Yhdysvaltojen keskuspankin pääjohtaja varoittaa talouden hyvin epävarmasta elpymisestä - Talous | HS.fi
Talous|Suhdanne

Yhdysvaltojen keskuspankin pääjohtaja varoittaa talouden hyvin epävarmasta elpymisestä

Kauppaministeriön mukaan vähittäiskauppa kasvoi toukokuussa 18 prosenttia 486 miljardiin dollariin.

Yhdysvaltojen keskuspankin pääjohtaja Jerome Powellin mukaan talouden elpyminen alkaa toden teolla vasta, kun kansalaiset ovat varmoja koronaviruspandemian lievittymistä. Kuva maaliskuulta.

Julkaistu: 16.6. 17:15, Päivitetty 16.6. 21:02

Yhdysvaltojen keskuspankin pääjohtaja Jerome Powell varoitti tiistaina senaatin kuulemisessa talouden elpymisen olevan yhä hyvin epävarmaa.

Siitäkin huolimatta, että viime aikoina uudet tiedot ovat viitanneet taloudellisen toimeliaisuuden vakautumiseen ja joillakin toimialoilla kohtalaiseen elpymiseen.

”Tuotanto ja työllisyys ovat kuitenkin pysyneet kaukana pandemiaa edeltäneestä tasostaan, ja elpymisen ajoituksesta ja vahvuudesta on edelleen huomattavaa epävarmuutta”, pääjohtaja Powell sanoi.

Hänen mukaansa talouden elpyminen alkaa toden teolla vasta, kun kansalaiset ovat varmoja koronaviruspandemian lievittymistä.

Yhdysvaltojen talous nojaa voimakkaasti kulutuskysyntään, joten kuluttajien ostopäätöksillä on suuri merkitys talouden elpymiseen.

Kauppaministeriön tiistaina julkaisemien tietojen perusteella vähittäiskaupan arvo kasvoi toukokuussa 17,7 prosenttia, Vähittäiskaupan arvo oli toukokuussa 486 miljardia dollaria, mikä on 73 miljardia dollaria enemmän kuin huhtikuussa.

Vähittäiskaupan kasvu yhden kuukauden aikana oli suurempi kuin koskaan aikaisemmin sitten vuoden 1992, jolloin nykyinen tilastointimenetelmä aloitettiin. Toisaalta huhtikuussa vähittäiskauppa väheni enemmän kuin koskaan aikaisemmin mittaushistoriassa.

Vähittäiskaupan voimakas kasvu herätti osakemarkkinoilla toiveita, että ainakin pahin vaihe Yhdysvaltojen taantumassa saattaisi olla ohitse.

Suurin yhdysvaltalainen osakeindeksi S&P 500 vahvistui kaksi tuntia ennen kaupankäynnin päättymistä vajaat kaksi prosenttia.

Vertailussa on kuitenkin syytä ottaa huomioon, että vähittäiskaupan arvo on sen toukokuun voimakkaasta kasvusta huolimatta edelleen pienempi kuin ennen koronaviruspandemian kärjistymistä maaliskuussa. Helmikuussa vähittäiskaupan arvo oli 527 miljardia dollaria eli 41 miljardia euroa enemmän kuin toukokuussa.

Viime viikolla keskuspankki ennusti, että bruttokansantuote supistuu tänä vuonna 6,5 prosenttia ja talouden elpyminen normaaliin tilaan saattaa kestää pitkään. Lisäksi se painotti, että suhdannenäkymät ovat epävarmat ja riskit suuret.

Bruttokansantuote tarkoittaa loppukäyttöön tuotettujen tavaroiden ja palveluiden yhteenlaskettua arvoa.

Keskuspankki arvioi pitävänsä ohjauskorkonsa nykyisellään 0–0,25 prosentin vaihteluvälissä vuoden 2022 loppuun saakka.

Rahapolitiikka|Yhdysvaltojen keskuspankki arvioi talouden romahtavan 6,5 prosenttia tänä vuonna ja uskoo ohjauskoron pysyvän nollan tuntumassa yli kaksi vuotta

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Talous