Kysely: Asuntokauppa vilkastui selvästi toukokuussa - Talous | HS.fi
Talous|Asunnot

Kysely: Asuntokauppa vilkastui selvästi toukokuussa

Suomen Kiinteistönvälittäjien kyselyn mukaan kokonaiskauppamäärä oli enää noin kahdeksan prosenttia alle normaalin.

Asunnonkatsoja tyhjässä huoneistossa Helsingissä. Asuntokaupan katsotaan vilkastuneen selvästi toukokuussa.

Julkaistu: 2.6. 8:26

Suomen Kiinteistönvälittäjien (SKVL) kysely osoittaa asuntokaupan vilkastuneen selvästi toukokuussa. Järjestön toukokuun lopun kyselyn perusteella kokonaiskauppamäärä oli enää noin kahdeksan prosenttia alle normaalin. Nousua huhtikuusta järjestö luonnehtii merkittäväksi.

Kiinteistönvälittäjien mukaan asuntojen hinnat ovat pysyneet ennallaan. SKVL odottaa, että osakehuoneistojen kauppa kehittyy myönteisimmin pääkaupunkiseudun ohella muun muassa Tampereella, Turussa, Oulussa sekä Kainuussa ja Pohjanmaalla.

Järjestö arvioi, että asuntokaupassa ei enää olisi odotettavissa dramaattisia pudotuksia. Se pohjaa arvionsa myös kansainvälisiin kokemuksiin koronaepidemiatilanteen parantuessa.

Tällä hetkellä kysytyin asumismuoto on omakotitalo, kysely osoittaa.

”Jo tieto epidemian rauhoittumisesta toi liikettä asunnonvaihtajiin. Perus asunnonvaihtotarve sekä vihreään ja valoisaan vuodenaikaan kuuluva vilkas pientalo- ja loma-asuntokauppa tuovat omalta osaltaan lisää nousua kauppamääriin”, SKVL:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg sanoo tiedotteessa.

Kyselyn perusteella asuntolainojen saanti olisi vaikeutunut. Erityisen nihkeää asuntolainojen myöntäminen on SKVL:n mukaan Pohjanmaalla, Hämeessä ja Pirkanmaalla.

Loma-asuntokauppa on jatkanut vilkastumistaan. Ostajat valikoivat edelleen tarkoin kohteensa sen sijainnin ja varustelutason mukaan.

Kysyntää on ollut erityisesti Etelä-Savossa, Kanta Hämeessä, Oulussa, Kainuussa ja Kaakkois-Suomessa sekä Uudellamaalla Porvoon suunnalla ja Hangossa, SKVL kertoo.

Pohjois-Suomen myyntikausi odottaa vielä viimeisten lumien sulamista ja tulvatilanteen helpottumista.

Asuntokauppa|Moni miettii, kannattaako nyt myydä asunto vai odotella – Aapeli Turkki ja Jenni Marttila päättivät myydä asuntonsa itse Helsingin hittialueisiin kuuluvassa Herttoniemessä

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Talous