Saksan hallitus torjuu perustuslaki­tuomioistuimen epäilyt, pitää EKP:n osto-ohjelmaa perusteltuna - Talous | HS.fi
Talous|Rahapolitiikka

Saksan hallitus torjuu perustuslaki­tuomioistuimen epäilyt, pitää EKP:n osto-ohjelmaa perusteltuna

Saksan valtiovarainministeri Olaf Scholzin mukaan EKP on osoittanut, että elvytysohjelma on oikeassa suhteessa tavoitteisiinsa.

Saksan valtiovarainministeri Olaf Scholz on ilmoittanut, että hänen arvionsa mukaan Bundesbank voi osallistua valtionlainojen osto-ohjelmaan. Scholz kuvattuna Berliinissä maanantaina.

Julkaistu: 29.6. 20:55

Saksan hallitus tukee Euroopan keskuspankin (EKP) arvopaperiostoja, joiden lainmukaisuudesta maan perustuslakituomioistuin on edellyttänyt selvitystä.

Uutistoimisto AFP:n mukaan valtiovarainministeri Olaf Scholz on linjannut hallituksen kannan kirjeessä Saksan liittopäivien puhemiehelle Wolfgang Schäublelle.

Scholzin mukaan EKP on osoittanut, että osto-ohjelma on oikeassa suhteessa tavoitteisiinsa.

Uutistoimisto Reuters on myös saanut kopion kirjeestä, jossa Scholz kertoo, että ministeriö on arvioinut Saksan keskuspankin eli Bundesbankin kautta saamansa EKP:n asiakirjat liittyen elvytysohjelmaan sekä keskustellut EKP:n ja maan keskuspankin edustajien kanssa viime viikkoina.

”Näkemyksemme mukaan Bundesbank voi osallistua”, Scholz kirjoittaa Reutersin mukaan.

Karlsruhen perustuslakituomioistuin linjasi toukokuun alussa, ettei Saksan keskuspankki saa osallistua ostoihin, ellei EKP voi osoittaa, että toimet ovat lainmukaisia ja oikein mitoitettuja.

Tuomioistuin antoi Saksan hallitukselle ja parlamentille kolme kuukautta aikaa toimittaa perustelut.

Lue lisää: Päätös, joka voi vaarantaa koko EU:n: HS selvitti, mitä tarkoittaa Saksan perustuslakituomioistuimen päätös, joka sai tiistaina Euroopan keskuspankin kauhuihinsa

Ratkaisussaan perustuslakituomioistuimen nähtiin asettavan Saksan perustuslain eurooppaoikeuden edelle, kun se kyseenalaisti EU:n tuomioistuimen ratkaisun. Asia on uhannut suistaa Euroopan unionin oikeudelliseen sekasortoon.

Perustuslakituomioistuimen päätöksen jälkeen Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen julkaisi julkilausuman, jonka mukaan oikeudelliset toimenpiteet ”voivat olla yksi mahdollisuus”. Tuolloin useat mediat tulkitsivat, että Euroopan unioni uhkasi haastaa Saksan oikeuteen.

”EU-oikeuden viimeinen sana sanotaan aina Luxemburgissa. Ei missään muualla”, von der Leyen totesi lausunnossa. Luxemburgissa sijaitsee Euroopan unionin tuomioistuin.

EKP:n arvopaperiostot aloitettiin vuonna 2015, ja ohjelma on kasvanut 2,6 biljoonaan eli 2 600 miljardiin euroon.

Pääkirjoitus|Kun EU-poliitikot kykenevät vain epäselviin päätöksiin, tuomioistuimet alkavat etsiä itselleen lisää valtaa

Rahapolitiikka|Suomen Pankin pää­johtaja Olli Rehn varoittaa Saksan perustuslaki­tuomioistuimen pyrkimyksestä horjuttaa EKP:n itsenäisyyttä

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Talous