Kuluttajien luottamus talouteen koheni kesäkuussa – odotukset jopa valoisammat kuin vuosi sitten - Talous | HS.fi
Talous|Suhdanne

Kuluttajien luottamus talouteen koheni kesäkuussa – odotukset jopa valoisammat kuin vuosi sitten

Kuluttajien odotukset työttömyystilanteen kehityksestä Suomessa paranivat kesäkuussa merkittävästi mutta olivat yhä ankealla tasolla.

Tilastokeskuksen tutkimuksen mukaan kuluttajien luottamus talouteen parani kesäkuussa merkittävästi.

Julkaistu: 29.6. 8:49

Kuluttajien luottamus Suomen talouden tilaan on parantunut selvästi kevään jälkeen. Tilastokeskuksen mukaan luottamusindikaattori sai kesäkuussa arvon –3,9, kun se oli toukokuussa –9,0 ja huhtikuussa –13,9.

Kuluttajaluottamus on nyt jopa hiukan vahvempi kuin viime vuoden kesäkuussa. Tuolloin luottamusindikaattori sai arvon –4,6.

Indikaattorin pitkän ajan keskiarvo on –1,8.

Tilastokeskuksen mukaan luottamusindikaattorin kaikki neljä osatekijää vahvistuivat kesäkuussa toukokuuhun verrattuna. Selvimmin paranivat kuluttajien odotukset Suomen talouden tilasta 12 kuukauden päästä.

Myös viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna olivat odotukset Suomen taloudesta ja kuluttajan omastakin taloudesta nyt valoisammat.

Sen sijaan arvio oman talouden nykytilasta oli kesäkuussa hieman huonompi kuin vuosi sitten. Rahankäyttöaikeet kestotavaroihin olivat vuoden takaiseen nähden ennallaan.

Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen kuluttajien luottamustutkimukseen, johon vastasi 1.–17. kesäkuuta 1 100 Suomessa asuvaa.

Kesäkuussa kuluttajien kuva Suomen talouskehityksestä oli edelleen heikko. Arviot kuluttajan oman talouden nykytilasta ja lähitulevaisuudesta vastasivat suunnilleen pitkän ajan keskimääräisiä näkemyksiä. Lisäksi kestokulutusaikeet olivat kesäkuussa melko lupaavalla tasolla.

Kuluttajien odotukset työttömyystilanteen kehityksestä Suomessa paranivat kesäkuussa merkittävästi, mutta odotukset olivat yhä ankealla tasolla. Samaa oli havaittavissa palkansaajien ja yrittäjien kokemassa omakohtaisen työttömyyden uhassa.

Kuluttajien arvio kuluttajahintojen tulevasta nousuvauhdista säilyi kesäkuussa ennallaan.

Oman rahatilanteensa kuluttajat arvioivat kesäkuussa edelleen erinomaiseksi. Ajankohtaa pidettiin jo otollisena säästämiselle mutta huonona kestotavaroiden ostamiselle ja varsinkin lainanotolle.

Nämäkin arviot paranivat kuukaudessa selvästi. Lisäksi edelliskuukausien tapaan huomattavan moni harkitsi kesäkuussa lainanottoa ja asunnon ostoa seuraavien 12 kuukauden aikana.

Kesäkuussa luottamus talouteen oli vahvinta pääkaupunkiseudulla (luottamusindikaattori –2,4) ja heikointa muualla Etelä-Suomessa (–5,0).

Väestöryhmistä ylemmät toimihenkilöt (0,8) ja työntekijät (0,7) olivat optimistisimpia. Pessimistisimmin talouskehitystä arvioivat eläkeläiset (–12,4) ja työttömät (–7,4). Yrittäjien osalta luottamusindikaattori sai kesäkuussa arvon –1,0.

Luottamus talouteen vähenee tavallisesti henkilön iän mukana, ja tulojen mukana usko vastaavasti yleensä lisääntyy. Miehet ovat taipuvaisia luottamaan talouteen enemmän kuin naiset.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Talous