UPM sulkee Jyväskylän vaneritehtaan, moittii ”poliittisia lakkoja” - Talous | HS.fi
Talous|Metsäteollisuus

UPM sulkee Jyväskylän vaneritehtaan, moittii ”poliittisia lakkoja”

Pääluottamusmies: ”Vaikuttaa siltä, että UPM halusi näyttää sitä valtaansa, mistä se pitkin kevättä puhui. Että sitten joudutaan tehtaita sulkemaan, jos ei päästä mieleiseen työehtosopimusratkaisuun.”

UPM:n vaneritehdas Jyväskylän Säynätsalossa on Suomen vanhin.

Julkaistu: 2.6. 12:32, Päivitetty 2.6. 17:16

Metsäyhtiö UPM aikoo sulkea Jyväskylässä sijaitsevan vaneritehtaansa pysyvästi. Yhtiön vaneriyksikkö UPM Plywood aloittaa tehtaan koko henkilöstöä koskevat yhteistoimintaneuvottelut maanantaina 8. kesäkuuta. Tehtaalla työskentelee 167 henkilöä.

Jyväskylän vaneritehdas on Suomen vanhin toiminnassa oleva vaneritehdas. Se aloitti tuotannon vuonna 1914. Tehtaalla valmistetaan havu- ja koivuvaneria.

Yhtiö perustelee sulkemisaietta koivuvanerin kiristyvällä kilpailulla. UPM:n mukaan tehtaan toiminta on jo pitkään ollut heikosti kannattavaa silloinkin, kun kysyntätilanne olisi ollut erittäin hyvä. Yhtiö ei ole saanut toimintaa pysyvästi kannattavaksi investoinneista, säästöistä ja tehostamisesta huolimatta.

UPM aikoo siirtää koivuvanerin tuotantoaan erityisesti Venäjälle, sillä siellä tuotannon kustannukset ovat Suomea alhaisemmat. Yhtiö suunnittelee valmistavansa samat tuotteet sen muissa tehtaissa Suomessa, Virossa ja Venäjällä.

UPM nosti tiedotteessaan esiin kilpailukykyä heikentävänä tekijänä myös suomalaisten työehdot ja työtaistelut.

”Suomessa vaneriteollisuuden työehdot eivät ole mahdollistaneet kapasiteetin täysimääräistä käyttöä. Lisäksi toistuvat työmarkkinahäiriöt heikentävät suomalaisten yksiköiden toimitusvarmuutta”, UPM:n vaneriyksiön liiketoimintajohtaja Mika Sillanpää sanoi tiedotteessa.

HS:lle Sillanpää sanoo, että päätös sulkea tehdas oli kuitenkin strateginen.

”Kyllä siinä on ollut aito halu saada Jyväskylä kannattavaksi ja olemmekin saaneet tehokkuutta nostettua. Valitettavasti se ei ole riittänyt siihen, että tehdas voisi kannattaa pidemmällä aikavälillä.”

Sillanpää pitää kuitenkin lakkoja valitettavina ja toteaa, että yhtiön tehtaissa Virossa ja Venäjällä niitä ei ole ollut 30 vuoden aikana.

”Suomessa meillä oli 2018 poliittisia lakkoja, jotka kohdistuivat vaneri- ja sahateollisuuteen. Nyt oli neljän viikon lakko helmikuussa ja oli lakko myös viime joulukuussa. Niitä on ollut turhan paljon.”

Tehtaan pääluottamusmiehen Jarno Kemiläisen mielestä UPM käyttää tehtaan työntekijöitä ”lyömäaseena”.

”Vaikuttaa siltä, että UPM halusi näyttää sitä valtaansa, mistä se pitkin kevättä puhui. Että sitten joudutaan tehtaita sulkemaan, jos ei päästä mieleiseen työehtosopimusratkaisuun.”

Tunnelmat Jyväskylän tehtaalla olivat tiistaina raskaat.

”Aina ihminen joutuu kärsimään, kun tehdään tällaisia ratkaisuja.”

Kemiläinen toivoo, että yhtiö hoitaa yt-neuvotteluissa työntekijöiden muutosturvan hyvin.

”Toivon, että se yhteiskuntavastuu nyt löytyy sieltä.”

Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koiviston mukaan tilanne on raskas työntekijöille, heidän perheilleen ja koko Jyväskylän seudulle.

”Toivomme, että UPM:n kanssa löytyisi ratkaisu tehtaan säilyttämiseksi Jyväskylässä.”

Koivisto kuitenkin uskoo, että tehtaan työntekijöiden uudelleentyöllistymiseen on mahdollisuuksia.

”Meillä on tietyissä yrityksissä ollut työvoimapulaa tuotannollisista työntekijöistä. En pidä tilannetta siinä mielessä toivottomana.”

Juuri vaneriteollisuuteen työllistyminen voi tosin olla vaikeaa.

UPM:n Sillanpään mukaan tehtaan työllisyysvaikutuksen alueella on laskettu olevan noin 210 henkilöä ja verovaikutuksen noin 7 miljoonaa euroa. Jyväskylän tehdas ostaa puuta noin 12 miljoonalla eurolla vuodessa.

Metsäteollisuuden kahteen työriitaan syntyi sopu – lakot sahoilla ja vaneritehtailla loppuvat heti

Osavuosikatsaus|Koronavirus ei vaikuttanut UPM:n alkuvuoteen

Työntekijät lakkoilevat kikyjä vastaan, mutta Raunion sahalla varastot pursuavat eikä omistajakaan kaipaa lisätunteja: ”Jäivät pitämättä ne päivät”

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Talous