Viking Line palauttaa kaikki laivansa matkustajaliikenteeseen, Tukholmaan pääsee vain Turusta – ”Emme halua kannustaa viihdematkustamiseen” - Talous | HS.fi
Talous|Laivaliikenne

Viking Line palauttaa kaikki laivansa matkustajaliikenteeseen, Tukholmaan pääsee vain Turusta – ”Emme halua kannustaa viihdematkustamiseen”

Helsingistä Tukholmaan kulkeneet Mariella ja Gabriella liikennöivät heinäkuun ajan Tallinnaan ja Maarianhaminaan.

Viking Linen terminaali Helsingissä oli hiljainen 17. kesäkuuta.

Julkaistu: 24.6. 19:03

Laivayhtiö Viking Line ilmoitti keskiviikkona palauttavansa kaikki laivansa matkustajaliikenteeseen 2. heinäkuuta lähtien.

Helsingistä ei vielä pääse yhtiön laivoilla Tukholmaan, vaan Ruotsiin suuntautuva liikenne hoidetaan Turusta.

”Olemme sovittaneet liikenteen sellaiseksi, mistä oletamme ja tiedämme ihmisten olevan kiinnostuneita. Me emme myöskään turhaan yritä painostaa ihmisiä matkustamaan sinne, minne ei suositella matkustamaan. Viranomaisten suosituksissa kehotetaan varomaan Ruotsia”, Viking Linen markkinointijohtaja Kaj Takolander sanoo.

”Emme halua kannustaa viihdematkustamiseen.”

Yhtiö on siirtänyt Helsingistä Tukholmaan liikennöineet M/S Mariellan ja M/S Gabriellan uusille reiteille. Mariella liikennöi Helsinki‒Tallinna-reitillä heinäkuun alusta 9. elokuuta saakka. Gabriella tekee risteilyjä Helsingistä Maarianhaminaan 9. elokuuta asti.

Yhtiö toivoo tämänkaltaisen lähimatkustamisen kiinnostavan asiakkaita.

Yhtiö on liikennöinyt jo aiemmin Tukholmaan Turusta M/S Amorellalla ja M/S Viking Gracella Maarianhaminan kautta, mutta kuljettanut rahtia ja hyvin vähän matkustajia.

Yhtiön laivoista M/S Rosella kulkee Maarianhamina‒Kapellskär-reitillä ja M/S Cinderella Tukholmasta Maarianhaminaan.

Takolander korostaa, että matkustaminen Suomesta Ruotsiin ja Ruotsista Suomeen ei ole kiellettyä.

Sisärajavalvonta jatkuu Suomen ja Ruotsin välisessä liikenteessä näillä näkymin myös myöhemmin heinäkuussa, koska Ruotsin koronavirustilanne on edelleen huono.

Ruotsista Suomeen on mahdollista paluuliikenne, työmatkaliikenne ja muu välttämätön liikenne.

Paluuliikenne tarkoittaa Suomeen palaavia Suomen kansalaisia ja kaikkia Suomessa asuvia EU- ja Schengen-maiden kansalaisia perheenjäsenineen sekä Suomessa oleskeluluvalla oleskelevia kolmannen maan kansalaisia. Välttämätön liikenne voi liittyä esimerkiksi perheasiaan, henkilökohtaiseen syyhyn tai kiinteistöön, asuntoon tai vapaa-ajan asuntoon Suomessa.

”Nämä ovat täysin sallittuja, ja olisi luonnotonta, että me päättäisimme etteivät ihmiset saisi kulkea. Mutta tämäntyyppiseen matkustamiseen meille riittää Turun reitti”, Takolander sanoo.

”Turun liikenteellä saamme ylläpidettyä liikenneyhteydet myös Ahvenanmaalta.”

Ruotsista Suomeen tulevan on suosituksen mukaan syytä olla omaehtoisessa karanteenissa 14 vuorokauden ajan.

Ruotsin suuntaan lähtevällä matkustajalla ei ole rajoituksia.

”Ruotsi on pitänyt rajat auki koko ajan. Tosin heidän ulkoministeriönsä suosittelee, että viihde- ja vapaa-ajan matkustamista kannattaisi välttää”, Takolander sanoo. Matkustajia koskevat myös yleiset suositukset etäisyyksien pitämisestä ja hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta.

Takolanderin mukaan laivayhtiö on tehnyt ”valtavan määrän” toimenpiteitä muun muassa siivoukseen liittyen mahdollistaakseen turvallisen matkustamisen. Risteilyille otetaan myös normaalia vähemmän matkustajia.

Laivoilla ravintoloita ei oteta täyteen asiakkaita, ja halutessaan aterian saa huonepalveluna hyttiin ja ostokset toimitettuna suoraan autolle.

Matkailu|Laivayhtiöt uskovat matkailun Viroon piristyvän nopeasti – Viking Line toivoo myös Ruotsia koskevien rajoitusten purkamista

Matkailu|Ruotsi on laiva­yhtiöiden suunnitelmissa kysymys­merkki, ja lomaa suunnittelevia helsinkiläisiä tilanne arveluttaa: ”Maihin ei Tukholmassa kiinnostaisi nousta”

Varustamot|Viking Line antoi tulosvaroituksen: Toimintaedellytykset heikentyneet koronaviruksen takia

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Talous