Euroopan komissio aloittaa tutkinnan Applen väitetystä kilpailun rajoittamisesta – selvityksen keskipisteessä Applen sovelluskauppa - Talous | HS.fi
Talous|Teknologia

Euroopan komissio aloittaa tutkinnan Applen väitetystä kilpailun rajoittamisesta – selvityksen keskipisteessä Applen sovelluskauppa

Apple kiistää väitteet ja pitää komission aloittamaa tutkintaa pettymyksenä.

Tutkinnassa selvitetään, onko Apple rajoittanut kilpailua suosimalla sovelluskauppaansa.

Julkaistu: 16.6. 15:27

Euroopan komissio ilmoittaa aloittavansa kilpailuoikeudellisen selvityksen matkapuhelimia ja tietokoneita valmistavasta Applesta. Tutkinnassa selvitetään, onko yhtiö rajoittanut kilpailua suosimalla sovelluskauppaansa ja maksupalveluaan.

”Mobiilisovellukset ovat perusteellisesti muuttaneet tapaa, jolla hyödynnämme [digitaalista] sisältöä. Apple asettaa säännöt sovellusten jakelusta iPhonen ja iPadin käyttäjille. Vaikuttaa siltä, että Apple on hankkinut portinvartijan aseman, kun kyse on sovellusten ja sisällön jakelusta Applen suosittujen laitteiden käyttäjille”, sanoo kilpailukomissaari Margrethe Vestager tiedotteessa.

Vestagerin mukaan komission tehtävänä on varmistaa, että Applen toiminta ei vääristä kilpailua markkinoilla.

Selvityksen keskipisteessä on Applen sovelluskauppa [App Store].

Sovellusten kehittäjillä ei ole komission mukaan mahdollista kertoa iPhone-puhelimien ja iPad-tietokoneiden käyttäjille, mistä sovelluksia voisi hankkia edullisemmin. Applen puhelimien ja iPad-tietokoneiden käyttäjät voivat ostaa sovelluksia vain yhtiön sovelluskaupasta.

Lisäksi komissio selvittää, missä määrin Apple on rajoittanut kilpailua Apple Pay -maksusovelluksessa.

”Vaikuttaa siltä, että Apple asettaa ehdot, joilla Apple Pay -sovellusta on käytettävä kauppiaiden sovelluksissa ja verkkosivustoissa. Se varaa myös iPhonen kosketa ja maksa -toiminnon Apple Paylle. On tärkeää, että Applen toimet eivät estä kuluttajia hyödyntämästä uusien maksutekniikoiden etuja, joita ovat esimerkiksi parempi valikoima, laatu, innovaatio ja kilpailukykyiset hinnat”, sanoo kilpailukomissaari Vestager tiedotteessa.

Apple kiistää väitteet kilpailun rajoittamisesta.

”Olemme pettyneitä, että Euroopan komissio edistää perusteettomia valituksia kouralliselta yrityksiä, jotka haluavat vain olla vapaamatkustajia eivätkä halua pelata samoilla säännöillä kuin kaikki muut”, yhtiö ilmoitti uutistoimisto AFP:n mukaan.

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Talous