Maanantaina aukeavilla terasseilla on pidettävä ”riittävä etäisyys”, mutta mitä se tarkoittaa? Näin ministeriö vastaa - Talous | HS.fi
Talous|Ravintolat

Maanantaina aukeavilla terasseilla on pidettävä ”riittävä etäisyys”, mutta mitä se tarkoittaa? Näin ministeriö vastaa

Lakiin ja asetukseen kirjattavat rajoitukset jätettiin tietoisesti väljiksi, sanoo hallitusneuvos Ismo Tuominen sosiaali- ja terveysministeriöstä. ”Mutta jos joltain ulkoterassilla otetaan ensi viikolla täsmälleen samannäköinen valokuva kuin viime kesältä, niin silloin on jotain pielessä.”

Ravintola Storyvillen terassilla Helsingissä tuolit ja aurinkovarjot olivat perjantaina valmiina ensi viikkoa varten.

Julkaistu: 29.5. 18:56

Ravintolat voivat maanantaista alkaen avata ovensa erikoisrajoituksin. Eduskunta hyväksyi perjantaina lain uusista säännöksistä, joilla rajataan muun muassa sisätilojen asiakasmäärä puoleen ja myöhäisin aukioloaika kello 23:een.

Sen sijaan terasseilla asiakasmäärää ei ole rajoitettu. Lain mukaan ”valtioneuvoston asetuksella annetaan tarkemmat säännökset ravitsemisliikkeen asiakkaiden oleskeluun ja asiakaspaikkojen sijoittamiseen liittyvistä velvoitteista”.

Jotkut ravintoloitsijat odottivat asetuksen antavan tarkempia ohjeita asiakaspaikkojen sijoittamisesta myös terasseilla. Hallituksen perjantaina antamassa asetuksessa tarkkoja ohjeita on kuitenkin varsin vähän.

Asetuksen mukaan jokaisella asiakkaalla on oltava oma istumapaikkansa pöydän tai vastaavan tason ääressä. Lisäksi buffetit ovat kiellettyjä.

Siihen tarkat säännökset jäävätkin. Etäisyyksistä asetuksessa linjataan vain näin:

”Ravitsemisliikkeen on järjestettävä sisä- ja ulkotilansa rakenteet ja kalusteet sekä asiakkaidensa palvelukäytännöt siten, etteivät asiakkaat altistu tartuntataudin leviämiselle. Ravitsemisliikkeen on huolehdittava erityisesti siitä, ettei sen tiloissa synny tarpeetonta tungosta ja että asiakkaiden saapuminen liikkeeseen toteutetaan tavalla, jossa pidetään asiakkaiden ja seurueiden välillä riittävä etäisyys.”

Mikä on riittävä etäisyys, ja miten altistuminen tartuntataudin leviämiselle estetään?

Hallitusneuvos Ismo Tuominen.

Sosiaali- ja terveys­ministeriön hallitus­neuvoksen Ismo Tuomisen mukaan kirjaukset jätettiin tietoisesti väljiksi. Se oli myös etu­järjestö Maran toive, Tuominen sanoo.

Esimerkiksi tarkat metri­rajat katsottiin Tuomisen mukaan epä­käytännölliseksi ratkaisuksi, vaikka niitäkin hallituksen piirissä pohdittiin.

”Mutta kyllä minä sen verran sanon, että jos joltain ulkoterassilta otetaan ensi viikolla täsmälleen samannäköinen valokuva kuin viime kesältä, niin silloin on jotain pielessä. Vaikka tarkkoja metrirajoja ei ole määritelty, ravintoloiden pitää kantaa vastuuta ja ottaa nämä asiat huomioon.”

Ravintolat velvoitetaan laatimaan toimintasuunnitelma siitä, miten ne noudattavat rajoituksia ja pyrkivät tekemään asioimisesta turvallista.

”Ravintolat pannaan ikään kuin itse kirjoittamaan omat sääntönsä”, Tuominen kuvaa.

Jos joku ravintola ei noudata rajoituksia, aluehallintovirasto voi ensin antaa sille kehotuksen epäkohdan korjaamisesta.

”Virkamies voi nähdä, että vaikkei metrirajoja ole, niin tämä ravintola ei ole tehnyt yhtään mitään eri tavalla kuin viime kesänä. Jos siellä terassilla esimerkiksi asiakkaat istuisivat käytännössä sylikkäin. Silloin virkamies voi ensin esittää suullisesti ja sitten mahdollisesti kirjallisesti korjauskehotuksen perusteluineen.”

Jos ravintola ei noudata kehotustakaan, se voidaan määrätä enintään kuukaudeksi kiinni. Oleellisesta rikkomuksesta kuten esimerkiksi aukioloaikojen noudattamatta jättämisestä ravintola voidaan määrätä kiinni ilman varoitusta.

Tuominen sanoo kuitenkin uskovansa siihen, että ravintolat toimivat vastuullisesti. Hänen mukaansa ravintola-ala ymmärtää itsekin, että asiakkaiden houkuttelemiseksi nämä on vakuutettava asioimisen turvallisuudesta.

”Lisäksi siitä, noudattavatko ravintolat näitä lakisääteisiä rajoituksia, riippuu se, tullaanko niitä löyhentämään.”

Ravintolat|Pian aukeavia anniskeluravintoloita saatetaan valvoa tavallista vähemmän: Alkoholitarkastajat eivät kierrä laajalti baareissa tartuntariskin takia

Ravintolat|Ravintolat aukeavat asiakkaille maanantaina, mutta noutopöydät pysyvät kiellettyinä – mitä tapahtuu sushibuffeteille?

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Talous