Työttömyys väheni yllättäen Yhdysvalloissa – osakkeet kallistuivat tuntuvasti - Talous | HS.fi
Talous|Suhdanne

Työttömyys väheni yllättäen Yhdysvalloissa – osakkeet kallistuivat tuntuvasti

Työttömyysaste oli toukokuussa 13,3 prosenttia. Huhtikuussa se oli 14,7 prosenttia.

Työntekijä avasi ravintolaa, joka palkkaa lisätyövoimaa Arlingtonissa Virginiassa toukokuussa.

Julkaistu: 5.6. 15:52, Päivitetty 5.6. 23:15

Yhdysvaltojen talous on vajoamassa pahaan taantumaan, mutta työttömyys väheni yllättäen toukokuussa.

Työministeriön perjantaina julkaiseman työvoimatutkimuksen perusteella kausivaihtelusta tasoitettu työttömyysaste maatalouden ulkopuolella oli toukokuussa 13,3 prosenttia. Huhtikuussa työttömyysaste oli 14,7 prosenttia.

Työttömyyden väheneminen herättää toiveita siitä, että koronaviruspandemian aiheuttamat vahingot talouteen saattaisivat olla ennakoitua pienemmät.

Yhdysvaltojen suurin osakeindeksi S&P 500 vahvistui perjantaina 2,6 prosenttia, Dow Jones Industrial Average 3,2 prosenttia ja Nasdaq 2,1 prosenttia.

Työllisten määrä kasvoi toukokuussa 2,5 miljoonalla huhtikuun verrattuna. Työllisyys lisääntyi etenkin vapaa-ajan palveluissa, rakennusteollisuudessa, koulutuksessa, terveydenhoidossa ja vähittäiskaupassa.

Huhtikuussa työllisten määrä väheni 20,5 miljoonalla.

Työministeriön mukaan työmarkkinoiden vahvistuminen toukokuussa kertoo siitä, että taloudellinen toimeliaisuus on jossain määrin elpynyt. Yhdysvaltojen talous nojaa voimakkaasti kulutuskysyntään, jota työllisten määrän lisääntyminen kasvattaa.

”Tuomme työpaikat takaisin”, sanoi presidentti Donald Trump lehdistötilaisuudessa.

Useat ekonomistit painottivat perjantaina, että yhden kuukauden työllisyystietojen perusteella ei pitäisi tehdä pitkälle meneviä johtopäätöksiä.

Toukokuun työllisyystietojen yllättävyyttä lisää se, että uutistoimisto Reutersin ennakkokyselyssä ekonomistit arvioivat, että työttömyysaste olisi kohonnut toukokuussa 19,8 prosenttiin ja työllisten määrä olisi supistunut kahdeksalla miljoonalla.

Työttömyysasteen kohoaminen 14,7 prosenttiin huhtikuussa tarkoittaa, että työttömyys oli suurinta vuoden 1948 jälkeen.

Vaikka työttömyys väheni toukokuussa, työmarkkinoilla on yhä suuria häiriöitä. Ennen koronaviruspandemian pahenemista työttömyysaste oli helmikuussa 3,5 prosenttia.

Vuonna 2008 kärjistyneen rahoitusmarkkinoiden kriisin jälkeen työttömyysaste oli suurimmillaan kymmenen prosenttia lokakuussa 2009.

Yhdysvallat on maailman suurin kansantalous, jolla on huomattava vaikutus maailmantalouteen. Lisäksi se on tärkeä markkina-alue monille suomalaisille yrityksille, joiden liiketoimintaan suhdanne Yhdysvalloissa vaikuttaa.

Suhdanne|Yhdysvalloissa on eniten työttömiä sitten toisen maailmansodan

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Talous