Hallitus ehdottaa 450 miljoonan euron lisärahoitusta akkuteollisuuden kehittämiseen - Talous | HS.fi
Talous|Lisäbudjetti

Hallitus ehdottaa 450 miljoonan euron lisärahoitusta akkuteollisuuden kehittämiseen

Suomen Malmijalostus tavoittelee Suomeen 1,5 miljardin euron investointeja akkuteollisuuteen.

Työministeri Tuula Haatainen.

Julkaistu: 3.6. 12:54

Hallitus ehdottaa eduskunnalle 450 miljoonan euron lisärahoitusta akkuteollisuuden houkuttelemiseksi Suomeen.

Rahoituksesta 150 miljoonan euron käytettäisiin Suomen Malmijalostuksen pääomitukseen ja 300 miljoonan euroa käytettäväksi akkuteollisuuden kehittämiseen.

”Tärkeä päätös lisää uskoa uuden teollisen alan syntyyn ja suomalaiseen investointiympäristöön. Kyseessä on myös määrätietoinen panostus siirtymässä kohti hiilineutraalia taloutta”, sanoo työministeri Tuula Haatainen (sd) tiedotteessa.

Hallituksen tavoitteena on parantaa suomalaisten mineraalien jalostusarvoa ja edistää sähköisten ajoneuvojen akkuteollisuuden keskittymistä Suomeen.

Lisärahoitus akkuteollisuudelle on osa hallituksen ennätyksellistä lisäbudjettia, josta kerrottiin tiistaina.

Lue lisää: Hallitus teki ennätyksellisen lisäbudjetin, tulossa 5,5 miljardin euron kokonaisuus

Suomen Malmijalostus on valtion omistama sijoitusyhtiö, jonka tarkoituksena on tehostaa mineraalien hyödyntämistä ja kehittää akkuteollisuutta.

Se omistaa 70 prosenttia kaivosyhtiö Terrafamen osakkeista. Terrafame rakentaa Sotkamoon parhaillaan akkukemikaalitehdasta.

Lue lisää: Terrafamen suuret suunnitelmat akkukemikaalien valmistuksesta

Suomen Malmijalostus tavoittelee Suomeen 1,5 miljardin euron investointeja akkuteollisuuteen. Parhaimmassa tapauksessa Suomeen rakennettaisiin akkukennotehdas, jolloin talousvaikutukset olisivat selvästi suurempia.

”Rahoituksen myötä meillä olisi edellytykset viedä päätökseen yhteisinvestointeihin perustuvat neuvottelut akkumateriaalitehtaiden perustamiseksi Suomeen”, sanoo Suomen Malmijalostuksen toimitusjohtaja Matti Hietanen tiedotteessa.

Hallitus pyrkii siihen, että Suomen Malmijalostus houkuttelisi Suomeen prekursori- ja katodiaktiivimateriaalituotantoa. Ne ovat välituotteita, joita tarvitaan sähköautojen litiumioniakkujen valmistuksessa. Investointeihin osallistuisi myös yksityisiä sijoittajia.

Jos hankkeet toteutuisivat kokonaisuutena kahden tehtaan perustamisesta syntyvä vuotuinen työvoimavaikutus olisi välillisesti noin 4 500 henkilötyövuotta. Samalla yhteiskunnalle tulisi työ- ja elinkeinoministeriön arvion mukaan uusia verotuloja yli 200 miljoonaa euroa vuodessa.

Valtionyhtiö selvittää kahta akku­materiaalien tehdas­investointia neljään rannikko­kaupunkiin: arvo voisi olla 500 miljoonaa euroa

Suomi on ainoa Euroopan maa, jonka maaperästä nousee tulevaisuuden alkuainetta – Ruotsissa akku­teollisuus naureskelee hidasliikkeiselle Suomelle

Valtiontalous|Hallitus teki ennätyksellisen lisäbudjetin, tulossa 5,5 miljardin euron kokonaisuus

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Talous