Lentoyhtiö Norwegian perui lähes sadan Boeing-koneen tilauksen - Talous | HS.fi
Talous|Lentoyhtiöt

Lentoyhtiö Norwegian perui lähes sadan Boeing-koneen tilauksen

Norjalainen lentoyhtiö kertoi myös hakevansa oikeusteitse korvauksia Boeingilta, sillä yhtiön valmistama 737 Max -mallin kone on ollut lentokiellossa 2019 maaliskuusta asti.

Lentokiellossa olevia Boeingin 737 Max -matkustajalentokoneita pysäköitynä Yhdysvaltojen Seattlessa.

Julkaistu: 30.6. 13:59

Lentoyhtiö Norwegian ilmoitti peruneensa 97 Boeing-koneen tilauksen. Samalla yhtiö ilmoitti vaativansa Boeingilta kompensaatiota, kun lentokonevalmistajan 737 Max - ja 787-mallit ovat olleet pitkään lentokiellossa.

Norwegianin peruma tilaus sisälsi 92 kappaletta 737 Max -mallia ja viisi 787 Dreamliners -konetta sekä huoltosopimukset kyseisille koneille.

Norwegian hakee Boeingilta korvauksia oikeudessa. Yhtiö kertoi jättäneensä haasteen, jossa se vaatii takaisin ennakkomaksuja ja lisäksi korvauksia koneiden lentokiellosta.

737 Max -mallin koneet ovat olleet lentokiellossa vuoden 2019 maaliskuusta lähtien lentokoneturmien vuoksi.

Kahdessa erillisessä turmassa kuoli yhteensä 346 ihmistä. Ensimmäinen turmista sattui Lion Air -yhtiön lennolla lokakuussa Indonesiassa vuonna 2018. Toinen turmista tapahtui Ethiopian Airlinesin lennolla Etiopiassa vuonna 2019.

Maanantaina uutistoimistot Reuters ja AFP kertoivat, että 737 Max -koneen testilennot aloitettiin Seattlessa Yhdysvalloissa.

Malli oli lentokieltoon saakka Boeingin tärkein tulonlähde. Yhtiö on pitkään odottanut Yhdysvaltain ilmailuviranomaisilta vihreää valoa koelentojen suorittamiseksi. Boeing joutuu nyt todistamaan, että konemalliin tehdyt muutokset takaavat sen turvallisuuden jatkossa.

Norwegian on ollut velkojensa ja koronakriisin takia suurissa vaikeuksissa. Huhtikuussa neljä Norwegianin tytäryhtiötä haki pääsyä konkurssimenettelyyn. Tytäryhtiöiden palveluksessa ovat Norwegianin lentäjät ja miehistöt Ruotsissa ja Tanskassa.

Lisäksi yhtiö on ilmoittanut lakkauttavansa sopimukset omistamiensa henkilöstö­vuokraus­yhtiöiden kanssa. Nämä koskevat yhtiön käyttämiä lentäjiä Suomessa, Espanjassa, Britanniassa, Ruotsissa ja Yhdysvalloissa.

Kaksi viikkoa sitten Norwegian kertoi avaansa uudelleen reitit Helsingistä Tukholmaan ja Osloon. Tukholmaan Norwegian lentää heinäkuun alusta lähtien kuusi kertaa viikossa ja Osloon kolme kertaa viikossa.

Kaikkiaan Norwegian aloittaa uudelleen 76 lentoreittiä. Reittejä avataan sekä maiden sisäisillä että ulkomaan reiteillä Euroopassa. Reitit ovat olleet suljettuna koronakriisin vuoksi.

Lentoliikenne|Norwegian hakee tytär­yhtiöitään konkurssiin Ruotsissa ja Tanskassa – yhtiöiden palveluksessa yli 1 500 lentäjää

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Talous