Suomalainen Fellow Finance katkaisi maksut saksalaisille asiakkaille Wirecardin ongelmien vuoksi - Talous | HS.fi
Talous|Rahoitusala

Suomalainen Fellow Finance katkaisi maksut saksalaisille asiakkaille Wirecardin ongelmien vuoksi

Wirecard jätti konkurssihakemuksen torstaina, jolloin Fellow Finance päätti keskeyttää rahoituksen välittämisen Saksaan.

Wirecardin asiakkaisiin lukeutuvat Apple Pay, Google, Visa, KLM ja FedEx.

Julkaistu: 26.6. 14:58

Kulutusluottoja ja yritysrahoitusta tarjoava Fellow Finance on keskeyttänyt rahoituspalvelut saksalaisille asiakkaille.

Pörssinoteerattu suomalaisyhtiö Fellow Finance on tehnyt Saksassa yhteistyötä Wirecard Bankin kanssa.

Rahoitusalan teknologiayhtiö Wirecardin kerrottiin torstaina hakeutuvan konkurssiin. Fellow Financen toimitusjohtaja Jouni Hintikka korostaa, että heidän yhteistyöpankkinsa ei ole hakeutunut maksukyvyttömyysmenettelyyn, vaan sen emoyhtiö Wirecard AG. Saksan finanssivalvonta valvoo tällä hetkellä myös Wirecard Bankin toimintaa, Hintikka sanoo.

”Tässä ei ole meille muuta dramatiikkaa kuin ikävä operatiivinen puoli. Jouduimme keskeyttämään rahoituksen välityksen kunnes näemme, mitä tämä tarkoittaa ja voimmeko jatkaa heidän kanssaan”, Hintikka kertoo.

Hintikan mukaan Saksaan suuntautuvan rahoituksen keskeyttämisellä ei ole vaikutuksia yhtiön suomalaisasiakkaisiin.

Fellow Finance ilmoitti perjantaina aloittavansa koko Suomen henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut heinäkuussa. Yhtiön mukaan mahdollisia lomautuksia koskevien neuvottelujen taustalla on koronaviruspandemia.

Wirecard nousi otsikoihin, kun sen taseessa paljastui lähes kahden miljardin euron aukko.

Tilintarkastusyhtiö EY:n mukaan Wirecardin taseesta löytyi 1,9 miljardin euron arvosta varoja, joiden olemassaoloa se ei pystynyt varmistamaan. Epäselvyyksien paljastuttua Wirecard myönsi, ettei näitä käteisvaroja ehkä koskaan ollut olemassakaan.

Perjantaina Taloussanomat kertoi, että Lidl on keskeyttänyt Wirecardin myöntämien lahjakorttien myynnin.

Lue lisää: Saksan finanssivalvonta joutuu syyniin Wirecard-jupakan takia – Taloussanomat: Lidl keskeyttää lahjakorttien myynnin

Wirecardin ongelmat tulivat Hintikalle täytenä yllätyksenä.

”Wirecard on ollut viime vuosina julkisuudessa esimerkkitapauksena huikeasti kasvavasta, uudesta yhtiöstä. Ei varmaan kukaan osannut olettaa, että taustalla olisi tällaista”, Hintikka sanoo.

Fellow Financen mukaan päätös keskeyttää rahoituksen välittäminen saksalaisille asiakkaille on tehty varotoimenpiteenä. Yhtiön mukaan keskeytyspäätöksellä ei ole merkittävää vaikutusta sen välittämän rahoituksen kokonaisvolyymiin.

Yhtiö ei julkista Saksaan suuntautuvan rahoituksen määrää tai saksalaisasiakkaiden määrää. Fellow Financen mukaan saksalaisasiakkaiden asiakastileille suuntautuvat maksut ohjataan toistaiseksi suomalaisiin pankkeihin.

”Palvelemme edelleen nykyisiä saksalaisia asiakkaita, mutta emme välitä uutta rahoitusta”, Hintikka sanoo.

Hintikka toteaa, että Wirecardia kohtaan voi syntyä epäluottamusta viime päivien uutisoinnin myötä. Hän sanoo, että Fellow Finance on jo ollut keskusteluissa uuden saksalaiskumppanin löytämiseksi.

Fellow Finance ryhtyi yhteistyöhön Wirecardin kanssa vuonna 2017, koska muuten se olisi tarvinnut pankkitoimiluvan lainojen myöntämiseen Saksassa.

Lue lisää: Suomalainen joukkorahoituspalvelu Fellow Finance laajenee Saksaan

Wirecardilla on noin 6 000 työntekijää 26 eri maassa ja 300 000 asiakasta mukaan lukien Apple Pay, Google, Visa, KLM ja FedEx. Kaksi vuotta sitten yhtiön liikevaihto ylsi reiluun kahteen miljardiin euroon.

Rahoitusala|Saksan finanssivalvonta joutuu syyniin Wirecard-jupakan takia – Taloussanomat: Lidl keskeyttää lahjakorttien myynnin

Konkurssit|Miljardeja euroja kadottanut Wirecard hakeutuu konkurssiin

Rahoitusala|Kaksi miljardia euroa hukannut saksalaisyhtiö aloitti toimintansa pornosta ja uhkapeleistä – Näin sijoittajien lempilapsi putosi markkinoiden roskaluokkaan

Rahoitusala|Kaksi miljardia ”kadottaneen” saksalaisyrityksen Wirecardin entinen toimitusjohtaja pidätettiin

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Talous