Kysely: Suomalaiset pelkäävät työpaikkansa puolensa muita pohjoismaalaisia enemmän – joka neljäs ei selviäisi yllättävistä menoista - Talous | HS.fi
Talous|Koronavirus

Kysely: Suomalaiset pelkäävät työpaikkansa puolensa muita pohjoismaalaisia enemmän – joka neljäs ei selviäisi yllättävistä menoista

40 prosenttia suomalaisista työssäkäyvistä pelkää menettävänsä työnsä poikkeusolojen vuoksi.

Lähes joka neljäs suomalainen on jo lomautettu, irtisanottu tai irtisanomisuhan alla.

Julkaistu: 22.6. 8:00

Koronaviruspandemian aiheuttama poikkeustilanne on otettu Suomessa vastaan muita pohjoismaita kielteisemmin, selviää pohjoismaisesta maksukykybarometrista.

54 prosenttia kyselyyn vastanneista suomalaisista oli huolissaan taloudellisesta tilanteestaan koronatilanteen vuoksi. Ruotsalaisista huolissaan oli joka toinen vastaaja, tanskalaisista vajaat 40 prosenttia.

Kolmannes suomalaisista ja ruotsalaisista kertoi koronatilanteen vaikuttavan taloudelliseen tilanteeseensa melko tai hyvin kielteisesti. Tanskalaisista vain 17 prosenttia koki poikkeusolojen vaikuttavan talouteensa kielteisesti.

Lowellin maksukykytutkimus toteutettiin Suomessa, Ruotsissa ja Tanskassa huhti–toukokuussa 2020. Kyselyyn vastasi kunkin maan internetpaneelissa satunnaisotannalla yli 1 500 vähintään 18-vuotiasta henkilöä.

Suomalaiset ovat erityisen huolissaan myös työnsä puolesta. 40 prosenttia työssäkäyvistä vastaajista pelkäsi menettävänsä koronatilanteen vuoksi työpaikkansa.

Vajaa neljännes vastaajista kertoi jo tulleensa lomaututetuksi, saaneensa irtisanomisvaroituksen tai joutuneensa irtisanotuksi.

Tanskalaisista 38 prosenttia oli huolissaan työpaikkansa puolesta, ruotsalaisista reilu kolmannes. Ruotsalaisista ja tanskalaisista noin viidennes kertoi tulleensa lomautetuksi, irtisanotuksi, tai olevansa irtisanomisuhan alla.

Poikkeusolot ovat kyselyn mukaan vaikuttaneet myös rahankäyttöön.

Lähes 40 prosenttia suomalaisista kyselyyn vastanneista kertoi vähentäneensä kulutusta poikkeusolojen aikana. Ruotsalaisista 36 prosenttia kertoi vähentäneensä kulutusta, tanskalaisista 28 prosenttia.

Maksukyky on monella kyselyyn vastanneella heikentynyt. Vajaalla kolmanneksella suomalaisista kotitalouksista on käytössään enintään tuhat euroa helposti käyttöön otettavia säästöjä.

Joka neljäs suomalainen kertoi, että 500 euron yllättävästä menosta selviäminen olisi heille vaikeaa tai mahdotonta.

Ruotsissa tällaisia kotitalouksia oli kyselyn mukaan 14 prosenttia, Tanskassa 18.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Talous