Tulli: Suomen tavaraviennin arvo laski huhtikuussa 20 prosenttia vuoden takaisesta - Talous | HS.fi
Talous|Vienti

Tulli: Suomen tavaraviennin arvo laski huhtikuussa 20 prosenttia vuoden takaisesta

Suomen vienti EU-maihin laski huhtikuussa runsaat 21 prosenttia verrattuna vuoden takaiseen.

Metsäteollisuuden tuotteiden vienti putosi kymmenisen prosenttia huhtikuussa.

Julkaistu: 30.6. 13:56

Suomen tavaraviennin arvo laski huhtikuussa 19,9 prosenttia vuoden takaisesta, kertoo Tulli tiedotteessaan. Tullin ulkomaankauppatilastojen mukaan viennin arvo 4,4 miljardia euroa.

Vientimäärät laskivat 15,4 prosenttia ja vientihinnat 4,4 prosenttia viime vuoden huhtikuusta.

Tuonnin arvo laski huhtikuussa 26,8 prosenttia ja oli arvoltaan lähes 4,3 miljardia euroa. Tuontihinnat laskivat 3,8 prosenttia ja tuontimäärät 23,1 prosenttia viime vuoden huhtikuuhun verrattuna.

Tammi–huhtikuussa viennin yhteenlaskettu arvo laski 14,5 prosenttia ja tuonnin arvo 9,1 prosenttia verrattuna edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon.

Kauppatase kääntyi huhtikuussa 144 miljoonaa euroa ylijäämäiseksi. Viime vuoden huhtikuussa kauppatase oli 321 miljoonaa euroa alijäämäinen.

Tammi–huhtikuussa 2020 kauppataseen alijäämää oli kertynyt runsas 1,2 miljardia euroa. Vuotta aiemmin samalla ajanjaksolla kauppatase oli 51 miljoonaa euroa alijäämäinen.

Tullin mukaan viennin arvoon tilastoitiin laskua useassa päätavararyhmässä huhtikuussa.

Koneiden ja laitteiden viennin arvo yhteensä laski yli kymmeneksen.

Öljyjalosteiden viennin arvo laski lähemmäs 60 prosenttia. Metsäteollisuuden tuotteiden vienti yhteensä pieneni lähes kymmeneksen.

Raudan ja teräksen viennin arvoon kirjattiin laskua yli 40 prosenttia.

Kasvua tilastoitiin huhtikuussa erityisesti lääkevalmisteiden, mutta myös elintarvikkeiden, kojeiden ja mittareiden sekä voimakoneiden ja moottoreiden viennin arvoon.

Vienti EU-maihin laski 21,4 prosenttia ja vienti EU:n ulkopuolelle 18,0 prosenttia huhtikuussa. Vienti Saksaan laski 37,6 prosenttia, Britanniaan 39,6 prosenttia ja Yhdysvaltoihin 28,6 prosenttia.

Tuonti EU-maista laski 26,7 prosenttia ja tuonti EU:n ulkopuolelta 26,8 prosenttia huhtikuussa. Vienti laski lähes kaikkiin suurimpiin kauppakumppaneihin.

Vienti Viroon ja Japaniin sen sijaan kasvoi, noin puoli prosenttia kumpaankin.

Tuonti Saksasta väheni 30,4 prosenttia, Venäjältä 54,8 prosenttia ja Yhdysvalloista 30,7 prosenttia. Kiinasta tuonti kasvoi 6,8 prosenttia.

Suhdanne|Euroalueen tavaravienti romahti huhtikuussa liki 30 prosenttia

Teollisuus|Ensin loppuivat komponentit, sitten hyytyi myynti – Suomi elää viennistä ja nyt vientiyritykset miettivät, miten ne selviävät loppuvuodesta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Talous