Suomalaiset kvantti­tietokoneiden kehittäjät keräsivät viikossa 40 miljoonan euron rahoituksen - Talous | HS.fi
Talous|Teknologia

Suomalaiset kvantti­tietokoneiden kehittäjät keräsivät viikossa 40 miljoonan euron rahoituksen

Suomessa kehitetään kvanttitietokonetta, jonka laskentateho ylittäisi selvästi nykyiset supertietokoneet.

IQM:n perustaja Mikko Möttönen laboratoriossa.

Julkaistu: 11.6. 12:03

Suomalainen kvanttitietokoneiden kehittäjä IQM on kerännyt vajaassa vuodessa yli 20 miljoonan euron lisärahoituksen.

Euroopan innovaationeuvosto EIC myönsi yritykselle tiistaina 2,5 miljoonaa euron avustuksen ja enintään 15 miljoonan euron pääomasijoituksen avoinna olevaan seuraavaan rahoituskierrokseen. EIC Accelerator -ohjelman tavoitteena on muun muassa vauhdittaa markkinoita avaavia läpimurtotuotteita.

Lisäksi Business Finland on myöntänyt yritykselle 3,3 miljoonaa euron rahoituksen.

IQM:n lisäksi Teknologian tutkimuskeskus VTT sai merkittävän rahoituksen kvanttitietokoneisiin liittyen. Viime viikolla Suomen hallitus ilmoitti lisätalousarviossaan tukevansa VTT:n kvanttitietokoneen hankintaa 20,7 miljoonalla eurolla.

Yhteensä Suomeen on siis viikon aikana tullut yli 40 miljoonaa euroa kvanttitietokoneiden hankinta- ja kehitystyöhön.

”Mahtava viikko takana. On hienoa huomata, että korkean tason poliitikot ja sijoittajat ovat alkaneet ymmärtää alan merkityksen”, sanoo kvanttifysiikan professori Mikko Möttönen.

Möttönen on yksi IQM:n perustajista, ja lisäksi hän toimii Aalto-yliopiston ja VTT:n yhteisprofessorina.

Hänen mukaansa on mahdollista, että Suomen ensimmäinen kvanttitietokone olisi suomalaisen yrityksen valmistama. VTT aikoo hankkia kvanttitietokoneen kansainvälisellä kilpailutuksella, johon myös IQM todennäköisesti osallistuu.

Tältä IQM:n suunnittelema kvanttitietokone näyttäisi valmiina.

Vuonna 2018 perustettu IQM keskittyy suprajohtavien kvanttiprosessoreiden kehittämiseen. Viime vuonna yritys onnistui keräämään kansainvälisiltä sijoittajilta Suomen oloissa huomattavan 11,2 miljoonan euron siemenrahoituksen.

Vuoden sisällä yritys on perustanut Suomeen kvanttitietokoneiden kehityslaboratorion ja palkannut Euroopan suurimman teollisten kvanttilaitteistojen valmistajatiimin.

”Nyt voidaan painaa kunnolla kaasua, kun ei tarvitse pelätä, että parin kuukauden päästä pankkitili on nollissa”, Möttönen sanoo.

Hänen mukaansa henkilöstön määrä on kasvanut vuodessa nollasta viiteenkymmeneen. 20 miljoonalla eurolla aiotaan palkata yksi uusi kvantti-insinööri viikossa, eli vuoden loppuun mennessä työntekijöiden määrä kaksinkertaistuu.

Samalla on tarkoitus aloittaa kvanttitietokoneiden kaupallistaminen.

Rahoitus tukee myös yrityksen äskettäin perustamaa maanalaista kvanttitietokonesalia, jossa kehitetään tällä hetkellä kvanttitietokoneen prototyyppejä.

Uusi rahoituskierros on jo suunnitteilla, ja lisäksi yritys aikoo laajentaa toimintaansa kansainvälisillä markkinoilla.

Möttösen mukaan moni muukin valtio Euroopassa aikoo rahoittaa kvanttitietokoneiden hankintaa, mikä mahdollistaa tuotteiden viennin ulkomaille.

Hyviä uutisia saatiin viime viikolla myös Saksasta, missä maan hallitus varasi lisätalousarviossaan jopa kaksi miljardia euroa kvanttiteknologian kehittämiseen. Möttösen mukaan IQM:n tavoitteena on toimittaa suomalainen kvanttitietokone myös Saksaan.

Kvanttitietokone on kehitteillä oleva laite, jonka uskotaan laskentateholtaan ohittavan nykyiset tietokoneet ja supertietokoneet selvästi.

Tulevaisuudessa kvanttitietokone voi mahdollistaa esimerkiksi virusten ja lääkeaineiden tarkan mallinnuksen ja uusien materiaalien suunnittelun, joka on mahdotonta perinteisillä menetelmillä.

Kvanttitietokoneen laskentateho perustuu kubitteihin, jotka ovat kvanttitietokoneen koon perusyksikkö. Kubitti vastaa määreenä perinteisen tietokoneen bittiä.

Kubitti voi olla useassa tilassa yhtä aikaa siinä missä perinteisen bitin pitää valita kahden tilan, ykkösen ja nollan välillä.

VTT:n hankkeen ensimmäisessä vaiheessa tavoitteena on vähintään viiden kubitin toimiva kvanttitietokone, mutta jo vuoteen 2024 mennessä pyrkimyksenä on nostaa kubittien määrä viiteenkymmeneen.

Tällä hetkellä esimerkiksi Google ja IBM ovat onnistuneet rakentamaan yli 50 kubitin kvanttitietokoneet, mutta vain Google on saanut sellaisen toimimaan.

Teknologia|VTT aikoo hankkia Suomen ensimmäisen kvantti­tietokoneen

Tietokoneet|Suomi investoi yli 20 miljoonaa kvanttitietokoneen hankintaan – Kvanttitietokoneet ovat myös suurvaltapelin kuuminta tekniikkaa

Arkijärjen vastainen laite tulee mullistamaan laskennan, ja suomalaisilla on valtti hihassa

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Talous