toistaiseksi arvoitus. Eckerö Linen toimitusjohtaja Keronen uskoo, että Viro voisi kiinnostaa, kun pidemmälle suuntautuvia matkoja ei ole uskallettu varata tai niitä on jouduttu perumaan.

”Meidän arviomme on, että aluksi matkustaisivat ostoksilla ja asioimassa käyvät. Loppukesästä ehkä lomailijoita, jos se on mahdollista”, Keronen sanoo.

Rajoitukset|Viroon saa matkata vapaasti, mutta Suomeen tullessa suositellaan edelleen karanteenia

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Talous