Koronakriisi vauhditti päivittäistavaroiden myyntiä, myös hinnat nousivat - Talous | HS.fi
Talous|Kauppa

Koronakriisi vauhditti päivittäistavaroiden myyntiä, myös hinnat nousivat

Toimialan kehitykseen vaikutti koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne.

Päivittäistavaroiden hinnat nousivat koronakevään aikana.

Julkaistu: 30.6. 8:56

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritykset myivät päivittäistavaroita toukokuussa 1 723,5 miljoonan euron arvosta, mikä oli 9,9 prosenttia enemmän kuin viime vuoden vastaavaan ajankohtaan, selviää yhdistyksen tilastosta.

Tilastossa ovat mukana K-ryhmä, S-ryhmä, Lidl, Tokmanni, M-ketju, Minimani sekä R-kioski.

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi toukokuussa eniten hypermarketeissa, yhteensä 13,8 prosenttia vuodentakaisesta. Sekä suurten että pienten supermarkettien myynti kohosi toukokuussa 9,4 prosenttia vuodentakaisesta.

Valintamyymälöiden myynti kasvoi samaan aikaan 4,8 prosenttia. Pienmyymälöissä myynti sen sijaan laski 2,3 prosenttia edellisvuoden toukokuusta.

Koko alkuvuoden aikana myynti kasvoi hypermarketeissa yli 11 prosenttia, suurissa supermarketeissa 8,5 prosenttia ja pienissä supermarketeissa 7,7 prosenttia. Valintamyymälöiden myynti kasvoi 3,1 prosenttia, ja pienmyymälöissä se laski 5,1 prosenttia vuodentakaisesta.

Toimialan kehitykseen vaikutti koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne, yhdistys kertoo.

Myynnin lisäksi päivittäistavaroiden hinnat olivat alkuvuonna nousussa.

Päivittäistavaroiden hinnat nousivat tammi–toukokuussa 1,9 prosenttia vuoden 2019 vastaavasta ajanjaksosta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat nousivat 1,7 prosenttia ja alkoholijuomien ja tupakan hinnat 4,8 prosenttia.

Käyttötavaroiden hinnat sen sijaan laskivat alkuvuonna 0,5 prosenttia vuodentakaisesta.

Toukokuussa hintojen nousu oli koko alkuvuotta merkittävämpää. Päivittäistavaroiden hinnat nousivat toukokuussa 2,5 prosenttia vuodentakaisesta, elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat 2,4 prosenttia ja alkoholijuomien sekä tupakan hinnat 5,3 prosenttia.

Käyttötavaroiden hinnat sen sijaan laskivat 0,2 prosenttia edellisvuoden toukokuuhun verrattuna

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Talous