Kaksi miljardia ”kadottaneen” saksalaisyrityksen Wirecardin entinen toimitusjohtaja pidätettiin - Talous | HS.fi
Talous|Rahoitusala

Kaksi miljardia ”kadottaneen” saksalaisyrityksen Wirecardin entinen toimitusjohtaja pidätettiin

Yhtiö myöntää, että sen varallisuuteen merkattuja 1,9 miljardin euron käteisvaroja ei ehkä koskaan ollut olemassa. Yhtiön toimitusjohtaja pidätettiin tiistaina.

Markus Braun, Wirecardin pitkäaikainen toimitusjohtaja, erosi tehtävästään perjantaina yhtiön tileissä ilmenneiden epäselvyyksien vuoksi.

Julkaistu: 22.6. 11:48, Päivitetty 23.6. 12:15

Saksalaisyhtiö Wirecardin entinen toimitusjohtaja Markus Braun on pidätetty, kertoivat uutistoimistot tiistaina. Braunia epäillään markkinoiden manipuloinnista sekä yhtiön taseen ja liikevaihdon paisuttelusta.

Saksan lupaavimpiin rahoitusalan teknologiayrityksiin kuuluva Wirecard nousi otsikoihin sen jälkeen, kun sen tilinpidossa paljastui massiivisia epäselvyyksiä.

Tilintarkastusyhtiö EY kieltäytyi torstaina hyväksymästä Wirecardin viime vuoden tilinpäätöstä, koska yhtiön taseessa oli 1,9 miljardin euron arvosta rahaa, jonka olemassaoloa EY ei pystynyt varmistamaan. Maanantaina Wirecard ilmoitti, ettei näitä varoja mahdollisesti koskaan ole ollut olemassa. Yhtiö uskoo, että se on joutunut petoksen uhriksi.

Taseessa paljastunut aukko on niin suuri, että se uhkaa nyt koko yhtiön tulevaisuutta.

Braun erosi perjantaina.

Vyyhti alkoi paljastua viime keväänä, jolloin tilintarkastaja KPMG:n tekemä sisäinen selvitys havaitsi epäselvyyksiä Wirecardin tilinpidossa.

Yhtiön mukaan sillä oli 1,9 miljardin euron arvosta rahaa kahdessa pankissa Filippiineillä. Pankit kuitenkin ilmoittavat, ettei Wirecard ole niiden asiakas, ja tositteet väitetyistä tilisiirroista ovat väärennettyjä. Filippiinien keskuspankin mukaan kyseiset rahat eivät koskaan ole siirtyneet maan pankkijärjestelmään.

Epäselvyyksien vuoksi Wirecard ei ole voinut julkaista viime vuoden eikä vuoden ensimmäisen neljänneksen tulosta. Se käy parhaillaan neuvotteluita rahoituksesta, joka turvaisi toiminnan jatkon. Lisäksi se puntaroi erilaisia sopeutustoimia.

Maksupalveluita tarjoava Wirecard listautui Frankfurtin pörssiin vuonna 2018. Viime päivinä yhtiön markkina-arvosta on kadonnut lähes 90 prosenttia.

Saksassa miljardiluokan skandaali on herättänyt ihmetystä. Maan finanssimarkkinoita valvovan Bafinin johtaja Felix Hufeld kuvasi tilannetta täydelliseksi katastrofiksi ja myönsi, että hänen virastonsa on tehnyt virheitä.

Kansanedustaja Fabio de Masin mukaan Bafin on laiminlyönyt velvollisuutensa Wirecardin tapauksessa. Valvova viranomainen on Reutersin tietojen mukaan ollut lähinnä kiinnostunut puuttumaan yhtiön osakkeita lyhyeksi myyneiden meklareiden ja yhtiön uskottavuuden kyseenalaistaneiden journalistien toimintaan.

Bafinin sijaan Wirecardin toimintaan puuttui luottoluokittaja Moody’s, joka laski sen luottoluokituksen roskaluokkaan juhannusviikon perjantaina.

Juttua päivitetty 23.6. kello 12.02: Lisätty tieto entisen toimitusjohtajan pidätyksestä.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Talous